Problemy z cholesterolem? Oto cztery napoje, które mogą podnosić jego poziom
Nawet połowa Polaków może się borykać z hipercholesterolemią. Powód? Brak aktywności fizycznej, uwarunkowania genetyczne, nieprawidłowa dieta. Ale nie tylko to, co jemy, wpływa negatywnie na poziom cholesterolu – oto cztery napoje, które mogą podnosić poziom lipidów.
W tym artykule:
Czym jest cholesterol i dlaczego bywa groźny?
Cholesterol produkowany jest w wątrobie, ale dostarczamy go także wraz z pożywieniem. Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu (produkcja hormonów, witaminy D i budowa błon komórkowych), jednak jego nadmiar może być szkodliwy. Wielu nie zdaje sobie sprawy z tego, że wysoki poziom cholesterolu długo nie daje żadnych objawów.
A jednak może prowadzić do wystąpienia miażdżycy, a w dalszej konsekwencji skutkować udarem mózgu czy chorobą wieńcową. By do tego nie dopuścić, należy pamiętać o odpowiedniej aktywności fizycznej, a także o diecie, która nie obfituje w tłuszcze, zwłaszcza te z grupy omega-6.
Nie tylko żywność bogata w tłuszcz nie jest wskazana. Produkty wysokoprzetworzone, takie jak fast food czy słodycze mogą się przekładać na podniesienie poziomu cholesterolu do niebezpiecznego poziomu. Co jeszcze? Okazuje się, że również niektóre napoje moga podnosić poziom cholesterolu we krwi.
Odporność a COVID-19. Jak działa laktoferyna?
Napoje, które podnoszą poziom cholesterolu
Słodzone napoje
Słodkie gazowane napoje, ale też dosładzane soki, gotowe herbaty znane jako "ice tea" – to one mogą przyczyniać się do podniesienia poziomu cholesterolu, tak samo jak smażone frytki czy hamburger.
W badaniach opublikowanych w "Journal of the American Heart Association" amatorzy słodkich napojów mieli aż o 53 proc. większe ryzyko zdiagnozowania wysokiego poziomu trójglicerydów, niż ci, którzy stronią od tego typu napojów.
Ze słodkimi napojami wiąże się też wysokie ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, otyłości, insulinooporności i hipercholesterolemii. Dzieje się tak, ponieważ cukier prosty zawarty w napojach jest szybko metabolizowany do tłuszczów, co zwiększa stężenie cholesterolu LDL i trojglicerydów.
Napoje dietetyczne (z substytutami cykru)
British Heart Foundation (BHF) przeprowadziło badanie, które jasno wskazało, że napoje dietetyczne nie są dobrą alternatywą. Na podstawie obserwacji 80 000 kobiet w ramach badania obserwacyjnego Women's Health Initiative naukowcy stwierdzili, że osoby, które piją więcej niż dwa dietetyczne napoje dziennie, mają zwiększone ryzyko wystąpienia udaru niedokrwiennego. I to aż o 31 proc. w stosunku do osób, które unikają tych napojów.
Choć nie udowodniono bezpośrednio wpływu tych napojów na poziom cholesterolu, mogą one pośrednio zaburzać metabolizm glukozy i insuliny, co sprzyja dyslipidemii.
Alkohol
To nie słodkie napoje gazowane i nie napoje dietetyczne mają najbardziej negatywny wpływ na poziom cholesterolu.
Alkohol w odniesieniu do nich jest dwukrotnie bardziej szkodliwy. W procesie rozkładu alkohol syntetyzowany jest w wątrobie do cholesterolu i trójglicerydów. Jeśli poziom tych ostatnich jest wysoki, może dojść do stłuszczenia wątroby.
A gdy wątroba nie funkcjonuje prawidłowo, to nadmiar cholesterolu nie jest prawidłowo usuwany z organizmu. W ten sposób powstaje hipercholesterolemia.
Potwierdza to badanie z Cambridge. U ponad 60 000 osób picie 12,5 jednostek alkoholu tygodniowo miało znaczący wpływ na podniesienie poziomu cholesterolu.
Kawa (zwłaszcza parzona i niefiltrowana)
Kafestol i kahweol to oleje kawowe, które mogą powodować podniesiony poziom cholesterolu. Kafestol, jak wykazują badania, może wpływać na zdolność organizmu do metabolizowania cholesterolu.
Badanie opublikowane przez Science Daily wykazało również, że codzienne picie pięciu filiżanek kawy parzonej może podnieść poziom cholesterolu we krwi o 6 do 8 procent. Zaparzanie kawy przez filtr papierowy redukuje zawartość kafestolu.
Uwaga! Nie tylko kawa podnosi poziom cholesterolu. Szczególną uwagę należy zwrócić na napoje, które zawierają kofeinę, np. kakao, ale też napoje znane jako "energetyki".
Jak dbać o prawidłowy poziom cholesterolu?
- ogranicz napoje słodzone, alkohol, kawę niefiltrowaną,
- wybieraj wodę, napary ziołowe, herbaty bez cukru,
- włącz do diety produkty bogate w błonnik (np. płatki owsiane, rośliny strączkowe),
- regularnie uprawiaj aktywność fizyczną,
- wykonuj badania kontrolne profilu lipidowego.
Źródła: 1. WHO; 2. Journal of the American Heart Association; 3. British Heart Foundation (BHF); 4. Polskie Towarzystwo Kardiologiczne.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.