Posiej już w marcu, a zbiory będą obfite. Ekspert ogrodnictwa poleca
Choć do oficjalnego początku wiosny jeszcze trochę czsu, to można powoli zacząć się rozglądać za pierwszymi ogrodniczymi projektami. Ekspert ogrodnictwa Andrew White wskazuje, jakie warzywa warto zacząć uprawiać już w marcu - dla smaku i dla zdrowia.
W tym artykule:
Rzodkiewki - wyrosną niemalże same
Andrew White'a z Rhino Greenhouses na łamach "Expressu" radzi w pierwszej kolejności zadbać o rzodkiewki. Wszystkie ich odmiany, zarówno czerwone, złote jak i fioletowe, można zasiać w szklarni już w marcu. Wystarczy przysypać je dosłownie jednocentymetrową warstewką ziemi i gotowe - są one bardzo łatwe w uprawie. Ważne jest, aby utrzymywać je w chłodzie i wilgoci, co zapobiega przedwczesnemu kwitnieniu.
Warto zaopatrzyć się w nie z wyprzedzeniem - dzięki temu już wkrótce będziemy mieli dostęp nie tylko do ich charakterystycznego pieprznego smaku, ale i zbawiennych właściwości zdrowotnych, rzodkiewki bowiem:
wspomagają trawienie - zawierają dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit,
działają antybakteryjnie - ich naturalne związki siarkowe pomagają zwalczać infekcje,
wspierają wątrobę - pomagają w detoksykacji organizmu,
obniżają poziom cukru we krwi - mogą wspierać regulację glukozy u osób z insulinoopornością,
sa bogate w witaminy - szczególnie witaminę C, która wzmacnia odporność,
działają moczopędnie - pomagają w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu.
Łykają suplementy i pożyczają sobie leki. Lekarze o słabościach pacjentów
Dymka - młodsza siostra tradycyjnej cebuli
Cebula dymka, szczególnie jej letnia odmiana, również nadaje się do uprawy w marcu. White zaleca przygotowanie gleby poprzez dodanie nawozu i zapewnienie jej wilgotności. Nasiona najlepiej sadzić w dobrze przepuszczalnej glebie, 5 cm od siebie.
Czym dymka różni się od tradycyjnej, dobrze nam znanej odmiany cebuli? Jest to młoda odmiana (zbiera się ją zanim dojrzeje), zazwyczaj mała, z cienką skórką i długimi, zielonymi łodygami. Można ją jeść w całości, a sam korzeń w smaku przypomina bardziej szczypiorek - jest delikatniejszy, mniej ostra, a lekko słodkawy. Świetnie nadaje się do spożywania na surowo (np. do sałatek, twarogu, pasty jajecznej).
Ma ona działanie:
- silne przeciwzapalne - zawiera kwercetynę, która redukuje stany zapalne,
- wspierające serce - pomaga obniżać ciśnienie krwi i poprawia krążenie,
- jak naturalny antybiotyk - działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie,
- zbawienne dla jelit - prebiotyki w cebulce są dosłownie pożywką dla dobrych bakterii w naszych jelitach,
- regulujące poziom cukru - może poprawiać wrażliwość na insulinę,
- wzmacniające kości dzięki witaminie K.
Pomidory - włoski przysmak uwielbiany przez Polaków
Pomidory, choć technicznie rzecz biorąc są owocami, również można zacząć uprawiać w marcu. White sugeruje, że odmiany winne najlepiej rosną w szklarni do lata, podczas gdy krzaczaste są łatwiejsze w uprawie na grządkach. Nasiona należy umieścić w ciepłym miejscu, ale z dala od bezpośredniego światła słonecznego. Ekspert radzi, aby po wykiełkowaniu przenieść pomidory w jasne miejsce i regularnie je podlewać.
Pomidory to prawdziwa bomba witaminowa. Poza słodkim smakiem mają wiele korzyści dla zdrowia, m. in.:
bogactwo likopenu - silnego przeciwutleniacza, który chroni przed nowotworami (szczególnie prostaty, płuc i żołądka), wspiera serce (obniża poziom „złego” cholesterolu (LDL) i chroni naczynia krwionośne) i spowalnia starzenie (zwalcza wolne rodniki, co pomaga zachować młody wygląd skóry),
korzyści dla układu krążenia - regulowanie ciśnienia krwi, wspieranie elastyczności naczyń krwionośnych i zmniejszanie ryzyka miażdżycy,
wspomaganie odporności - pomidor jako źródło witaminy C wzmacnia układ odpornościowy i pomaga w walce z infekcjami, działa przeciwzapalnie dzięki flawonoidom,
wspieranie trawienia i jelita - jako źródło błonnika poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom, działa alkalizująco - pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową w organizmie,
pomidor jest także dobry dla oczu dzięki zawartych w nim beta-karotenie i luteinie, które chronią przed zwyrodnieniem plamki żółtej,
witaminy A i E pomagają utrzymać zdrową, nawilżoną i elastyczną skórę,
wspieranie odchudzania - ten owoc jest niskokaloryczny (tylko około 18 kcal na 100 g) i zawiera dużo wody.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.