- mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Właściwości kasztanów. To naturalne lekarstwo na problemy z jelitami. Szybko też zregeneruje wątrobę
Wzmacnia naczynia krwionośne, łagodzi zaburzenia trawienia, leczy krwiaki i odmrożenia, działa przeciw obrzękom i żylakom, a ponadto zwalcza cellulit.
Kasztanowiec posiada tak wiele wartościowych dla zdrowia substancji, że stosowany jest w produkcji środków leczniczych i kosmetycznych.
Zarówno białe kwiaty kasztanowca, jak i jego kora, liście, owoce i nasiona, zawierają wiele cennych składników, a wśród nich flawonoidy, fenolokwasy, saponiny triterpenowe, cukry, skrobię i związki mineralne, które są źródłem zdrowia i urody. Największe stężenie tych składników znajduje się w kwiatach oraz korze kasztanowca. Poznaj proste przepisy na wykorzystanie właściwości leczniczych tej rośliny.
Na kolejnej stronie znajdziesz WIDEO, z którego dowiesz się więcej na temat leczenia zakrzepicy
Zobacz także: Kardiolodzy zbadali, ile filiżanek kawy dziennie należy pić, żeby żyć dłużej
Na lepsze krążenie
Escyna oraz flawonity zawarte w kasztanie jadalnym zmniejszają lepkość krwi, rozrzedzają ją i opóźniają proces jej krzepnięcia.
Kasztan wpływa pozytywnie na przepływ krwi w naczyniach krwionośnych, co sprawia, że znajduje zastosowanie w leczeniu zakrzepowego zapalenia krwi, hemoroidów, zastojów żylnych oraz innych schorzeń wywołujących ból, skurcze mięśni czy mrowienie ciała.
Escyna hamuje działanie tych enzymów, które destrukcyjnie wpływają na naczynia włosowate – poprawia ich elastyczność, uszczelnia, przeciwdziała ich rozszerzaniu się i pękaniu. Wyciągi z kasztanowca poprawiają napięcie skóry, usuwają toksyny z tkanki podskórnej i zwężają pory, dzięki czemu pomagają zwalczyć cellulit.
Zobacz także: Trening na brazylijskie pośladki. Nie trzeba iść na siłownię
Przepis na nalewkę z kasztanów
Działanie tej rośliny można wykorzystać w prosty sposób, przygotowując specjalną miksturę z kasztanów. Zrobienie nalewki jest dość proste, ale należy zabrać się za nią odpowiednio wcześnie.
- Wybierz kilkanaście dojrzałych kasztanów, utłucz je i zalej szklanką chłodnej, przegotowanej wody oraz ½ litra spirytusu.
- Zamknij kasztanową miksturę w słoiku i odstaw na miesiąc. Co kilka dni potrząsaj słojem tak, aby składniki się wymieszały.
- Całość przecedź i pamiętaj o tym, aby trzymać ją w lodówce.
Nalewkę z kasztanów można stosować do nacierania w razie bólu mięśni i stawów bądź wypijać – poleca się zażywanie po 5 kropli na kieliszek wody, trzy razy dziennie, przed posiłkiem.
Na kolejnej stronie znajdziesz WIDEO, z którego dowiesz się więcej na temat procesu trawienia
Pieczone kasztany
Kilkanaście kasztanów upiecz w piekarniku, a kiedy już ostygną, utłucz je w moździerzu i zmiel na proszek. Stosuj go dwa razy dziennie, dodając do różnych potraw. Alternatywą jest dodanie 100 gramów miodu, wówczas możemy nim np. słodzić herbatę.
Dzięki spożywaniu zmielonych kasztanów pozbędziesz się problemów trawiennych. Kasztan jadalny działa na przewód pokarmowy przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i rozkurczowo. Usprawnia pracę jelit i niweluje problemy trawienne. Ponadto regenerująco działa na wątrobę i śledzionę.
Naturalne odpromienniki
Brązowe owoce kasztana są naturalnymi odpromiennikami. Swoje właściwości neutralizacji szkodliwych substancji zachowują do miesiąca. Wiele osób trzyma je przy urządzeniach elektronicznych – telewizorach, komputerach, mikrofalówkach, a także telefonach komórkowych, ponieważ pochłaniają szkodliwe dla nas promieniowanie elektromagnetyczne.
Warto trzymać również kasztany w miejscu, gdzie śpimy, ponieważ mają one silne działanie energetyczne. Wystarczy, że kilkanaście kasztanów zamkniesz w lnianym woreczku i położysz pod łóżko. Pamiętaj, by co roku wymieniać je na nowe.
Zobacz także: Mieszkają na klatce schodowej, kąpią się u sąsiadów. Małżeństwo z Lublina błaga o pomoc