Produkty, które rozwalają pracę tarczycy. Unikaj zwłaszcza przy niedoczynności
Odpowiednia dieta może mieć wpływ na funkcjonowanie tarczycy, szczególnie, gdy zmagamy się z chorobami tego narządu.
W przypadku nadczynności powinniśmy zadbać, żeby w diecie znalazły się produkty zawierające duże ilości antyoksydantów. Znajdziemy je m.in. w owocach i warzywach.
Osoby z nadczynnością tarczycy powinny unikać produktów bogatych w jod. Więcej problemów z dobraniem odpowiedniej diety mają osoby chorujące na niedoczynność tarczycy.
Zobacz galerię i dowiedz się, jakie produkty są niewskazane w jadłospisie osób z niedoczynnością.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Choroba rozwija się po cichu. W krótkim czasie może doprowadzić do śmierci
Warzywa kapustne
Warzywa zawierają cenne substancje odżywcze, jednak przy kłopotach z niedoczynnością tarczycy trzeba na nie uważać.
Nie zaleca się spożywania surowych warzyw kapustnych, takich jak brukselka, kalafior, kapusta, brokuły czy jarmuż. Zawierają one goitrogeny, które obniżają poziom peroksydazy tarczycowej.
Warzywa kapustne można spożywać w niewielkich ilościach po uprzednim gotowaniu przez ok. 30 minut. Nie powinny ich jeść osoby borykające się z niedoborem jodu.
Produkty sojowe
Soja i produkty sojowe powinny zostać wyeliminowane z diety osób borykających się z niedoczynnością tarczycy, szczególnie na początku leczenia.
Izoflawony zawarte w soi zmniejszają wchłanialność jodu, utrudniając tym samym prawidłową pracę tarczycy.
Nadmierne spożywanie produktów sojowych może też zaburzać wchłanianie L-tyroksyny z przewodu pokarmowego.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Kasza jaglana
Kasza jaglana jest cennym źródłem substancji odżywczych, jednak nie jest wskazana dla osób chorujących na niedoczynność tarczycy.
Zawiera bowiem inhibitory peroksydazy tarczycowej. Blokują one działanie enzymu biorącego udział w syntezie hormonów tarczycy.
Nie trzeba całkowicie rezygnować z tego produktu, warto jednak ograniczyć jego spożywanie.
Produkty bogate w cukier
Niedoczynność tarczycy może powodować spowolnienie metabolizmu.
Jeśli ostatnio przytyłeś bez powodu, a do tego czujesz się zmęczony i masz problemy z koncentracją może to świadczyć o problemach z tarczycą.
Nadmiar cukru w diecie może prowadzić do zaburzeń prawidłowego funkcjonowania organizmu, przyrostu masy ciała, a także powodować zmęczenie i zmiany nastroju. Ogranicz słodycze, ciasta i ciastka, gotowe pieczywo tostowe i napoje gazowane.
Gluten
Osoby z problemami z tarczycą są również w większym stopniu narażone na nadwrażliwość na gluten i celiakię. W przypadku niedoczynności tarczycy powinno się unikać produktów pszennych, jęczmiennych i żytnich.
Oprócz pieczywa i makaronów powinniśmy też zwrócić uwagę na gotowe, przetworzone produkty, w których często znajduje się gluten.
W gotowych daniach znajduje się też dużo sodu. Jego nadmiar w diecie również nie jest polecany osobom chorym na niedoczynność tarczycy.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl