Leczenie nie przynosi efektów, bo pacjenci po udarach są niedożywieni

Ponad 60 proc. pacjentów po udarze jest niedożywionych. - Ci chorzy często nie umierają na udar, a na zachłystowe zapalenie płuc, ponieważ mają problemy z połykaniem – twierdzą eksperci.

1. Nie są w stanie samodzielnie jeść

Co drugi chory po udarze cierpi na dysfagię, czyli ma trudności z połykaniem.

- To jest najczęstsza przyczyna niedożywienia - mówi dr Beata Błażejewska-Hyżorek, ordynator II Kliniki Neurologii Instytutu Psychiatrii i Neurologii w Warszawie. - Wśród wielu problemów z przełykaniem wymienić można kaszel lub krztuszenie się, ślinienie czy częste odchrząkiwanie – wyjaśnia specjalistka. W tej sytuacji specjaliści zalecają karmienie za pomocą zgłębnika.

Zobacz film: "Leczenie przeciwzakrzepowe - aspiryna"

Pacjenci, którzy nie potrafią przełykać, często zapadają na zachłystowe zapalenie płuc, które jest poważnym i zagrażającym życiu powikłaniem.

Przyczyną niedożywienia jest także niedowład. Pacjenci po udarach nie są w stanie samodzielnie jeść, utrzymać sztućców w dłoniach. Skarżą się także na brak apetytu.

- Po udarze schudłem 40 kilogramów. Nie byłem w stanie jeść normalnie, a posiłki domowe, choć zdrowe, nie dostarczały wszystkich składników, niezbędnych w czasie rekonwalescencji – mówi Radosław Zadrużny, pacjent.

2. Pacjenci muszą radzić sobie sami

8 kroków do optymalnej diety
8 kroków do optymalnej diety [8 zdjęć]

Spożywając większą ilość białka, wpływamy korzystnie na metabolizm, co ułatwia wprowadzanie kolejnych...

zobacz galerię

Przyczyną niedożywienia są także zaniedbania ze strony personelu medycznego.

- Świadomość w społeczeństwie i w szpitalach, jak ważne jest odpowiednie żywienie, jest wciąż bardzo niska – twierdzi dr Stanisław Kłęk, prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu. - Chorzy na oddziałach właściwie nie jedzą. Nie są prowadzeni przed dietetyków, bo tych brakuje. Wychodzą do domu bez żadnych wytycznych żywieniowych. Muszą sami sobie radzić – mówi.

Nie są także świadomi, że mają zagwarantowane specjalne, gotowe diety, które są refundowane przez NFZ. - W Polsce są dostępne na fundusz od 10 lat. Informacje są na stronie NFZ. Dietę do domu dostarcza personel medyczny – twierdzi dr Kłęk.

3. Wyniszczenie organizmu

Przeczytaj także

Specjaliści przekonują, że odpowiednie żywienie, bogate w niezbędne składniki, wysokobiałkowe, skraca pobyt w szpitalu, a chory szybciej wraca do zdrowia, lepsze efekty przynosi także rehabilitacja.

- Pacjent odżywiony ma siły do walki z chorobą. Pamiętajmy, że niedożywienie jest chorobą taką samą jak udar - wyjaśnia Beata Błażejewska-Hyżorek.

Skutki niedożywienia prowadzą do wielu powikłań. Rośnie ryzyko infekcji chorób układu moczowego i oddechowego. Chory wymaga kolejnych leków, które go osłabiają i wydłużają jego hospitalizację. Niedobór składników odżywczych zwiększa ryzyko powstawania odleżyn.

Udar mózgu to trzecia przyczyna zgonów i najczęstszy powód trwałej niepełnosprawności u osób powyżej 40. roku życia. Rocznie w Polsce odnotowuje się ponad 60 tys. udarów.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.