Poznaj skuteczne metody zapobiegania biegunkom
Biegunką określa się częste wypróżnienia, mające postać luźnych lub wodnistych stolców. W większości przypadków dolegliwość jest wynikiem bakteryjnego lub wirusowego zakażenia. Typowe objawy towarzyszące przypadłości to częsta potrzeba oddawania stolca, ale też skurcze brzucha, silny dyskomfort, osłabienie, czasem także mdłości.
Zwykle biegunka jest przejściowym stanem, który nie prowadzi do groźnych następstw. Jednak czasami może być groźna dla zdrowia (zwłaszcza dla niemowląt, małych dzieci i seniorów), gdyż może prowadzić do utraty elektrolitów i odwodnienia. Dlatego też warto wdrożyć działania, które skutecznie chronią przed biegunką!
Pij wodę tylko ze sprawdzonych źródeł
Jeśli chcesz zabezpieczyć siebie i swoich bliskich przed biegunką, zadbaj o to, by woda, którą spożywacie, pochodziła ze sprawdzonych zbiorników. Unikaj picia wody w przypadkowych miejscach, np. pobierania jej z przydrożnych źródeł. W takiej wodzie mogą znajdować się bakterie chorobotwórcze, czy szkodliwe substancje.
Zachowaj też ostrożność w czasie wypraw i wycieczek trekkingowych. Wielu osobom wydaje się, że woda z górskich potoków jest czysta i zdrowa. Jednak ona także może zawierać niebezpieczne mikroorganizmy. Szczególną ostrożność zachowaj zwłaszcza, jeśli wybierasz się na egzotyczną wycieczkę. Jakość wody w odległych zakątkach świata bywa bardzo zróżnicowana. Dlatego też, jeśli wybierasz się w daleką podróż, unikaj picia wody z kranu.
Myj ręce
Biegunką można zarazić się poprzez kontakt z powierzchnią, na której bytują drobnoustroje chorobotwórcze (np. klamki, włączniki światła czy telefon). Może również do tego dojść podczas uściśnięcia dłoni osoby, która w danym momencie choruje. Dlatego też mycie rąk to podstawowa czynność, która zapobiega biegunce i ogranicza rozprzestrzenianie się bakterii i wirusów.
Pamiętaj więc by zawsze myć ręce po powrocie do domu, bezpośrednio przed jedzeniem, po skorzystaniu z toalety, czy dotknięciu zwierzęcia. Czas trwania tej procedury powinien wynosić ok. 30 sekund. Do efektywnego mycia niezbędna jest nie tylko woda, ale i mydło!
Myj owoce i warzywa
Kolejną ważną czynnością, która pomaga zapobiegać biegunkom, jest dokładne mycie warzyw i owoców. Produkty te mogą na swojej powierzchni zawierać rozmaite drobnoustroje, które mogą stać się przyczyną groźnych zatruć. Ich dokładne umycie ogranicza zakażenie m.in. Escherichia coli, czy Salmonella. Szczególnie starannie należy myć owoce leśne, które są najczęstszym źródłem zakażenia bąblowicą.
Jak myć owoce i warzywa? Myj je pod strumieniem ciepłej wody, wykorzystaj także specjalny płyn do mycia warzyw i owoców. W przypadku tych z twardszą skórką – możesz dodatkowo użyć szczoteczki.
Stosuj żel antybakteryjny
Pamiętaj także o odpowiedniej higienie rąk poza domem. Jeśli wybierasz się na spacer, czy wycieczkę i nie masz dostępu do bieżącej wody, zabierz ze sobą żel antybakteryjny, który w nagłych wypadkach zastąpi ci tradycyjne mycie dłoni. Wystarczy nanieść odrobinę żelu na powierzchnię dłoni i dokładnie go rozetrzeć.
W wielu punktach sprzedaży można otrzymać tego typu produkty do higieny w opakowaniach niewielkich rozmiarów. Dzięki temu można je swobodnie przechowywać w torebce, plecaku, a nawet kieszeni!
