Nie dodawaj do ziemniaków. "Trzustka musi pracować na pełnych obrotach"

Ziemniaki to ulubiony składnik polskich obiadów - lekkostrawne, sycące i bogate w składniki odżywcze. Jednak, jak ostrzegają dietetycy, nie każde ich połączenie z innymi produktami jest korzystne dla trawienia. W duecie z tłustym mięsem lub masłem mogą wywoływać wzdęcia, gazy i uczucie ciężkości. Jak więc jeść ziemniaki, by nie szkodziły jelitom, a wręcz wspierały ich zdrowie?

Jak jeść ziemniaki, by nie szkodziły jelitom?Jak jeść ziemniaki, by nie szkodziły jelitom?
Źródło zdjęć: © Getty Images
Marta Słupska

Gdy ziemniaki zaczynają "fermentować"

Choć same ziemniaki nie stanowią zagrożenia, ich połączenie z tłustymi mięsami to - zdaniem dietetyków - częsty powód problemów trawiennych.

- Choć taki posiłek wygląda i pachnie świetnie, z perspektywy zdrowia potrafi solidnie obciążyć organizm. Same ziemniaki nie są problemem, ale w duecie z dużą ilością tłuszczu stają się trudniejsze do strawienia - wyjaśnia dietetyk Marta Uler dla portalu "Pacjenci".

Węglowodany z bulw i białko z mięsa wymagają różnych enzymów i odcinków przewodu pokarmowego. Zjedzone razem zalegają w żołądku i jelitach, nasilając procesy gnicia i fermentacji. To właśnie wtedy pojawia się uczucie "ciężkiego" obiadu - klasyczny schabowy z ziemniakami bywa dla układu trawiennego prawdziwym wyzwaniem.

Objawy zatrucia dioksynami

Nie tylko mięso szkodzi

Nie tylko połączenie ziemniaków z mięsem jest niekorzystne. Również popularny duet z masłem może przynieść więcej szkody niż pożytku.

- Trzustka musi pracować na pełnych obrotach, a jeśli dzieje się tak często, rośnie ryzyko przewlekłego zapalenia trzustki, zaburzeń metabolicznych i otyłości trzewnej - ostrzega Marta Uler.

Dodatek tłuszczu nie tylko zwiększa kaloryczność posiłku, lecz także podnosi indeks glikemiczny ziemniaków, co skutkuje gwałtownym wzrostem poziomu cukru we krwi. Potwierdzają to wyniki badań opublikowanych w "British Journal of Nutrition", które wskazują, że połączenie węglowodanów z tłuszczem nasila wyrzut insuliny i może sprzyjać rozwojowi insulinooporności.

Jak jeść ziemniaki mądrze?

Ziemniaki mogą być wartościowym składnikiem diety, jeśli połączy się je z lekkostrawnymi produktami. Najlepiej komponują się z warzywami (np. brokułem, fasolką szparagową, surówką z kiszonej kapusty) oraz chudym białkiem - gotowaną rybą, grillowanym drobiem lub jajkiem na twardo. Zamiast tłustych sosów warto sięgnąć po jogurt naturalny lub kefir.

Najwięcej cennych składników zachowują ziemniaki gotowane w mundurkach, na parze lub tradycyjnie w wodzie. Dostarczają witaminy C, witamin z grupy B, folianów, magnezu, cynku i błonnika, który wspomaga perystaltykę jelit i daje uczucie sytości.

Jak podsumowuje ekspertka: - Jedzmy ziemniaki, ale ograniczajmy tłuszcz - zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego - w tym samym posiłku.

Ziemniaki na zdrowie - co mówią badania?

Dobrze zestawione ziemniaki mogą wspierać zdrowie metaboliczne. Badanie przeprowadzone przez naukowców z University of Illinois Urbana-Champaign i opublikowane w "Nutrients" (2022) wykazało, że zamiana części mięsa w posiłku na gotowane ziemniaki z warzywami obniża poziom glukozy i insuliny po jedzeniu.

Autorzy tłumaczą to obecnością tzw. skrobi opornej, która - zwłaszcza w ziemniakach schłodzonych po ugotowaniu - działa jak prebiotyk, odżywiając korzystne bakterie jelitowe i poprawiając wrażliwość insulinową.

Ziemniaki same w sobie nie są więc "ciężkie" - to dodatki decydują o tym, jak nasz organizm na nie reaguje. Jeśli zamiast tłustych mięs i masła wybierzemy warzywa i lekkie źródła białka, ziemniaki staną się nie tylko smacznym, ale i prozdrowotnym elementem diety.

Marta Słupska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. pacjenci.pl
  2. British Journal of Nutrition
  3. Nutrients

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Kardiolożka ostrzega. To "subtelne objawy zawału", od razu wzywaj pomoc
Kardiolożka ostrzega. To "subtelne objawy zawału", od razu wzywaj pomoc
Wczesne wykrycie raka z krwi. Na czym polega test Galleri?
Wczesne wykrycie raka z krwi. Na czym polega test Galleri?
Świadczenie wspierające w 2026 roku. Nawet 4134 zł miesięcznie
Świadczenie wspierające w 2026 roku. Nawet 4134 zł miesięcznie
Smog dusi Polskę. Zagrożenie głównie w dwóch województwach
Smog dusi Polskę. Zagrożenie głównie w dwóch województwach
Planowe operacje wstrzymane w szpitalu w Kielcach. Interweniuje wojewoda
Planowe operacje wstrzymane w szpitalu w Kielcach. Interweniuje wojewoda