Naturalny lek na cukrzycę. Odbudowuje komórki w trzustce
1 z 6Roślina dla diabetyków
Dlaczego diabetycy powinni jeść pokrzywę? Według najnowszych badań, obniża ona poziom cukru we krwi. Nie jest to jednak jej jedyne zastosowanie.
Pokrzywa zwyczajna jest tradycyjnie stosowana ze względu na jej właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne oraz dlatego, że obniża poziom cukru we krwi. Stres oksydacyjny, to znaczy nadmiar wolnych rodników, odgrywa ważną rolę w powikłaniach cukrzycy typu II, zwłaszcza naczyniowych.
Aby dowiedzieć się, czy pokrzywa rzeczywiście może być korzystna, gdy poziom glukozy we krwi jest wysoki, naukowcy przeprowadzili nowe, kontrolowane badanie z udziałem 50 kobiet z cukrzycą typu II. Trwające 8 tygodni badanie, miało na celu potwierdzić wpływ liści rośliny na kontrolowanie poziomu cukru.
Na nastepnym slajdzie zobaczysz wideo
Zobacz też: 10 niedocenianych ziół i przypraw