Zabezpiecz się za granicą
Podczas podróży do innego kraju należy zachować szczególną ostrożność. Zwłaszcza kiedy udajesz się do kraju o złych warunkach sanitarnych. Jak już zostało wspomniane, nigdy nie spożywaj wody pochodzącej z niewiadomego źródła. Najlepiej sięgaj po wodę butelkowaną lub zabierz ze sobą tabletki do uzdatniania wody pitnej.
Jednak to nie wystarczy! W egzotycznej podróży koniecznie zastosuj także inne środki bezpieczeństwa. Często myj ręce wodą z mydłem. Uważaj na świeże owoce i warzywa, na których mogą bytować drobnoustroje chorobotwórcze. Nie tylko dokładnie myj je przed spożyciem, ale też obieraj ze skórki. Nie jedz dań serwowanych na ulicy, posiłków półsurowych i niedogotowanych. Unikaj także picia surowego mleka, świeżo wyciśniętych soków oraz napojów z lodem.
Uwaga na niedogotowane mięso
Surowe mięso może być źródłem drobnoustrojów chorobotwórczych odpowiedzialnych za występowanie biegunki. Z tego względu należy zwrócić szczególną uwagę na to, aby spożywane przez nas produkty były dobrze ugotowane czy dopieczone.
Podczas przygotowywania dań mięsnych zachowuj także odpowiednią higienę w kuchni. Pamiętaj o tym, aby surowe mięso pokroić na osobnych deskach. Po przygotowanym posiłku, deski bezzwłocznie umyj ciepłą wodą i płynem do mycia naczyń. Pamiętaj także o tym, by starannie umyć blat i akcesoria, które miały kontakt z surowym mięsem. Po tym wszystkim dokładnie umyj także swoje dłonie.
Uwaga na surowe jaja
Surowe jajka mogą stanowić źródło bakterii powodujących zakażenia układu pokarmowego. Dlatego też zaleca się obróbkę termiczną przed ich spożyciem, co znacząco ogranicza ryzyko zakażeń układu pokarmowego. Zwłaszcza że nie wpływa ona w znaczący sposób na cenne właściwości jaj.
Jednak surowe jaja są także składnikiem wielu dań, w tym deserów. Dlatego też ich całkowite wyeliminowanie z diety może być po prostu niemożliwe. Pamiętaj jednak, żeby sięgać tylko po te kremy, desery, lody, ciasta na bazie surowych jajek, które pochodzą ze sprawdzonych i pewnych źródeł!
Stosuj probiotyki
Suplementy diety, które zawierają w składzie żywe kultury bakterii, mogą uchronić organizm przed zakażeniem układu pokarmowego. Obecne w nich bakterie regulują pracę przewodu pokarmowego, wspierają rozwój prawidłowej flory bakteryjnej i działają ochronnie na jelita.
Choć preparaty te są polecane głównie przy antybiotykoterapii i prewencji biegunki, to jednak mogą być stosowane także w innych przypadkach, np. przy zakażeniach bakterią H. pylori, czy w zespole jelita drażliwego. Korzyści z ich stosowania to m.in. wsparcie procesów trawienia, wzmocnienie układu odpornościowego, wsparcie leczenia infekcji intymnych, czy alergii i atopii.
Co zrobić, by nie zarazić innych?
Jeśli jednak nie udało ci się ochronić przed biegunką, zachowaj ostrożność, by nie zarazić nikogo więcej. Przestrzegaj podstawowych zasad higieny, pamiętaj także o częstym myciu rąk, zwłaszcza po korzystaniu z toalety. Staraj się też nie dotykać rękoma żywności, którą mają spożywać inni domownicy. Jeśli masz taką możliwość, pozostań w osobnym pokoju.
W czasie biegunki pamiętaj także o odpoczynku i odpowiednim nawodnieniu. Pamiętaj, by przyjmować płyny w mniejszych ilościach, ale sięgać po nie jak najczęściej. Możesz zastosować także doustne preparaty nawadniające, które dostępne są w większości aptek. Jeśli jednak biegunka nasila się lub towarzyszą jej inne objawy, jak najszybciej skontaktuj się z lekarzem.