Trwa ładowanie...

Leczenie nie przynosi efektów, bo pacjenci po udarach są niedożywieni

Leczenie nie przynosi efektów, bo pacjenci po udarach są niedożywieni
Leczenie nie przynosi efektów, bo pacjenci po udarach są niedożywieni

Ponad 60 proc. pacjentów po udarze jest niedożywionych. - Ci chorzy często nie umierają na udar, a na zachłystowe zapalenie płuc, ponieważ mają problemy z połykaniem – twierdzą eksperci.

1. Nie są w stanie samodzielnie jeść

Co drugi chory po udarze cierpi na dysfagię, czyli ma trudności z połykaniem.

- To jest najczęstsza przyczyna niedożywienia - mówi dr Beata Błażejewska-Hyżorek, ordynator II Kliniki Neurologii Instytutu Psychiatrii i Neurologii w Warszawie. - Wśród wielu problemów z przełykaniem wymienić można kaszel lub krztuszenie się, ślinienie czy częste odchrząkiwanie – wyjaśnia specjalistka. W tej sytuacji specjaliści zalecają karmienie za pomocą zgłębnika.

Pacjenci, którzy nie potrafią przełykać, często zapadają na zachłystowe zapalenie płuc, które jest poważnym i zagrażającym życiu powikłaniem.

Zobacz film: "Cukrzyca. Historia Mai"

Przyczyną niedożywienia jest także niedowład. Pacjenci po udarach nie są w stanie samodzielnie jeść, utrzymać sztućców w dłoniach. Skarżą się także na brak apetytu.

- Po udarze schudłem 40 kilogramów. Nie byłem w stanie jeść normalnie, a posiłki domowe, choć zdrowe, nie dostarczały wszystkich składników, niezbędnych w czasie rekonwalescencji – mówi Radosław Zadrużny, pacjent.

2. Pacjenci muszą radzić sobie sami

Przyczyną niedożywienia są także zaniedbania ze strony personelu medycznego.

- Świadomość w społeczeństwie i w szpitalach, jak ważne jest odpowiednie żywienie, jest wciąż bardzo niska – twierdzi dr Stanisław Kłęk, prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu. - Chorzy na oddziałach właściwie nie jedzą. Nie są prowadzeni przed dietetyków, bo tych brakuje. Wychodzą do domu bez żadnych wytycznych żywieniowych. Muszą sami sobie radzić – mówi.

Nie są także świadomi, że mają zagwarantowane specjalne, gotowe diety, które są refundowane przez NFZ. - W Polsce są dostępne na fundusz od 10 lat. Informacje są na stronie NFZ. Dietę do domu dostarcza personel medyczny – twierdzi dr Kłęk.

3. Wyniszczenie organizmu

Przeczytaj także

Specjaliści przekonują, że odpowiednie żywienie, bogate w niezbędne składniki, wysokobiałkowe, skraca pobyt w szpitalu, a chory szybciej wraca do zdrowia, lepsze efekty przynosi także rehabilitacja.

- Pacjent odżywiony ma siły do walki z chorobą. Pamiętajmy, że niedożywienie jest chorobą taką samą jak udar - wyjaśnia Beata Błażejewska-Hyżorek.

Skutki niedożywienia prowadzą do wielu powikłań. Rośnie ryzyko infekcji chorób układu moczowego i oddechowego. Chory wymaga kolejnych leków, które go osłabiają i wydłużają jego hospitalizację. Niedobór składników odżywczych zwiększa ryzyko powstawania odleżyn.

Udar mózgu to trzecia przyczyna zgonów i najczęstszy powód trwałej niepełnosprawności u osób powyżej 40. roku życia. Rocznie w Polsce odnotowuje się ponad 60 tys. udarów.

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze