Wpływ picia kawy na rozwój cukrzycy typu 2

Wiele badań wskazuje, iż picie kawy zapobiega rozwojowi cukrzycy typu 2. Naukowcom z Uniwersytetu Kalifornijskiego udało się zrozumieć mechanizm, który za to odpowiada. Okazuje się, że ważną rolę odgrywa w nim poziom globuliny SHBG...

spis treści

1. SHBG a cukrzyca typu 2

SHBG to globulina wiążąca hormony płciowe (ang. sex hormone–binding globulin). Specjaliści twierdzą, iż istnieje zależność między tym białkiem a ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2. Od dawna wiadomo, iż hormony płciowe sprzyjają cukrzycy, a SHBG nie tylko reguluje ich ilość, ale także wiąże się z receptorami wielu komórek, mediując działanie hormonów. Z tego względu im wyższy poziom SHBG tym niższe ryzyko cukrzycy typu 2.

Zobacz film: "Choroby serca najczęstszą przyczyną zgonów Polaków"

2. Wpływ kawy na SHBG

Zespół z Uniwersytetu Kalifornijskiego przeprowadził badanie polegające na zestawieniu 359 przypadków cukrzycy z 359 zdrowymi osobami, których wiek i rasa odpowiadała osobom chorym. Okazało się, że picie 4 filiżanek kawy dziennie znacznie podnosiło poziom SHBG i o 56% zmniejszało ryzyko cukrzycy. Jeszcze większe korzyści z picia kawy odnosiły kobiety, u których występowała ochronna kopia genu SHBG. Z kolei u kobiet o tym samym poziomie globuliny różnica w ryzyku zachorowania na cukrzycę między kobietami pijącymi i niepijącymi kawy wynosiło jedynie 29%. Oznacza to, że w zapobieganiu cukrzycy największą rolę odgrywa poziom SHBG, który można podnieść poprzez picie kawy.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy