Ponad 100 badań potwierdza. Przenika do organizmu i wyrządza szkody

Analiza ponad stu badań naukowych wykazała, że mikroplastik przenika do żywności nawet wtedy, gdy korzystamy z plastikowych opakowań zgodnie z zaleceniami. Mikroplastik może przenikać do organizmu człowieka przez układ pokarmowy i oddechowy, prowadząc do stanów zapalnych, stresu oksydacyjnego, zaburzeń hormonalnych oraz potencjalnych uszkodzeń komórek.

Mikroplastik szkodzi zdrowiuMikroplastik szkodzi zdrowiu
Źródło zdjęć: © Getty Images / X
Marta Słupska

Mikroplastik w jedzeniu - wyniki badań i konsekwencje

Najnowsze ustalenia szwajcarskiej organizacji Food Packaging Forum rzucają światło na problem migracji mikroplastiku do produktów spożywczych.

Eksperci przeanalizowali 103 prace naukowe, by sprawdzić, jak materiały mające kontakt z żywnością wpływają na jej zanieczyszczenie. Wyniki nie pozostawiają złudzeń - nawet codzienne czynności, takie jak otwieranie plastikowej butelki czy krojenie na plastikowej desce, mogą prowadzić do przenikania szkodliwych cząstek do jedzenia.

- To pierwszy systematyczny zbiór dowodów dotyczących roli normalnego i zamierzonego użycia materiałów, mających kontakt z żywnością, w zanieczyszczaniu produktów spożywczych mikro- i nanoplastikiem (MNP) zauważyła dr Lisa Zimmermann, główna autorka publikacji opublikowanej w "npj Science of Food".

Objawy zatrucia dioksynami

Zebrane dane wskazują, że materiały opakowaniowe są istotnym źródłem mikroplastiku, a skala narażenia konsumentów jest często niedoceniana.

W ramach projektu powstała ogólnodostępna baza danych, która pozwala filtrować wyniki według rodzaju materiału czy wykrytych cząstek.

- Ta mapa systematycznie ułożonych dowodów pomaga wypełnić luki w wiedzy na temat źródeł mikro- i nanoplastików w produktach spożywczych - dodała dr Jane Muncke, współautorka badania.

Jak ograniczyć narażenie na mikroplastik?

Naukowcy podkreślają, że kluczowe jest wprowadzenie przepisów nakładających obowiązek testowania migracji mikroplastiku z materiałów mających kontakt z żywnością. Zwracają też uwagę, że wybór opakowań i akcesoriów kuchennych niezawierających plastiku może ograniczyć ryzyko.

- Jednocześnie pokazuje, że potrzebne są dalsze badania, aby lepiej opisać migrację MNP związaną z materiałami i sposobami użycia materiałów mających kontakt z żywnością. Co istotne, wdrożenie odpowiednich metod testowania i raportowania jest kluczowe dla zapewnienia wiarygodnych i porównywalnych danych, które mogą stanowić podstawę przyszłych decyzji - dodała dr Muncke.

Skutki działania mikroplastiku

Badania sugerują, że mikroplastik może wpływać na mikrobiotę jelitową, osłabiać układ odpornościowy i gromadzić się w narządach wewnętrznych, takich jak wątroba, nerki czy płuca, co budzi obawy o długofalowe skutki zdrowotne, choć pełne konsekwencje nadal są przedmiotem intensywnych badań.

Wnioski z raportu Food Packaging Forum są dostępne publicznie i mają pomóc zarówno konsumentom, jak i decydentom w podejmowaniu świadomych wyborów dotyczących bezpieczeństwa żywności.

Marta Słupska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Palce stają się sine na mrozie? Może za tym stać jedno zaburzenie
Palce stają się sine na mrozie? Może za tym stać jedno zaburzenie
Nazywana "szwajcarskim scyzorykiem długowieczności". Gdzie znaleźć spermidynę?
Nazywana "szwajcarskim scyzorykiem długowieczności". Gdzie znaleźć spermidynę?
Poziom CRP tak samo ważny, jak cholesterol? Zwróć uwagę na ten parametr
Poziom CRP tak samo ważny, jak cholesterol? Zwróć uwagę na ten parametr
George Michael odszedł w święta. Na co zmarł artysta?
George Michael odszedł w święta. Na co zmarł artysta?
"Tylko jedna ość" na świątecznym dyżurze. Czym grozi wbicie ości w przełyk?
"Tylko jedna ość" na świątecznym dyżurze. Czym grozi wbicie ości w przełyk?
Naturalne wsparcie dla wątroby. Może pomóc po przejedzeniu
Naturalne wsparcie dla wątroby. Może pomóc po przejedzeniu
Główny sprawca raka w tym kraju. Odpowiada aż za 62 proc. przypadków
Główny sprawca raka w tym kraju. Odpowiada aż za 62 proc. przypadków
Globisz przeszedł rozległy udar. Dziś mówi o sobie: Jestem szczęśliwy
Globisz przeszedł rozległy udar. Dziś mówi o sobie: Jestem szczęśliwy
Ser i śmietana mogą obniżać ryzyko demencji? Zaskakujące wyniki badań
Ser i śmietana mogą obniżać ryzyko demencji? Zaskakujące wyniki badań
"Pierwszy sygnał" uszkodzenia nerek, wątroby. Kluczowe badanie
"Pierwszy sygnał" uszkodzenia nerek, wątroby. Kluczowe badanie
Suplementy, które mogą podnosić ciśnienie krwi. Ważne ostrzeżenie dla sercowców
Suplementy, które mogą podnosić ciśnienie krwi. Ważne ostrzeżenie dla sercowców
Denga i chikungunya coraz częstsze. Tak można się ochronić
Denga i chikungunya coraz częstsze. Tak można się ochronić