Od dekad uwielbiane przez Polaków. W składzie serków zagęstniki, cukier, aromaty

Choć serki homogenizowane często trafiają na listę "zdrowych przekąsek" i bywają chętnie wybierane dla dzieci, sportowców czy osób na diecie, w rzeczywistości nie zawsze są dobrym wyborem. Pod tą z pozoru niewinną nazwą kryje się przetworzony produkt mleczny, którego skład i właściwości odżywcze budzą coraz więcej zastrzeżeń.

Wybierając produkty mleczne, lepiej sięgać po te jak najmniej przetworzoneWybierając produkty mleczne, lepiej sięgać po te jak najmniej przetworzone
Źródło zdjęć: © Getty Images
Marta Słupska

Czym właściwie jest serek homogenizowany?

Serki homogenizowane to przetworzone produkty mleczne, które powstają najczęściej z twarogu poddanego procesowi homogenizacji, czyli rozbijania cząsteczek tłuszczu w celu uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.

Do bazowego twarogu dodaje się mleko, śmietankę, cukier, zagęstniki, aromaty, barwniki oraz owoce (lub ich syntetyczne odpowiedniki). Gotowy produkt przypomina deser mleczny, ale z tradycyjnym twarogiem ma często niewiele wspólnego.

Cukier i dodatki

Jednym z największych problemów serków homogenizowanych jest ich wysoka zawartość cukru. W jednej małej porcji może się znajdować nawet kilka łyżeczek sacharozy - więcej niż w porcji niektórych deserów.

Objawy zatrucia dioksynami

To czyni je produktem o wysokim indeksie glikemicznym, który powoduje szybki wzrost poziomu glukozy we krwi, a następnie gwałtowny spadek, prowadząc do uczucia głodu i rozdrażnienia.

Dodatkowo w składzie wielu serków znajdują się sztuczne aromaty, stabilizatory, barwniki (np. karoteny) i zagęstniki, które poprawiają smak i wygląd produktu, ale nie mają żadnych wartości odżywczych. Ich obecność sprawia, że serki homogenizowane stają się bardziej deserem niż elementem zdrowej diety. Ponadto badania sugerują, że niektóre z zagęstników mogą negatywnie wpływać na zdrowie. Na przykład jedno z badań opublikowane w 2001 r. sugeruje, że zdegradowany karagen może powodować zapalenie jelit, wrzody i może być powiązany z ryzykiem raka okrężnicy.

Jeszcze większym problemem są sztuczne barwniki, tak często dodawane do żywności. Tartrazyna (E102) może wywoływać objawy pseudoalergiczne, takie jak pokrzywka, astma czy bóle głowy – szczególnie u osób z nadwrażliwością na salicylany. Z kolei badanie opublikowane w "Lancet" wykazało, że spożycie niektórych sztucznych barwników w połączeniu z benzoesanem sodu może nasilać objawy nadpobudliwości (ADHD) u dzieci.

Dla kogo serki homogenizowane nie są wskazane?

Przede wszystkim powinny ich unikać osoby z insulinoopornością i cukrzycą ze względu na wspomnianą dużą zawartość cukrów prostych. Nie są to też dobre produkty dla osób na diecie redukcyjnej - mimo niskiego poziomu tłuszczu, zawierają sporo kalorii właśnie przez cukier i dodatki.

Rodzice powinni zachować ostrożność przy podawaniu serków dzieciom. Choć reklamy przedstawiają je jako idealne źródło wapnia i białka, wiele wariantów zawiera więcej cukru niż jogurt naturalny z dodatkiem owoców. W przypadku najmłodszych, regularne spożywanie takich produktów może sprzyjać rozwojowi próchnicy i kształtować niezdrowe nawyki żywieniowe.

Osoby z nietolerancją laktozy, alergią na białko mleka krowiego lub problemami jelitowymi również powinny unikać tego typu serków - zwłaszcza, że często zawierają mleko w proszku i inne dodatki mogące obciążać układ trawienny.

Wartość odżywcza kontra marketing

Choć producenci chętnie podkreślają, że serki homogenizowane są źródłem wapnia i białka, to warto pamiętać, że te same składniki znajdziemy w zdrowszych produktach - naturalnym twarogu, jogurcie greckim czy kefirze, które nie zawierają sztucznych dodatków i nadmiaru cukru.

Serki homogenizowane mają zazwyczaj niższą wartość odżywczą niż sugeruje opakowanie - nie są to produkty pełnowartościowe, lecz wysokoprzetworzone.

Marta Słupska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. Tobacman J.K., 2001. Review of harmful gastrointestinal effects of carrageenan in animal experiments. Environmental Health Perspectives, 109(10):983–994.
  2. EFSA Panel on Food Additives, 2009. Scientific Opinion on the re-evaluation of tartrazine (E 102) as a food additive. EFSA Journal, 7(11):1331.
  3. McCann D. et al., 2007. Food additives and hyperactive behaviour in 3-year-old and 8/9-year-old children in the community: a randomised, double-blinded, placebo-controlled trial. The Lancet, 370(9598):1560-1567.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Babcia zawsze po nie sięgała. Jak naprawdę działają krople żołądkowe?
Babcia zawsze po nie sięgała. Jak naprawdę działają krople żołądkowe?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Pomagają sercu i poprawiają trawienie. Sięgaj po nie codziennie
Pomagają sercu i poprawiają trawienie. Sięgaj po nie codziennie
Kardiolożka ostrzega. To "subtelne objawy zawału", od razu wzywaj pomoc
Kardiolożka ostrzega. To "subtelne objawy zawału", od razu wzywaj pomoc