Polacy odstawiają cukier. Nowe badanie pokazuje, jak zmieniają się nasze nawyki
Polacy coraz ostrożniej podchodzą do cukru. Więcej osób czyta etykiety, wybiera zdrowsze napoje czy stara się ograniczać dosładzanie kawy i herbaty. Najnowsze badanie SW Research pokazuje, że zmiany te nie są wyłącznie pustą deklaracją, ale stają się realnym nawykiem.
Polacy ograniczają cukier
Badanie "Spożycie cukru w Polsce" zostało przeprowadzone na próbie 1025 osób na zlecenie firmy fritz-kola. Wynika z niego, że Polacy coraz częściej świadomie redukują ilość cukru w diecie. Trzech na czterech respondentów zadeklarowało, że już ograniczyło spożycie cukru lub aktualnie podejmuje takie starania.
Najbardziej konsekwentne w tych działaniach są osoby w wieku 25-35 lat. To właśnie ta grupa najczęściej deklaruje, że zmieniła swoje codzienne przyzwyczajenia żywieniowe.
"77 proc. ankietowanych wskazało, że w minionym roku znacząco ograniczyło konsumpcję cukru, stara się to robić lub dokonało takiej zmiany już wcześniej. Na pytanie o najczęściej wybierany zamiennik słodzonych napojów 68 proc. osób odpowiedziało, że zastępuje je wodą. Prawie połowa badanych deklaruje, że po prostu nie dosładza kawy ani herbaty" – poinformowali autorzy badania.
Autorzy badania zwracają też uwagę, że "bycie fit" to dziś nie tylko liczenie kalorii. Świadoma konsumpcja oznacza również wybieranie produktów z czytelnym oznakowaniem wartości odżywczych, zwracanie uwagi na skład oraz sięganie po mniejsze porcje.
Czym zastępujemy słodzone napoje?
Z odpowiedzi ankietowanych wynika, że inaczej podchodzimy do spożycia napojów. Co czwarty respondent nadal wybiera soki, ale takie, które zawierają wyłącznie cukry naturalnie występujące w owocach. Równie liczna grupa wskazała napoje bez dodatku cukru.
Osoby wybierające napoje typu "zero" najczęściej robią to z dwóch powodów: chcą obniżyć kaloryczność swojej diety oraz w świadomy sposób ograniczyć dzienne spożycie cukru.
"Ponad jedna trzecia tej grupy kieruje się chęcią wyboru zdrowszych produktów. Dodatkowo 40 proc. respondentów uważa, że napoje typu zero smakują równie dobrze, a nawet lepiej niż ich tradycyjne odpowiedniki" – podano w komentarzu do wyników badania.
Nadal jemy za dużo cukru
Mimo pozytywnego trendu, dane statystyczne pokazują, że nadal w naszej diecie jest za dużo cukru. Z informacji Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że w 2020 roku statystyczny Polak spożył 42,7 kg cukru rocznie.
Tak wysokie spożycie ma poważne konsekwencje zdrowotne, sprzyja rozwojowi otyłości, zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2 oraz innych chorób dietozależnych.
Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- Polska Agencja Prasowa
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.