"O zdrowiu przy kawie". Dr Kędzierska-Kapuza: Cukier dodawany jest do wszystkiego
Kupiona w sklepie szynka, cukierki, sos w słoiku i ketchup. Co łączy te produkty? Dodany do nich cukier! Dlaczego nadmiar cukru w diecie jest tak niezdrowy, do czego może prowadzić i jak go wyeliminować? O tym w najnowszym odcinku "O zdrowiu przy kawie" Katarzyna Prus rozmawiała z dr hab. n. med. Karoliną Heleną Kędzierską-Kapuzą.
Cukier od lat znajduje się na cenzurowanym, ale nie bez powodu. Choć naturalnie kojarzy się z energią i szybką przyjemnością, jego nadmiar w diecie działa jak cichy sabotażysta zdrowia. Organizm nie jest przystosowany do tak dużych ilości cukrów prostych, jakie dziś dostarczamy sobie w słodyczach, słodzonych napojach, gotowych produktach i ukrytych dodatkach. W efekcie regularne sięganie po słodkie przekąski może zaburzać równowagę metaboliczną, wpływać na hormony głodu i sytości oraz przeciążać trzustkę, która musi produkować więcej insuliny, by poradzić sobie z gwałtownymi skokami glukozy.
Skutki tego stylu jedzenia są znacznie poważniejsze, niż mogłoby się wydawać. Nadmierne spożycie cukru m.in. sprzyja rozwojowi otyłości, insulinooporności i cukrzycy, ale również chorób układu sercowo-naczyniowego, niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby oraz przewlekłego stanu zapalnego.
Zdrowie przy kawie: jak szkodzi nam cukier?
Niestety, jak zauważa dr hab. n. med. Karolina Helena Kędzierska-Kapuza, uznana specjalistka w dziedzinie medycyny, kierująca Centrum Diabetologii Państwowego Instytutu Medycznego MSWiA w Warszawie, na Instagramie znana jako "Doktor cukrowa królowa", cukier otacza nas na co dzień i występuje nawet w produktach, które wcale ze słodkim smakiem się nie kojarzą.
- Tego cukru w naszej diecie jest tak dużo (tzw. diecie społeczeństwa zachodniego)… Cukier dodawany jest do wszystkiego. To już nie tylko słodycze – krówki, ptasie mleczko, czekolada – ale cukier jest też dodawany do mięsa, np. do parówek, do ketchupu, do gotowych produktów do odgrzewania. Po to, żeby nam bardziej smakowało - mówi ekspertka.
Doktor Kędzierska-Kapuza zaleca przy tym ostrożność w przypadku produktów oznaczanych mianem "fit", które mogą zawierać wypełniacze i substancje, które zastępują cukier.
- Na przykład syrop glukozowo-fruktozowy. To jest zmora w tej chwili, dlatego, że jest to tani ekwiwalent cukru z buraka cukrowego. Jest dodawany do wielu produktów. Szkodzi nam głównie dlatego, że tuczy - wyjaśnia.
Aby uniknąć kupowania produktów pełnych cukru, warto zacząć od czytania etykiet. Czego w nich szukać? Ile cukru dziennie to za dużo?
Więcej zobaczysz w WIDEO.
Marta Słupska, dziennikarka Wirtualnej Polski
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.