Popularna w Polsce, w USA lekarze przed nią przestrzegają. Przyprawa może uszkodzić wątrobę
Kurkuma, popularna przyprawa i składnik suplementów diety, kojarzona jest głównie z właściwościami przeciwzapalnymi. Jednak lekarze w USA ostrzegają, że pojawia się coraz więcej przypadków poważnych uszkodzeń wątroby po jej stosowaniu w formie suplementów i herbat.
W tym artykule:
Kurkuma - składnik naturalnych kuracji
Kurkuma to popularna przyprawa kojarzona przede wszystkim z kuchnią indyjską. Wykorzystywana jest jednak nie tylko przy przygotowaniu potraw. Od wieków jest obecna w medycynie naturalnej. Jej główny aktywny związek, kurkumina, odpowiada za charakterystyczny żółtopomarańczowy kolor i większość prozdrowotnych cech.
Przyprawa doceniana jest przede wszystkim ze względu na właściwości przeciwzapalne czy przeciwutleniające. Niektóre badania naukowe potwierdzają jej pozytywny wpływ na zdrowie mózgu.
W medycynie tradycyjnej była też stosowana jako środek na problemy z wątrobą. Ustalenia amerykańskich naukowców poddają jednak w wątpliwość tę właściwość. Okazuje się, że kurkuma może przyczynić się do pogorszenia stanu wątroby. Szczególnie niebezpieczne są suplementy zawierające ten składnik.
Przypadki szkodliwego działania kurkumy
Podczas dorocznego spotkania Amerykańskiego Kolegium Gastroenterologii zaprezentowano pięć nowych przypadków pacjentów, u których po stosowaniu produktów z kurkumą doszło do rozwoju żółtaczki. Wszystkie osoby przyjmowały dawki zgodne z zaleceniami producenta i wyzdrowiały po leczeniu.
Jedna z pacjentek, 49-letnia kobieta bez chorób przewlekłych, przez trzy miesiące codziennie przyjmowała suplement z kurkumą. Po pewnym czasie pojawiły się u niej nudności, wymioty i zażółcenie skóry oraz oczu. Badania wykazały ciężkie uszkodzenie wątroby. Kobieta została wyleczona steroidami i N-acetylocysteiną – lekiem stosowanym zwykle przy zatruciu paracetamolem.
Podobne objawy zgłosili pacjenci z Nowego Jorku, Florydy i New Jersey, a w jednym z przypadków problem pojawił się po trzech tygodniach picia herbaty z kurkumą.
Kto powinien uważać?
Specjaliści podkreślają, że większość osób toleruje suplementy z kurkumą bez problemów, jednak u części pacjentów predyspozycje genetyczne mogą powodować, że wątroba metabolizuje kurkuminę do związków toksycznych.
Lekarze zauważają też rosnącą liczbę uszkodzeń wątroby po innych preparatach ziołowych, np. zawierających ashwagandhę, tarczycę bajkalską, owoc gardenii czy korzeń rabarbaru.
Dlatego tak ważne jest ostrożne stosowanie suplementów. Mogą one wchodzić w różne interakcje i przyczynić się do pogorszenia stanu zdrowia. Co ważne, Instytut Żywności i Żywienia przypomina, że suplementy diety nie powinny zastępować zdrowej diety. Wiele niedoborów można uzupełnić dzięki racjonalnemu żywieniu. Przyjmowanie suplementów, nawet tych ziołowych, warto poprzedzić konsultacją lekarską.
Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- New Scientist
- Instytut Żywności i Żywienia
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.