Niebezpieczeństwo w twojej kuchni. Ekspert: Wywołuje 13 groźnych chorób
W zaciszu własnego domu raczej nie spodziewamy się niebezpieczeństwa, szczególnie ze strony gadżetów kuchennych. Okazuje się jednak, że głównym źródłem zarazków są niegotowane świeże produkty i ściereczki do blatów.
1. Najniebezpieczniejszy przedmiot w domu
W pomieszaniu, w którym przygotowujesz swoje posiłki, czają się różnego rodzaju bakterie. Miejsce, które uważasz za bezpieczne w rzeczywistości jest siedliskiem chorób. Najwięcej drobnoustrojów zamieszkuje szmatkę, którą przecierasz kuchenne blaty.
Ściereczki mają tendencję do wchłaniania wielu rzeczy, które się na nich znajdują. Pomiędzy wycieraniem mokrych rąk a przecieraniem blatów oraz myciem sprzętów kuchennych, w materiał dostaje się cała masa bakterii.
W wielu badaniach analizujących ręczniki kuchenne znaleziono mnóstwo chorobotwórczych bakterii, które mogą powodować znacznie poważniejsze dolegliwości niż większość z nas przypuszcza.
Mikrobiolog z Uniwersytetu w Leicester, Primrose Freestone, wymienia 13 z nich:
- infekcje dróg oddechowych,
- infekcje skóry,
- infekcje dróg moczowych,
- infekcje serca,
- infekcje oczu,
- infekcje kości,
- infekcje płuc,
- infekcje pęcherza,
- infekcje mózgu,
- zakażenia krwi,
- zapalenie płuc,
- septyczne zapalenie stawów,
- infekcje stawów.
2. Bakterie, które czają się w twojej kuchni
Lista jest całkiem długa, a mikrobiolog odnosi się do badań, w których analizowano bawełniane lub lniane szmatki do ścierania powierzchni w kuchni. W jednym z nich wykryto obecność gronkowca złocistego oraz patogenu, który może powodować ropnie, infekcje stawów, a nawet zapalenie płuc.
Badanie 46 kuchni wykazało, że na powierzchniach znajdują się bakterie Enterobacter, które powodują infekcje dróg oddechowych, infekcje skóry, infekcje dróg moczowych oraz infekcje serca, kości i oczu.
Nie zabrakło także E. coli, częstego winowajcę rozstroju żołądka i infekcji dróg oddechowych oraz bakterii Klebsiella, która została powiązana z poważnymi infekcjami płuc, pęcherza moczowego, mózgu i krwi.
Wykryto również Pseudomonas aeruginosa oraz Bacillus subtilis, które prowadzą do infekcji płuc, oczu i powstawania ropni. We wszystkich próbkach z kuchni stwierdzono Staphylococcus i Micrococcus, które wywołuje zapalenie płuc i septyczne zapalenie stawów, a także infekcje oczu i serca.
3. Chroń swoje zdrowie
Bakterie obecne na powierzchniach trafiają do szmatek, którymi przecieramy blaty. Mokra ścierka często ląduje zwinięta w kulkę w rogu lady, a to świetne warunki do rozwoju chorobotwórczych mikrobów.
To właśnie ta wieczna wilgoć sprawia, że szmatki są tak niebezpieczne. W ten sposób bakterie łatwo przenoszone są na spożywaną przez nas żywność. Mikrobiolodzy sugerują używanie ręczników papierowych do silnie zanieczyszczonych obszarów.
Koniecznie też odwieszaj swoją ścierkę do wyschnięcia. Poziom bakterii zmniejszył się 1000 razy, gdy szmatki zostały powieszone na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Pamiętaj też, by regularnie je wymieniać i prać.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.