Chorują na raka. Podczas leczenia pojawia się nieprzyjemny objaw
Dla wielu pacjentów onkologicznych leczenie nie kończy się tylko na walce z nowotworem. Równie dużym wyzwaniem są skutki uboczne terapii, które często utrudniają codzienne funkcjonowanie. Jednym z najczęściej pomijanych, a zarazem dotkliwych problemów są zaburzenia smaku.
W tym artykule:
Nowotwory w Polsce
Według Krajowego Rejestru Nowotworów, nowotwory złośliwe stanowią drugą najczęstszą przyczynę zgonów w Polsce i odpowiadają za około 25 proc. wszystkich zgonów. Każdego roku diagnozuje się około 170 tys. nowych przypadków raka, a liczba zgonów przekracza 100 tys. Choć w centrum uwagi zwykle znajdują się walka z guzem i terapia przeciwnowotworowa, nowotwory niosą ze sobą także wiele innych skutków zdrowotnych i psychologicznych. Jednym z mniej zauważanych, ale bardzo uciążliwych efektów leczenia, jest utrata lub zaburzenie smaku.
W trakcie i po leczeniu przeciwnowotworowym wielu pacjentów doświadcza tzw. dysgeuzji (zniekształcenia smaku) lub hipogeuzji (osłabienia odczuwania smaków). Nierzadko to, co do tej pory było słodkie, zaczyna smakować kwaśno, a ulubione potrawy stają się mdłe lub wręcz odpychające. Zaburzenia te są często trudne do opisania – pacjenci mówią o metalicznym posmaku, gorzkości czy dziwnej obojętności na smaki, których kiedyś nie potrafili sobie odmówić.
Skąd się biorą zaburzenia smaku?
Choć same guzy nowotworowe mogą wpływać na nerwy odpowiedzialne za smak, głównym sprawcą problemu pozostaje leczenie: chemioterapia, radioterapia oraz zabiegi chirurgiczne. Te terapie, niszcząc komórki rakowe, mogą niestety uszkadzać także zdrowe struktury – w tym kubki smakowe.
Nie chcą chodzić do lekarza i badać się. Lekarze punktują pacjentów
Zgodnie z wynikami analizy opublikowanej w 2021 roku w czasopiśmie "Frontiers in Oncology", nawet 35–38 proc. chorych na nowotwór płuc zgłasza zaburzenia zmysłów smaku i węchu. U osób poddawanych chemioterapii odsetek ten może być jeszcze wyższy – sięgając aż 69 proc. przypadków.
Skutki, które wykraczają poza smak
Zgodnie z danymi opublikowanymi w Annals of Oncology, nawet 70 proc. pacjentów poddawanych chemioterapii lub radioterapii może doświadczyć zaburzenia smaku i zapachu. To niepokojący odsetek, biorąc pod uwagę, że problem ten bywa często bagatelizowany, a zaburzenia smaku to coś więcej niż zwyczajna niedogodność.
Gdy jedzenie traci swój przyjemny charakter, może pojawić się awersja pokarmowa, a co za tym idzie – spadek apetytu, niedożywienie i utrata masy ciała. To z kolei wpływa na osłabienie organizmu i gorsze znoszenie terapii. Niedożywiony pacjent jest bardziej podatny na infekcje, skutki uboczne leczenia i ma trudniejszą drogę do wyzdrowienia.
Choć zaburzenia smaku są trudne do leczenia, istnieją metody wsparcia:
suplementacja cynkiem,
dbanie o higienę jamy ustnej,
fotobiomodulacja (terapia światłem),
ćwiczenia stymulujące zmysł smaku,
indywidualna opieka dietetyczna.
Źródła
- posilkiwchorobie.pl
- Krajowy Rejestr Nowotworów
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.