Ponad 100 badań potwierdza. Przenika do organizmu i wyrządza szkody

Analiza ponad stu badań naukowych wykazała, że mikroplastik przenika do żywności nawet wtedy, gdy korzystamy z plastikowych opakowań zgodnie z zaleceniami. Mikroplastik może przenikać do organizmu człowieka przez układ pokarmowy i oddechowy, prowadząc do stanów zapalnych, stresu oksydacyjnego, zaburzeń hormonalnych oraz potencjalnych uszkodzeń komórek.

Mikroplastik szkodzi zdrowiuMikroplastik szkodzi zdrowiu
Źródło zdjęć: © Getty Images / X
Marta Słupska

Mikroplastik w jedzeniu - wyniki badań i konsekwencje

Najnowsze ustalenia szwajcarskiej organizacji Food Packaging Forum rzucają światło na problem migracji mikroplastiku do produktów spożywczych.

Eksperci przeanalizowali 103 prace naukowe, by sprawdzić, jak materiały mające kontakt z żywnością wpływają na jej zanieczyszczenie. Wyniki nie pozostawiają złudzeń - nawet codzienne czynności, takie jak otwieranie plastikowej butelki czy krojenie na plastikowej desce, mogą prowadzić do przenikania szkodliwych cząstek do jedzenia.

- To pierwszy systematyczny zbiór dowodów dotyczących roli normalnego i zamierzonego użycia materiałów, mających kontakt z żywnością, w zanieczyszczaniu produktów spożywczych mikro- i nanoplastikiem (MNP) zauważyła dr Lisa Zimmermann, główna autorka publikacji opublikowanej w "npj Science of Food".

Objawy zatrucia dioksynami

Zebrane dane wskazują, że materiały opakowaniowe są istotnym źródłem mikroplastiku, a skala narażenia konsumentów jest często niedoceniana.

W ramach projektu powstała ogólnodostępna baza danych, która pozwala filtrować wyniki według rodzaju materiału czy wykrytych cząstek.

- Ta mapa systematycznie ułożonych dowodów pomaga wypełnić luki w wiedzy na temat źródeł mikro- i nanoplastików w produktach spożywczych - dodała dr Jane Muncke, współautorka badania.

Jak ograniczyć narażenie na mikroplastik?

Naukowcy podkreślają, że kluczowe jest wprowadzenie przepisów nakładających obowiązek testowania migracji mikroplastiku z materiałów mających kontakt z żywnością. Zwracają też uwagę, że wybór opakowań i akcesoriów kuchennych niezawierających plastiku może ograniczyć ryzyko.

- Jednocześnie pokazuje, że potrzebne są dalsze badania, aby lepiej opisać migrację MNP związaną z materiałami i sposobami użycia materiałów mających kontakt z żywnością. Co istotne, wdrożenie odpowiednich metod testowania i raportowania jest kluczowe dla zapewnienia wiarygodnych i porównywalnych danych, które mogą stanowić podstawę przyszłych decyzji - dodała dr Muncke.

Skutki działania mikroplastiku

Badania sugerują, że mikroplastik może wpływać na mikrobiotę jelitową, osłabiać układ odpornościowy i gromadzić się w narządach wewnętrznych, takich jak wątroba, nerki czy płuca, co budzi obawy o długofalowe skutki zdrowotne, choć pełne konsekwencje nadal są przedmiotem intensywnych badań.

Wnioski z raportu Food Packaging Forum są dostępne publicznie i mają pomóc zarówno konsumentom, jak i decydentom w podejmowaniu świadomych wyborów dotyczących bezpieczeństwa żywności.

Marta Słupska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Babcia zawsze po nie sięgała. Jak naprawdę działają krople żołądkowe?
Babcia zawsze po nie sięgała. Jak naprawdę działają krople żołądkowe?