Leczenie nie przynosi efektów, bo pacjenci po udarach są niedożywieni
Ponad 60 proc. pacjentów po udarze jest niedożywionych. - Ci chorzy często nie umierają na udar, a na zachłystowe zapalenie płuc, ponieważ mają problemy z połykaniem – twierdzą eksperci.
1. Nie są w stanie samodzielnie jeść
Co drugi chory po udarze cierpi na dysfagię, czyli ma trudności z połykaniem.
- To jest najczęstsza przyczyna niedożywienia - mówi dr Beata Błażejewska-Hyżorek, ordynator II Kliniki Neurologii Instytutu Psychiatrii i Neurologii w Warszawie. - Wśród wielu problemów z przełykaniem wymienić można kaszel lub krztuszenie się, ślinienie czy częste odchrząkiwanie – wyjaśnia specjalistka. W tej sytuacji specjaliści zalecają karmienie za pomocą zgłębnika.
Pacjenci, którzy nie potrafią przełykać, często zapadają na zachłystowe zapalenie płuc, które jest poważnym i zagrażającym życiu powikłaniem.
Przyczyną niedożywienia jest także niedowład. Pacjenci po udarach nie są w stanie samodzielnie jeść, utrzymać sztućców w dłoniach. Skarżą się także na brak apetytu.
- Po udarze schudłem 40 kilogramów. Nie byłem w stanie jeść normalnie, a posiłki domowe, choć zdrowe, nie dostarczały wszystkich składników, niezbędnych w czasie rekonwalescencji – mówi Radosław Zadrużny, pacjent.
2. Pacjenci muszą radzić sobie sami
Przyczyną niedożywienia są także zaniedbania ze strony personelu medycznego.
- Świadomość w społeczeństwie i w szpitalach, jak ważne jest odpowiednie żywienie, jest wciąż bardzo niska – twierdzi dr Stanisław Kłęk, prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu. - Chorzy na oddziałach właściwie nie jedzą. Nie są prowadzeni przed dietetyków, bo tych brakuje. Wychodzą do domu bez żadnych wytycznych żywieniowych. Muszą sami sobie radzić – mówi.
Nie są także świadomi, że mają zagwarantowane specjalne, gotowe diety, które są refundowane przez NFZ. - W Polsce są dostępne na fundusz od 10 lat. Informacje są na stronie NFZ. Dietę do domu dostarcza personel medyczny – twierdzi dr Kłęk.
3. Wyniszczenie organizmu
Przeczytaj także
Specjaliści przekonują, że odpowiednie żywienie, bogate w niezbędne składniki, wysokobiałkowe, skraca pobyt w szpitalu, a chory szybciej wraca do zdrowia, lepsze efekty przynosi także rehabilitacja.
- Pacjent odżywiony ma siły do walki z chorobą. Pamiętajmy, że niedożywienie jest chorobą taką samą jak udar - wyjaśnia Beata Błażejewska-Hyżorek.
Skutki niedożywienia prowadzą do wielu powikłań. Rośnie ryzyko infekcji chorób układu moczowego i oddechowego. Chory wymaga kolejnych leków, które go osłabiają i wydłużają jego hospitalizację. Niedobór składników odżywczych zwiększa ryzyko powstawania odleżyn.
Udar mózgu to trzecia przyczyna zgonów i najczęstszy powód trwałej niepełnosprawności u osób powyżej 40. roku życia. Rocznie w Polsce odnotowuje się ponad 60 tys. udarów.
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.