"O zdrowiu przy kawie". Dr Kędzierska-Kapuza: Cukier dodawany jest do wszystkiego

Dr Karolina Helena Kędzierska-KapuzaDr Karolina Helena Kędzierska-Kapuza
Źródło zdjęć: © WP abcZdrowie
Marta Słupska

Kupiona w sklepie szynka, cukierki, sos w słoiku i ketchup. Co łączy te produkty? Dodany do nich cukier! Dlaczego nadmiar cukru w diecie jest tak niezdrowy, do czego może prowadzić i jak go wyeliminować? O tym w najnowszym odcinku "O zdrowiu przy kawie" Katarzyna Prus rozmawiała z dr hab. n. med. Karoliną Heleną Kędzierską-Kapuzą.

Cukier od lat znajduje się na cenzurowanym, ale nie bez powodu. Choć naturalnie kojarzy się z energią i szybką przyjemnością, jego nadmiar w diecie działa jak cichy sabotażysta zdrowia. Organizm nie jest przystosowany do tak dużych ilości cukrów prostych, jakie dziś dostarczamy sobie w słodyczach, słodzonych napojach, gotowych produktach i ukrytych dodatkach. W efekcie regularne sięganie po słodkie przekąski może zaburzać równowagę metaboliczną, wpływać na hormony głodu i sytości oraz przeciążać trzustkę, która musi produkować więcej insuliny, by poradzić sobie z gwałtownymi skokami glukozy.

Skutki tego stylu jedzenia są znacznie poważniejsze, niż mogłoby się wydawać. Nadmierne spożycie cukru m.in. sprzyja rozwojowi otyłości, insulinooporności i cukrzycy, ale również chorób układu sercowo-naczyniowego, niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby oraz przewlekłego stanu zapalnego.

Zdrowie przy kawie: jak szkodzi nam cukier?

Niestety, jak zauważa dr hab. n. med. Karolina Helena Kędzierska-Kapuza, uznana specjalistka w dziedzinie medycyny, kierująca Centrum Diabetologii Państwowego Instytutu Medycznego MSWiA w Warszawie, na Instagramie znana jako "Doktor cukrowa królowa", cukier otacza nas na co dzień i występuje nawet w produktach, które wcale ze słodkim smakiem się nie kojarzą.

- Tego cukru w naszej diecie jest tak dużo (tzw. diecie społeczeństwa zachodniego)… Cukier dodawany jest do wszystkiego. To już nie tylko słodycze – krówki, ptasie mleczko, czekolada – ale cukier jest też dodawany do mięsa, np. do parówek, do ketchupu, do gotowych produktów do odgrzewania. Po to, żeby nam bardziej smakowało - mówi ekspertka.

Doktor Kędzierska-Kapuza zaleca przy tym ostrożność w przypadku produktów oznaczanych mianem "fit", które mogą zawierać wypełniacze i substancje, które zastępują cukier.

- Na przykład syrop glukozowo-fruktozowy. To jest zmora w tej chwili, dlatego, że jest to tani ekwiwalent cukru z buraka cukrowego. Jest dodawany do wielu produktów. Szkodzi nam głównie dlatego, że tuczy - wyjaśnia.

Aby uniknąć kupowania produktów pełnych cukru, warto zacząć od czytania etykiet. Czego w nich szukać? Ile cukru dziennie to za dużo?

Więcej zobaczysz w WIDEO.

Marta Słupska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Palce stają się sine na mrozie? Może za tym stać jedno zaburzenie
Palce stają się sine na mrozie? Może za tym stać jedno zaburzenie
Nazywana "szwajcarskim scyzorykiem długowieczności". Gdzie znaleźć spermidynę?
Nazywana "szwajcarskim scyzorykiem długowieczności". Gdzie znaleźć spermidynę?
Poziom CRP tak samo ważny, jak cholesterol? Zwróć uwagę na ten parametr
Poziom CRP tak samo ważny, jak cholesterol? Zwróć uwagę na ten parametr
George Michael odszedł w święta. Na co zmarł artysta?
George Michael odszedł w święta. Na co zmarł artysta?
"Tylko jedna ość" na świątecznym dyżurze. Czym grozi wbicie ości w przełyk?
"Tylko jedna ość" na świątecznym dyżurze. Czym grozi wbicie ości w przełyk?
Naturalne wsparcie dla wątroby. Może pomóc po przejedzeniu
Naturalne wsparcie dla wątroby. Może pomóc po przejedzeniu
Główny sprawca raka w tym kraju. Odpowiada aż za 62 proc. przypadków
Główny sprawca raka w tym kraju. Odpowiada aż za 62 proc. przypadków
Globisz przeszedł rozległy udar. Dziś mówi o sobie: Jestem szczęśliwy
Globisz przeszedł rozległy udar. Dziś mówi o sobie: Jestem szczęśliwy
Ser i śmietana mogą obniżać ryzyko demencji? Zaskakujące wyniki badań
Ser i śmietana mogą obniżać ryzyko demencji? Zaskakujące wyniki badań
"Pierwszy sygnał" uszkodzenia nerek, wątroby. Kluczowe badanie
"Pierwszy sygnał" uszkodzenia nerek, wątroby. Kluczowe badanie
Suplementy, które mogą podnosić ciśnienie krwi. Ważne ostrzeżenie dla sercowców
Suplementy, które mogą podnosić ciśnienie krwi. Ważne ostrzeżenie dla sercowców
Denga i chikungunya coraz częstsze. Tak można się ochronić
Denga i chikungunya coraz częstsze. Tak można się ochronić