Produkty, które mogą wywoływać zespół jelita drażliwego. Zobacz, czy znasz wszystkie
Zespół jelita drażliwego jest przewlekłą chorobą jelita cienkiego i grubego. Jej pierwsze i charakterystyczne objawy to przede wszystkich bóle brzucha oraz zaburzenia rytmu wypróżnień. Schorzenia nie wywołują uszkodzenia sktruyktury jelit ani biochemiczne defekty w procesie przemiany materii.
Lekarze nie określili jednoznacznej przyczyny powstawania zespołu jelita drażliwego. Najważniejszymi czynnikami w rozwoju tej choroby są zaburzenia funkcji motorycznej jelit, zaburzenia na osi mózgowo-jelitowej oraz przebycie biegunki infekcyjnej.
Co więcej, sprzyjać jej może nadwrażliwość na pewne grupy produktów. Oto kilka z nich.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Jednodniowy detoks. Można pozbyć się złogów z jelita grubego
Pieczywo i makarony
Według powszechnej opinii, za wzdęty, "pszeniczny" i obolały brzuch odpowiedzialny jest gluten. Jednak u pacjentów z wrażliwymi jelitami szkodzić mogą fruktany. To cukry, które występują m.in. w pszenicy, imbirze czy jęczmeniu.
Fruktany mogą wywoływać większe problemy z trawieniem z gluten. Gdy docierają do jelita grubego, mogą wywoływać biegunkę i wzdęcia.
Ograniczych fruktany, jeśli wyeliminujesz z diety pieczywo, makaron, cebulę, czosnek, kapustę, brokuły czy szparagi.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Słodzone napoje
Kondycji jelit nie służą także cukry zawarte w napojach gazowanych. Mogą one prowadzić do fermentowania treści pokarmowej i tworzenia nadmiaru gazów.
Jeśli nie potrafisz zrezygnować z cukru, ogranicz go. Umiarkowanie jest kluczem do sukcesu. Jeśli tylko pojawią się symptomy choroby - odstaw napoje.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Raz w miesiacu zwija się z bólu. Przeszła już osiem operacji
Sztuczne słodziki
Działają podobnie jak rafinowany cukier. Sztuczne słodziki nie są dobrze trawione i ulegają fermentacji w jelitach. Może to skutkować nie tylko wzdęciami, ale także biegunką.
Towarzyszyć jej mogą także dolegliwości bólowe i uczucie pełności w brzuchu.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Niedobór witaminy D
Nie tylko produkty żywnościowe, ale także witaminy mogą mieć wpływ na powstawanie zespołu jelita drażliwego. Autorzy opublikowanego w "European Journal of Clinical Nutrition" badania sugerują, że niedobór witaminy D upośledza funkcje odpornościowe jelit.
Co więcej, analizy wykazały, że pacjenci z zespołem jelita drażliwego, którzy regularnie przyjmowali witaminę D zauważyli zmniejszoną ilość wzdęć i biegunek.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.