Powszechna substancja wzbudza kontrowersje. We Francji i Danii już zakazana

Czerwień allura AC, oznaczana w produktach spożywczych jako E129, to syntetyczny barwnik o intensywnym czerwonym odcieniu, chętnie wykorzystywany przez przemysł spożywczy, farmaceutyczny i kosmetyczny. Choć w Unii Europejskiej jej stosowanie jest dozwolone w określonych limitach, rosnąca liczba badań naukowych zwraca uwagę na potencjalne skutki uboczne.

Stosowany w wielu produktach, może działać rakotwórczo. Tego barwnika unikajStosowany w wielu produktach, może działać rakotwórczo. Tego barwnika unikaj
Źródło zdjęć: © Getty

Czym jest czerwień allura?

Jest to organiczny barwnik syntetyczny z grupy barwników azowych, nadający produktom barwę od intensywnie czerwonej po czerwonobrązową. W przemyśle spożywczym występuje jako E129, w kosmetykach jako Allura Red lub C.I. 16035.

Jego atrakcyjny wygląd sprawia, że jest popularny wśród producentów, jednak coraz częściej poddaje się go krytyce ze względu na możliwy wpływ na zdrowie.

Lody na upalne dni. Takich lepiej unikaj

W jakich produktach można go znaleźć?

Czerwień allura występuje w szerokim wachlarzu artykułów:

  • spożywczych: wyroby cukiernicze (polewy, dżemy, frużeliny, masy cukrowe), cukierki, jogurty, desery, sosy, dipy, napoje gazowane i niegazowane, soki, napoje alkoholowe, wędliny, sery topione, przekąski słone, wędzone ryby, lody,

  • farmaceutycznych: syropy, powłoki drażetek, kapsułki suplementów diety,

  • kosmetycznych i higienicznych: szampony, żele pod prysznic, kosmetyki kolorowe do makijażu, farby do włosów, a nawet pigmenty do tatuaży.

Szkodliwość E129

Według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) barwnik ten jest dopuszczony do stosowania w określonych limitach, jednak jego nadmierne spożycie może powodować działania niepożądane. Badania wskazują m.in. na:

  • możliwość nasilenia objawów astmy oraz nietolerancji salicylanów,

  • reakcje alergiczne (np. katar sienny, kaszel, wysypki),

  • zaburzenia koncentracji i nadpobudliwość u dzieci, szczególnie w połączeniu z konserwantem E211 (benzoesan sodu),

  • kontrowersyjne wyniki badań nad potencjalnym działaniem kancerogennym – część publikacji wskazuje na związek z procesami nowotworowymi, inne go nie potwierdzają.

Badania opublikowane m.in. w "Food and Chemical Toxicology" oraz "The Lancet" wskazują, że kombinacja sztucznych barwników (w tym E129) i benzoesanu sodu może nasilać objawy nadpobudliwości u dzieci.

To m.in. na tej podstawie Wielka Brytania i część krajów UE wprowadziły obowiązek umieszczania na etykietach ostrzeżenia o możliwym wpływie na uwagę i aktywność dzieci.

Gdzie czerwień allura jest zakazana?

Ze względu na wątpliwości zdrowotne E129 została zakazana w produkcji żywności m.in. w:

  • Francji,

  • Niemczech,

  • Belgii,

  • Danii,

  • Szwajcarii,

  • Norwegii.

W innych państwach, w tym w Polsce, nadal jest dozwolona, ale obowiązuje limit zawartości oraz obowiązek ostrzeżenia na etykiecie, w określonych przypadkach.

Czerwień allura pozostaje jednym z najbardziej kontrowersyjnych barwników spożywczych. Choć nadaje produktom atrakcyjny wygląd, coraz więcej krajów rezygnuje z jej stosowania w żywności ze względu na możliwe skutki zdrowotne. Eksperci radzą ograniczać spożycie produktów z E129, zwłaszcza w diecie dzieci, i zwracać uwagę na etykiety.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. EFSA
  2. Food and Chemical Toxicology
  3. The Lancet

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin