Podpałki do grilla. Zobacz, którą wybrać
Wraz z nadejściem cieplejszych dni w Polsce zaczyna się sezon grillowy. Do rozpalenia grilla często używamy podpałek, przyśpieszając w ten sposób cały proces.
Na rynku dostępnych jest kilka ich rodzajów. Zawierają substancje łatwopalne, które nie zawsze są zdrowe dla naszego organizmu.
Przed kupnem podpałki zwróć uwagę na jej oznaczenia. Na opakowaniu powinny się znajdować symbole takie jak ISO i FSC.
Znak ISO świadczy o tym, że produkt został dobrze skontrolowany i spełnia standardy bezpieczeństwa. FSC oznacza, że podpałka została wykonana zgodnie z normami ekologicznymi.
Obejrzyj galerię i poznaj rodzaje podpałek.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Objawy, które mogą wskazywać na to, że masz złogi w tętnicach
Podpałki na bazie parafiny
Podpałki na bazie parafiny mogą być w formie płynu lub w postaci kostek. Są łatwe w użyciu. W przypadku płynu wystarczy wylać odpowiednią ilość na węgiel, odczekać kilka minut i podpalić. Podpałki na bazie parafiny spalają się wolniej niż te oparte na alkoholach.
Po użyciu podpałki należy odczekać przynajmniej 25 minut zanim zaczniemy grillować przygotowane produkty.
Podczas spalania parafiny wydzielają się niebezpieczne związki lotne: toluen i benzen.
Toluen w nadmiarze może wywoływać podrażnienia oczu i skóry. Jest szkodliwy dla nerek i wątroby.
Benzen jest substancją rakotwórczą. Powoduje ostre i przewlekłe zatrucia. Charakterystycznymi objawami zatrucia są podrażnienia skóry, płytki oddech, senność, bóle głowy, a nawet utrata przytomności.
W dużych dawkach powoduje niewydolność układu oddechowego.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Podpałki na bazie alkoholu
Podpałki na bazie alkoholu najczęściej mają żelową formę. Do ich produkcji używa się alkoholu etylowego.
Żelowe podpałki rozpalają się szybciej niż te na bazie parafiny. Podczas spalania nie wydzielają się szkodliwe substancje lotne.
Jedyne pozostałości po spaleniu pochodzą z substancji zagęszczających (najczęściej są to pochodne celulozy).
Podpałki alkoholowe rozpuszczają się w wodzie, co umożliwia skuteczne ich wygaszenie.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Podpałki kerozynowe
Podpałki kerozynowe to podpałki na bazie ciekłej frakcji ropy naftowej. Najczęściej możemy je spotkać w postaci białych kostek.
Podpałka jest wygodna w użyciu i łatwopalna. Podczas spalania powstają szkodliwe substancje, które mogą przenikać do jedzenia.
Po użyciu podpałki trzeba odczekać przynajmniej 20 minut zanim rozpoczniemy grillowanie.
Nie można też dodawać podpałki w trakcie grillowania.
- Używanie chemicznych podpałek do rozpalania grilla może być niebezpieczne dla osób, które cierpią z powodu schorzeń układu oddechowego. W ich przypadku objawy choroby mogą się nasilić - wyjaśnia lek. med. Michał Sutkowski, rzecznik prasowy kolegium lekarzy rodzinnych.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Podpałki ekologiczne
Podpałki ekologiczne to kawałki drewna nasączone naturalnymi woskami roślinnymi. Nie zawierają substancji ropopochodnych ani parafiny. Podczas ich spalania nie wydzielają się szkodliwe substancje.
Do rozpalenia grilla lepiej nie używać szyszek i innych części drzew iglastych. Zawierają żywice, które w wysokiej temperaturze spalają się do szkodliwych związków.
Do palenia nie używajmy też gazet nasączonych farbą drukarską. Podczas spalania wytwarzają dużo dymu.
- Naturalne podpałki są lepsze, szczególnie dla osób z problemami oddechowymi lub alergiami. Takie osoby powinny korzystać z naturalnych podpałek, żeby ograniczyć ekspozycje na szkodliwe substancje - tłumaczy lek. med. Michał Sutkowski.
Zachowaj ostrożność
Podpałki chemiczne nasączone są łatwopalnymi środkami, dlatego należy uważać przy ich stosowaniu.
Jeśli używamy podpałki płynnej, polewamy odpowiednią ilością węgiel i podpalamy. Najlepiej używać zapałek na długich patyczkach.
Podpałkę stałą umieszczamy w kilku miejscach obok węgla i również podpalamy.
Ważne jest też ustawienie grilla w dobrym miejscu, tak aby wiatr zbyt mocno nie podsycał ognia podczas grilowania.
Pamiętajmy, żeby nieużywaną podpałkę przechowywać z dala od grilla. Nie wolno też pozostawiać grilla bez nadzoru.
Grilla nie ustawiamy też pod namiotem i w pomieszczeniach zamkniętych. Dym wydobywający się z palącego się węgla jest w dużym stężeniu niebezpieczny dla naszego zdrowia.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl