Co wywołuje zatrucia pokarmowe? Zasady, o których warto pamiętać

W Krakowie doszło do masowego zatrucia pokarmowego wśród uczestników zielonej szkoły. Choć wciąż trwa dochodzenie wyjaśniające źródło zatrucia, to warto przypomnieć, że latem liczba zatruć pokarmowych rośnie. Na co warto uważać?

Sanepid przypomina o zasadach bezpieczeństwaSanepid przypomina o zasadach bezpieczeństwa
Źródło zdjęć: © Getty Images

Masowe zatrucie na zielonej szkole

U 28 uczniów Szkoły Podstawowej ze Stargardu wystąpiły objawy jelitowe. Na dolegliwości uskarżali się uczestnicy zielonej szkoły, ich opiekunowie, a także turyści. Łącznie aż 44 osoby miały symptomy zatrucia po zjedzeniu posiłków dostarczanych przez firmę cateringową do jednego z krakowskich hosteli. 10 osób trafiło do szpitala.

Na miejsce wezwano policję, pogotowie ratunkowe i sanepid. Sprawą zajmuje się obecnie prokuratura oraz Wojewódzkie Centrum Zarządzania Kryzysowego.

Według inspektorów sanitarno-epidemiologicznych przyczyna zatrucia nie jest jeszcze znana – trwa dochodzenie, które ma wyjaśnić, czy źródłem była skażona żywność, woda, czy może infekcja wirusowa lub bakteryjna.

Zatrucie pokarmowe. Te grupy osób są szczególnie narażone na niebezpieczeństwo

- Pracownicy żywienia przeprowadzają postępowanie wyjaśniające z firmą cateringową i z restauracją. To jest najprostsze podejrzenie, bo mamy dużą grupę osób z podobnymi objawami, więc sugerować to może zatrucie pokarmowe, ale potwierdzenie uzyskamy w badaniach - wyjaśnia cytowana przez TVP 3 Kraków Ewa Wiercińska z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Krakowie.

GIS ostrzega: lato sprzyja zatruciom pokarmowym

Warto wiedzieć, że wraz z nadejściem ciepłych miesięcy w roku, liczba zatruć pokarmowych będzie rosnąć. Wysokie temperatury sprzyjają szybkiemu namnażaniu się drobnoustrojów w produktach spożywczych, szczególnie tych łatwo psujących się.

Do częstych przyczyn letnich zatruć należą bakterie takie jak Campylobacter, Listeria monocytogenes, pałeczka czerwonki (Shigella) oraz gronkowiec złocisty. Zdecydowanie najczęściej za objawy żołądkowo-jelitowe odpowiada bakteria Salmonella enterica.

"Początek choroby jest nagły i manifestuje się wodnistą biegunką, tępymi bólami brzucha, mdłościami i wymiotami. Zaburzeniom pokarmowym zwykle towarzyszy gorączka (do 39 stopni C), ból głowy, dreszcze, ogólne rozbicie. Burzliwe objawy ustępują po 2-3 dniach, ale wyzdrowienie - w lżejszych przypadkach - następuje po 7 dniach" - czytamy w komunikacie na strony Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Wszystkie te patogeny mogą wywołać ostre dolegliwości żołądkowo-jelitowe, a w cięższych przypadkach prowadzić do odwodnienia, powikłań neurologicznych, a nawet uszkodzenia nerek.

Największym zagrożeniem są:

  • potrawy z jaj, mięsa, ryb i ich przetworów, zwłaszcza przechowywane w niewłaściwej temperaturze,

  • wyroby cukiernicze z kremami i lodami domowej produkcji,

  • sałatki garmażeryjne z majonezem,

  • produkty mleczne i niepasteryzowane napoje,

  • niedosmażone mięso i potrawy z grilla, szczególnie z mielonej wołowiny.

Jak się chronić?

GIS przypomina o podstawowych zasadach bezpieczeństwa:

  • myj ręce przed przygotowaniem posiłków i po wyjściu z toalety,

  • nie jedz produktów z podejrzanym zapachem, kolorem lub konsystencją,

  • przechowuj żywność w odpowiedniej temperaturze,

  • nie kupuj lodów i ciast z kremem z niepewnych źródeł,

  • sprawdzaj daty ważności i stan opakowań (np. wzdęcia puszek),

  • unikaj jedzenia niedosmażonego mięsa, szczególnie u dzieci.

Letnie miesiące to czas wzmożonego ryzyka, szczególnie na koloniach, obozach i wycieczkach, gdzie jedzenie często przygotowywane jest masowo i nie zawsze z należytą starannością. Dlatego tak ważna jest profilaktyka i szybka reakcja w razie podejrzenia zatrucia.

Zatrucia pokarmowe to nie tylko uciążliwa dolegliwość – w skrajnych przypadkach mogą stanowić realne zagrożenie dla zdrowia i życia. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby starsze, dzieci oraz osoby z obniżoną odpornością.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. GIS

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"
Potęguje stres, podnosi kortyzol. Niewinny nawyk na cenzurowanym
Potęguje stres, podnosi kortyzol. Niewinny nawyk na cenzurowanym
Co daje burak w diecie? Remedium na zaparcia, wsparcie serca
Co daje burak w diecie? Remedium na zaparcia, wsparcie serca
Nie tylko anemia. Niedobór żelaza przyczynia się też do RLS
Nie tylko anemia. Niedobór żelaza przyczynia się też do RLS
"Bigosowe zwolnienia" w grudniu? Firmy widzą wysyp L4 przed świętami
"Bigosowe zwolnienia" w grudniu? Firmy widzą wysyp L4 przed świętami
Najpopularniejszy deser jesienią. Bomba cukru i tłuszczu
Najpopularniejszy deser jesienią. Bomba cukru i tłuszczu
Pogromca cukrzycy, skarb dla wątroby. Chrup na zdrowie
Pogromca cukrzycy, skarb dla wątroby. Chrup na zdrowie
Wpływa na cukrzycę i przepuszczalność jelit. Potwierdzone badaniami
Wpływa na cukrzycę i przepuszczalność jelit. Potwierdzone badaniami
Nowe podejście do leków krytycznych? CMA ma wzmocnić produkcję i zapasy
Nowe podejście do leków krytycznych? CMA ma wzmocnić produkcję i zapasy
Wyjątkowy pomysł szpitala w Legnicy. "Święta to czas szczególny"
Wyjątkowy pomysł szpitala w Legnicy. "Święta to czas szczególny"
Dick Van Dyke skończył 100 lat. Zdradza, czego od lat nie pije
Dick Van Dyke skończył 100 lat. Zdradza, czego od lat nie pije
Nawyki, które mają wpływ na starzenie mózgu. Naukowcy mówią o 8 latach różnicy
Nawyki, które mają wpływ na starzenie mózgu. Naukowcy mówią o 8 latach różnicy