Nie jedz sera na noc. Ten rodzaj wywołuje najgorsze koszmary
Najnowsze badania sugerują, że spożywanie sera przed snem może znacząco zwiększać ryzyko wystąpienia koszmarów. Czy zatem powinniśmy unikać serowych przekąsek przed pójściem do łóżka?
W tym artykule:
Koszmarne sny po zjedzeniu sera
Kwestię wpływu sera na jakość snu postanowili zbadać eksperci z marki snu The Odd Company. W eksperymencie udział wzięło 30 uczestników, którzy przez cztery noce spożywali cztery popularne w Wielkiej Brytanii sery: brie, cheddar, stilton i mozzarellę.
Według wyników badania jedzenie sera przed snem zwiększało prawdopodobieństwo wystąpienia koszmarów o 93 proc. Uczestnicy zgłaszali, że ich sny stały się bardziej mroczne, stresujące i często przerażające po spożyciu sera.
Opisywane sny obejmowały takie scenariusze, jak bycie zdradzonym, spotkanie z byłym partnerem, zapomnienie o urodzinach, przyjaciół atakowanych przez latające roboty czy bycie upomnianym przez nauczyciela na lekcji salsy.
Objawy zatrucia dioksynami
Najgorsze sny uczestnicy mieli po tym serze
Największy wpływ na pojawienie się koszmarów miał ser brie, który wywołał je u 68 proc. osób. Stilton spowodował koszmary u 63 proc. uczestników, cheddar u 56 proc., a mozzarella u 40 proc.
Ponadto u połowy uczestników spożywanie sera przed snem prowadziło do utraty średnio jednej godziny i siedmiu minut snu na noc. Analiza wykazała, że kobiety traciły średnio o pięć minut snu więcej niż mężczyźni.
- Ser może wpływać na jakość i ilość snu ze względu na swój skład odżywczy. Zawiera tłuszcze nasycone i białko, które długo się trawią i mogą podnosić temperaturę ciała. Jeśli twój układ trawienny nadal pracuje godzinami później po przekąsce z sera o północy, uniemożliwi to twojemu organizmowi osiągnięcie głębokich, regenerujących poziomów snu - powiedziała dietetyczka Amie Alexander z Nutri Peak w rozmowie z "Daily Mail".
- Ser zawiera tyraminę, szczególnie w dojrzewających serach jak parmezan, gouda i roquefort. Tyramina może indukować uwalnianie noradrenaliny, stymulanta, który może zwiększyć aktywność serca i mózgu. To może prowadzić do bardziej intensywnych snów lub częstszego budzenia się podczas faz REM u wrażliwych osób, z możliwym późniejszym zapamiętywaniem nieprzyjemnych lub żywych snów - dodała.
Mozzarella, będąca świeżym, niedojrzewającym serem, zawiera znacznie mniej tyraminy, co może tłumaczyć, dlaczego wywołuje najmniej koszmarów. Natomiast cheddar i stilton, ze względu na proces dojrzewania, zawierają wysokie poziomy tyraminy.
Problemy ze snem
Brak snu może prowadzić do niepokoju, a niepokój może prowadzić do problemów ze snem, według organizacji charytatywnej Mind zajmującej się zdrowiem psychicznym. Bezsenność jest również powiązana z depresją, psychozą i zespołem stresu pourazowego (PTSD).
Eksperci zalecają ustanowienie regularnego rytmu snu, unikanie urządzeń elektronicznych na godzinę przed snem oraz stosowanie technik relaksacyjnych, takich jak słuchanie uspokajającej muzyki, ćwiczenia oddechowe czy medytacja.
Jeśli problemy ze snem utrzymują się, warto prowadzić dziennik snu i skonsultować się z lekarzem. Notuj liczbę godzin snu, jakość snu, liczbę przebudzeń w nocy, potrzebę drzemek w ciągu dnia, obecność koszmarów, dietę oraz ogólny nastrój.
Problemy ze snem mogą być objawem ukrytego schorzenia fizycznego, takiego jak ból. Terapie rozmową mogą pomóc rozpoznać niekorzystne wzorce myślowe, które wpływają na sen. Leki, takie jak tabletki nasenne, mogą pomóc przerwać krótkie okresy bezsenności i umożliwić powrót do lepszego rytmu snu.
- Miłośnikom sera polecamy delektowanie się deską serów co najmniej dwie do czterech godzin przed snem - zaleca Andrew Seed, dyrektor zarządzający The Odd Company.
Marta Słupska, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródło: Daily Mail.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.