Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Monika Konieczna

Wpływ picia kawy na rozwój cukrzycy typu 2

Avatar placeholder
04.08.2016 07:59
Wpływ picia kawy na rozwój cukrzycy typu 2
Wpływ picia kawy na rozwój cukrzycy typu 2

Wiele badań wskazuje, iż picie kawy zapobiega rozwojowi cukrzycy typu 2. Naukowcom z Uniwersytetu Kalifornijskiego udało się zrozumieć mechanizm, który za to odpowiada. Okazuje się, że ważną rolę odgrywa w nim poziom globuliny SHBG...

spis treści

1. SHBG a cukrzyca typu 2

SHBG to globulina wiążąca hormony płciowe (ang. sex hormone–binding globulin). Specjaliści twierdzą, iż istnieje zależność między tym białkiem a ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2. Od dawna wiadomo, iż hormony płciowe sprzyjają cukrzycy, a SHBG nie tylko reguluje ich ilość, ale także wiąże się z receptorami wielu komórek, mediując działanie hormonów. Z tego względu im wyższy poziom SHBG tym niższe ryzyko cukrzycy typu 2.

2. Wpływ kawy na SHBG

Zespół z Uniwersytetu Kalifornijskiego przeprowadził badanie polegające na zestawieniu 359 przypadków cukrzycy z 359 zdrowymi osobami, których wiek i rasa odpowiadała osobom chorym. Okazało się, że picie 4 filiżanek kawy dziennie znacznie podnosiło poziom SHBG i o 56% zmniejszało ryzyko cukrzycy. Jeszcze większe korzyści z picia kawy odnosiły kobiety, u których występowała ochronna kopia genu SHBG. Z kolei u kobiet o tym samym poziomie globuliny różnica w ryzyku zachorowania na cukrzycę między kobietami pijącymi i niepijącymi kawy wynosiło jedynie 29%. Oznacza to, że w zapobieganiu cukrzycy największą rolę odgrywa poziom SHBG, który można podnieść poprzez picie kawy.

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze