Produkty, które niszczą pęcherzyk żółciowy. Nie są dobre dla zdrowia
Pęcherzyk żółciowy, zwany potocznie woreczkiem żółciowym, jest małym, kilkucentymetrowym narządem, połączonym z wątrobą i dwunastnicą drogami żółciowymi.
Główną rolą pęcherzyka jest magazynowanie żółci i uwalnianie jej w odpowiednim czasie.
Żółć pomaga w trawieniu i wchłanianiu tłuszczów oraz witamin A, D, E, K. Bierze też udział w usuwaniu z organizmu cholesterolu LDL i toksyn.
Do najczęściej diagnozowanych chorób tego narządu należą: kamica żółciowa i zapalenie pęcherzyka żółciowego.
Zobacz galerię i dowiedz się, jakie produkty nie służą zdrowiu pęcherzyka żółciowego.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Cecha, po której poznasz, że masz do czynienia z psychopatą
Pełnotłusty nabiał
Mleko i przetwory mleczne są dobrymi źródłami wapnia, białka i witaminy D. Niestety, nie wszystkie z nich dobrze wpływają na pracę pęcherzyka żółciowego. Produkty takie jak pełnotłuste mleko, maślanka, tłusta śmietana, ser żółty i lody na bazie mleka zawierają dużo tłuszczów nasyconych.
Substancje te mogą przyczyniać się do powstawania kamieni żółciowych i powodować ból w okolicach pęcherzyka.
Zobacz też: Sygnały, które wysyła organizm, gdy nowotwór atakuje trzustkę
Tłuste mięso i jego przetwory
Dieta bogata w tłuste mięsa, wędliny i przetworzone produkty mięsne może prowadzić do zaburzeń pracy pęcherzyka żółciowego.
Produkty te bogate są w tłuszcze nasycone. Żeby je strawić, wątroba zmuszona jest do wydzielania i magazynowania większej ilości żółci, co obciąża też pęcherzyk żółciowy.
Ogranicz spożycie tłustego mięsa, zamiast tego włącz do swojej diety chudy drób i ryby. Osoby na diecie wegetariańskiej mogą jeść tofu.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Jajka
Przy problemach z prawidłowym funkcjonowaniem pęcherzyka żółciowego zaleca się ograniczenie ilości spożywanych jajek. Nie powinno się jeść więcej niż trzy jajka w tygodniu.
Kluczowe jest też ich przygotowanie. Zrezygnujmy ze smażenia jajek na tłuszczu lub boczku. Zamiast tego wybierajmy gotowane na miękko lub twardo.
Słodycze i desery
Wysokoprzetworzone produkty cukiernicze zawierają duże ilości cukru i słodzików, które wpływają na upośledzenie funkcji pęcherzyka żółciowego. Spożywanie ich zwiększa ryzyko rozwoju kamicy żółciowej i zapalenia pęcherzyka żółciowego.
Dostarczanie do organizmu nadmiernej ilości cukru wymusza wytworzenie większej ilości insuliny przez trzustkę, a w konsekwencji magazynowanie go w postaci tłuszczu. Takie przemiany obciążają pęcherzyk żółciowy.
Zrezygnuj z gotowych ciast, lodów, pączków i deserów wykonanych na bazie pełnostłustego mleka krowiego.
Produkty mączne
Prawidłowe funkcjonowanie pęcherzyka żółciowego utrudnia też spożycie dużej ilości wyrobów mącznych.
Warto ograniczyć spożywanie takich produktów, jak: białe pieczywo, razowy makaron, pierogi, knedle, naleśniki, gotowe ciasta.
W niektórych z nich oprócz mąki znajdziemy duże ilości cukru, tłuszczów i sztucznych barwników.
Problemy z pęcherzykiem żółciowym zwykle są skutkiem stosowania diety bogatej w tłuszcze nasycone, a ubogiej w witaminy i błonnik.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl