Leczenie nie przynosi efektów, bo pacjenci po udarach są niedożywieni

Ponad 60 proc. pacjentów po udarze jest niedożywionych. - Ci chorzy często nie umierają na udar, a na zachłystowe zapalenie płuc, ponieważ mają problemy z połykaniem – twierdzą eksperci.

Leczenie nie przynosi efektów, bo pacjenci po udarach są niedożywieniLeczenie nie przynosi efektów, bo pacjenci po udarach są niedożywieni
Dorota Krupińska-Ziętkowska

Nie są w stanie samodzielnie jeść

Co drugi chory po udarze cierpi na dysfagię, czyli ma trudności z połykaniem.

- To jest najczęstsza przyczyna niedożywienia - mówi dr Beata Błażejewska-Hyżorek, ordynator II Kliniki Neurologii Instytutu Psychiatrii i Neurologii w Warszawie. - Wśród wielu problemów z przełykaniem wymienić można kaszel lub krztuszenie się, ślinienie czy częste odchrząkiwanie – wyjaśnia specjalistka. W tej sytuacji specjaliści zalecają karmienie za pomocą zgłębnika.

Pacjenci, którzy nie potrafią przełykać, często zapadają na zachłystowe zapalenie płuc, które jest poważnym i zagrażającym życiu powikłaniem.

Leczenie przeciwzakrzepowe - aspiryna

Przyczyną niedożywienia jest także niedowład. Pacjenci po udarach nie są w stanie samodzielnie jeść, utrzymać sztućców w dłoniach. Skarżą się także na brak apetytu.

- Po udarze schudłem 40 kilogramów. Nie byłem w stanie jeść normalnie, a posiłki domowe, choć zdrowe, nie dostarczały wszystkich składników, niezbędnych w czasie rekonwalescencji – mówi Radosław Zadrużny, pacjent.

Pacjenci muszą radzić sobie sami

Przyczyną niedożywienia są także zaniedbania ze strony personelu medycznego.

- Świadomość w społeczeństwie i w szpitalach, jak ważne jest odpowiednie żywienie, jest wciąż bardzo niska – twierdzi dr Stanisław Kłęk, prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu. - Chorzy na oddziałach właściwie nie jedzą. Nie są prowadzeni przed dietetyków, bo tych brakuje. Wychodzą do domu bez żadnych wytycznych żywieniowych. Muszą sami sobie radzić – mówi.

Nie są także świadomi, że mają zagwarantowane specjalne, gotowe diety, które są refundowane przez NFZ. - W Polsce są dostępne na fundusz od 10 lat. Informacje są na stronie NFZ. Dietę do domu dostarcza personel medyczny – twierdzi dr Kłęk.

Wyniszczenie organizmu

Specjaliści przekonują, że odpowiednie żywienie, bogate w niezbędne składniki, wysokobiałkowe, skraca pobyt w szpitalu, a chory szybciej wraca do zdrowia, lepsze efekty przynosi także rehabilitacja.

- Pacjent odżywiony ma siły do walki z chorobą. Pamiętajmy, że niedożywienie jest chorobą taką samą jak udar - wyjaśnia Beata Błażejewska-Hyżorek.

Skutki niedożywienia prowadzą do wielu powikłań. Rośnie ryzyko infekcji chorób układu moczowego i oddechowego. Chory wymaga kolejnych leków, które go osłabiają i wydłużają jego hospitalizację. Niedobór składników odżywczych zwiększa ryzyko powstawania odleżyn.

Udar mózgu to trzecia przyczyna zgonów i najczęstszy powód trwałej niepełnosprawności u osób powyżej 40. roku życia. Rocznie w Polsce odnotowuje się ponad 60 tys. udarów.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu