Powoduje raka wątroby. W Azji umiera przez nie 20 tys. osób rocznie

Tajska kuchnia słynie ze swojej niesłychanej ostrości - nie żałują tam papryczki chilli. Jednak okazuje się, że to nie jedyne związane z nią zagrożenie - jedno z jej najpopularniejszych dań doprowadza do 20 tys. zgonów rocznie w Azji.

Uważaj na to danie. Prowadzi do raka wątrobyUważaj na to danie. Prowadzi do raka wątroby
Źródło zdjęć: © Getty Images

Rak wątroby od tradycyjnego przysmaku

Mowa o Koi pla - to surowa potrawa z Laosu i północno-wschodniej Tajlandii (Isaan), przygotowywana głównie z mielonej lub drobno posiekanej surowej ryby wymieszanej z przyprawami, sosem rybnym, limonką i ziołami.

Choć jest ono bardzo tanie i popularne w biednym regionie Isaan, jego spożycie wiąże się z poważnym ryzykiem zdrowotnym - już jeden kęs może prowadzić do raka wątroby i dróg żółciowych. W perspektywie rocznej jest ono odpowiedzialne za aż 20 tysięcy zgonów w regionie południowej Azji.

Niebezpieczeństwo związane z Koi pla wynika z obecności pasożytniczych przywr - pasożytów bardzo powszechnie występujących w rybach słodkowodnych pochodzących z regionu Mekong. Mogą one wywołać raka dróg żółciowych - podstępną chorobę, która rozwija się bezobjawowo u większości pacjentów, a jego rokowania są zwykle mało optymistyczne. To właśnie w Isaan odnotowuje się najwyższe na świecie wskaźniki tego nowotworu, co badacze wiążą bezpośrednio z konsumpcją dania Koi pla.

Polacy o niebezpiecznej modzie. Zapytaliśmy, co sądzą o "snusach"

80 proc. badanych ma pasożyta

Narong Khuntikeo, chirurg z Tajlandii, którego rodzice zmarli po spożyciu Koi pla, prowadzi intensywną kampanię przeciwko jego spożywaniu. Wraz z zespołem naukowców bada wpływ tego dania na zdrowie mieszkańców, a wyniki są alarmujące - 80 proc. badanych miało w organizmie pasożyty mogące prowadzić do raka.

Mimo starań Khuntikeo, starsze pokolenie niechętnie rezygnuje z tradycyjnego posiłku, czego Khuntikeo nie akceptuje i niestrudzenie kontynuuje swoje działania edukacyjne.

Zespół chirurga wykorzystuje w swoich badaniach USG i testy moczu - dzięki nim chce zrozumieć lub choćby oszacować pełny wpływ dania Koi pla na zdrowie swoich rodaków.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin