Wpływ picia kawy na rozwój cukrzycy typu 2

Wiele badań wskazuje, iż picie kawy zapobiega rozwojowi cukrzycy typu 2. Naukowcom z Uniwersytetu Kalifornijskiego udało się zrozumieć mechanizm, który za to odpowiada. Okazuje się, że ważną rolę odgrywa w nim poziom globuliny SHBG...

1. SHBG a cukrzyca typu 2

SHBG to globulina wiążąca hormony płciowe (ang. sex hormone–binding globulin). Specjaliści twierdzą, iż istnieje zależność między tym białkiem a ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2. Od dawna wiadomo, iż hormony płciowe sprzyjają cukrzycy, a SHBG nie tylko reguluje ich ilość, ale także wiąże się z receptorami wielu komórek, mediując działanie hormonów. Z tego względu im wyższy poziom SHBG tym niższe ryzyko cukrzycy typu 2.

2. Wpływ kawy na SHBG

Zespół z Uniwersytetu Kalifornijskiego przeprowadził badanie polegające na zestawieniu 359 przypadków cukrzycy z 359 zdrowymi osobami, których wiek i rasa odpowiadała osobom chorym. Okazało się, że picie 4 filiżanek kawy dziennie znacznie podnosiło poziom SHBG i o 56% zmniejszało ryzyko cukrzycy. Jeszcze większe korzyści z picia kawy odnosiły kobiety, u których występowała ochronna kopia genu SHBG. Z kolei u kobiet o tym samym poziomie globuliny różnica w ryzyku zachorowania na cukrzycę między kobietami pijącymi i niepijącymi kawy wynosiło jedynie 29%. Oznacza to, że w zapobieganiu cukrzycy największą rolę odgrywa poziom SHBG, który można podnieść poprzez picie kawy.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!