Naturalny lek na cukrzycę. Odbudowuje komórki w trzustce

Dlaczego diabetycy powinni jeść pokrzywę? Według najnowszych badań, obniża ona poziom cukru we krwi. Nie jest to jednak jej jedyne zastosowanie.

Pokrzywa zwyczajna jest tradycyjnie stosowana ze względu na jej właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne oraz dlatego, że obniża poziom cukru we krwi. Stres oksydacyjny, to znaczy nadmiar wolnych rodników, odgrywa ważną rolę w powikłaniach cukrzycy typu II, zwłaszcza naczyniowych.

Aby dowiedzieć się, czy pokrzywa rzeczywiście może być korzystna, gdy poziom glukozy we krwi jest wysoki, naukowcy przeprowadzili nowe, kontrolowane badanie z udziałem 50 kobiet z cukrzycą typu II. Trwające 8 tygodni badanie, miało na celu potwierdzić wpływ liści rośliny na kontrolowanie poziomu cukru.

Na nastepnym slajdzie zobaczysz wideo

Zobacz też: 10 niedocenianych ziół i przypraw

Pokrzywa to doskonały antyoksydantPokrzywa to doskonały antyoksydant
Źródło zdjęć: © (123rf) Pokrzywa to doskonały antyoksydant

/ 4Pokrzywa i cukrzyca

Wyniki pokazują, że po 8 tygodniach badania, stężenie glukozy, trójglicerydów i markerów wątrobowych zmniejszyło się, podczas gdy zwiększono zdolność antyoksydacyjną. To potwierdza, że pokrzywa może pomóc kontrolować poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą.

Jak to wytłumaczyć? Pokrzywa hamuje wytwarzanie alfa-glukozydazy, enzymu, który przekształca cukry spożywcze w cukry proste. Zredukowanie produkcji enzymu powoduje, że węglowodany w mniejszym stopniu wchłaniają się do krwi, więc zmniejsza się ich wpływ na stężenie glukozy we krwi.

Ponadto, właściwości przeciwutleniające tej rośliny mogą pomóc chronić, a nawet odbudowywać trzustkowe komórki beta wytwarzające insulinę.

/ 4Pokrzywa na wątrobę

Pokrzywa na wątrobę
Pokrzywa na wątrobę © (123rf) Pokrzywa na wątrobę

Spadek markerów wątrobowych u osób, które przyjmowały ekstrakt z pokrzywy przez 8 tygodni również sugeruje, że pokrzywa może zapobiegać uszkodzeniu wątroby u chorych na cukrzycę.

Ekstrakt z pokrzywy zwiększył też poziom tlenku azotu (NO). NO to środek rozszerzający naczynia krwionośne, który pozwala na łatwiejszą cyrkulację krwi, zmniejszając ciśnienie krwi, a zatem ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Pokrzywa jest zatem interesująca w przypadkach wysokiego poziomu cukru we krwi.

Na następnym slajdzie zobaczysz wideo

/ 4Pokrzywa a zdrowy organizm

Pokrzywa wykazała zdolność do walki z bólem stawów, chorobą zwyrodnieniową stawów i alergicznym nieżytem nosa.

Ostatnie badania pokazują, że zmniejsza ona również stan zapalny w płucach, uzasadniając jego tradycyjne stosowanie w leczeniu astmy.

Ma również właściwości moczopędne. Może być stosowana w zapaleniu pęcherza moczowego. Badania wykazały również, że może to pomóc w łagodzeniu łagodnego przerostu gruczołu krokowego i wynikających z tego problemów z układem moczowym. Pokrzywa polecana jest szczególnie mężczyznom, którzy chcą ochronić się przed nowotworem prostaty.

/ 4Jak jeść pokrzywę?

Jak jeść pokrzywę?
Jak jeść pokrzywę? © (123rf) Jak jeść pokrzywę?

Pokrzywa jest chętnie spożywana w zupie lub ziołowej herbacie z suszonych liści. Suszenie lub gotowanie usuwa jej ''parzące'' właściwości.

Możesz również zrobić pesto (zastępujemy bazylię pokrzywą) lub masłem. Gotowane z mlekiem kokosowym, imbirem lub curry, liście pokrzywy tworzą soczysty gulasz.

Niedługo zaczyna się sezon na tę prozdrowotną roślinę – wyrasta w połowie marca.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu