Podbiał – właściwości, przeciwskazania, przepisy

Podbiał pospolity to roślina wykorzystywana od wieków w medycynie ludowej. Powszechnie występuje w Azji, Europie oraz niektórych państwach obu Ameryk. Jakie są właściwości podbiału?

Podbiał pospolity to roślina wykorzystywana od wieków w medycynie ludowejPodbiał pospolity to roślina wykorzystywana od wieków w medycynie ludowej
Źródło zdjęć: © 123rf.com

Podbiał - charakterystyka

Podbiał pospolity to roślina lecznicza występująca prawie na całym świecie. W Polsce spotkamy go na polach, łąkach lub nad brzegiem zbiorników wodnych. Roślina osiąga około 30 cm wysokości. Posiada duże, sercowate liście, pokryte od spodu charakterystycznym meszkiem. Kwiaty podbiału mają żółtawą barwę. Roślina nazywana jest również białkuchem, kaczyńcem, grzybieniem, gęsim łebkiem lub bożym liczkiem.

Podbiał – właściwości lecznicze

Liście podbiału zawierają wiele prozdrowotnych składników takich jak: garbniki, karotenoidy, flawonoidy, kwasy fenolowe oraz olejek eteryczny. Liście podbiału zbiera się wiosną oraz latem. Najlepiej, aby były zrywane z miejsc o niskiej ingerencji człowieka. Zmniejszy to ryzyko zbioru liści zanieczyszczonych. W celach leczniczych oprócz liści wykorzystuje się także kwiaty, lecz są one mniej popularne w polskiej medycynie ludowej.

Podbiał charakteryzuje się następującymi właściwościami leczniczymi:

Właściwości podbiału pospolitego

  • Łagodzi kaszel – zawarty w podbiale śluz hamuje odruchy kaszlowe oraz działa wykrztuśnie. Syrop z podbiału zalecany jest osobom chorującym na zapalenie gardła;
  • Zwalcza stany zapalne – podbiał polecany jest osobom zmagającym się ze stanami zapalnymi górnych dróg oddechowych;
  • Zwalcza infekcje bakteryjne – obecne w podbiale kwasy fenolowe mają działanie przeciwbakteryjne;
  • Ma działanie przeciwnowotworowe – spożywanie środków z podbiału może ochronić przed nowotworami okrężnicy, a nawet białaczką.

Podbiał – stosowanie

Podbiał pospolity może być stosowany wewnętrznie – w formie miodu, syropu lub tabletek. W formie wywaru może być wykorzystany również zewnętrznie do przemywania chorobowych zmian skórnych.

Podbiał – przeciwskazania

Regularne spożywanie podbiału może okazać się szkodliwe. Najlepiej, aby preparaty z podbiałem nie były stosowane dłużej niż 6 tygodni w ciągu całego roku. Tabletki lub syrop z tej rośliny nie powinny być zażywane przez osoby zmagające się z problemami wątrobowymi. Spożywanie preparatów z podbiałem jest zakazane u dzieci poniżej 12 roku życia, kobiet w ciąży oraz karmiących piersią.

Podbiał – pozyskiwanie liści

Liście podbiału wykorzystywane w ziołolecznictwie powinny być młode oraz bez ogonków. Zbierane są w pogodne, wiosenne dni. Po zbiorze suszy się je w temperaturze około 40 stopni Celsjusza. Po ususzeniu liście podbiału przechowuje się w szczelnych pojemnikach, chroniących przed wilgocią.

Podbiał – przepisy

Preparaty zawierające podbiał można kupić w sklepach lub przygotować samemu. Poniżej przedstawiamy pomysły na wykorzystanie podbiału.

Napar z podbiału

Napar z podbiału może być stosowany przy suchym kaszlu, podrażnieniu górnych dróg oddechowych lub chrypce. Do przygotowania wystarczy jedna łyżka liści, które wsypujemy do szklanki i zalewamy wrzącą wodą. Napar parzymy pod przykryciem przez około 15 minut. Po przygotowaniu możemy go pić 3-4 razy dziennie.

Odwar z liści podbiału

Odwar stosujemy przy bólach gardła, utrudnionym przełykaniu i zapaleniach błon śluzowych jamy ustnej. Do przygotowania potrzebujemy łyżeczkę liści, którą zalewamy szklanką ciepłej wody. Następnie podgrzewamy ją do wrzenia i gotujemy pod przykryciem przez 5 minut. Po ugotowaniu odstawiamy na 15 minut. Odwar odcedzamy. Możemy go stosować 3 razy dziennie po 1/3 szklanki.

Płukanka do włosów przetłuszczających się

Przygotowujemy dwie garści liści, które zalewamy 500 ml wrzącej wody. Liście gotujemy przez 15 minut. Po ugotowaniu przecedzamy. Płukankę stosujemy po myciu włosów.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Globisz przeszedł rozległy udar. Dziś mówi o sobie: Jestem szczęśliwy
Globisz przeszedł rozległy udar. Dziś mówi o sobie: Jestem szczęśliwy
Ser i śmietana mogą obniżać ryzyko demencji? Zaskakujące wyniki badań
Ser i śmietana mogą obniżać ryzyko demencji? Zaskakujące wyniki badań
"Pierwszy sygnał" uszkodzenia nerek, wątroby. Kluczowe badanie
"Pierwszy sygnał" uszkodzenia nerek, wątroby. Kluczowe badanie
Suplementy, które mogą podnosić ciśnienie krwi. Ważne ostrzeżenie dla sercowców
Suplementy, które mogą podnosić ciśnienie krwi. Ważne ostrzeżenie dla sercowców
Denga i chikungunya coraz częstsze. Tak można się ochronić
Denga i chikungunya coraz częstsze. Tak można się ochronić
Symbol świąt. Jemioła jest trująca, ale może wspomagać ciśnienie krwi
Symbol świąt. Jemioła jest trująca, ale może wspomagać ciśnienie krwi
Obwód uda może świadczyć o ryzyku zgonu? Naukowcy wiedzą, ile cm to minimum
Obwód uda może świadczyć o ryzyku zgonu? Naukowcy wiedzą, ile cm to minimum
Polacy przejadają się w święta. "Zapalenie trzustki, żołądka czy przełyku"
Polacy przejadają się w święta. "Zapalenie trzustki, żołądka czy przełyku"
Izba bez lekarza zamiast porodówki? MZ nie chce dopłacać do nierentownych oddziałów
Izba bez lekarza zamiast porodówki? MZ nie chce dopłacać do nierentownych oddziałów
Uważaj na tę rybę. GIS ostrzega przed alternatywą dla karpia
Uważaj na tę rybę. GIS ostrzega przed alternatywą dla karpia
Tysiące chorych bez finansowania z NFZ. Eksperci alarmują o niedoszacowanych kontraktach
Tysiące chorych bez finansowania z NFZ. Eksperci alarmują o niedoszacowanych kontraktach
Dla tych Polaków grypa jest szczególnie niebezpieczna. Rośnie ryzyko zawału
Dla tych Polaków grypa jest szczególnie niebezpieczna. Rośnie ryzyko zawału