- lek. Rafał Jędrzejczyk
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Produkty spożywcze korzystnie wpływające na wzrok
Dieta uboga w składniki odżywcze nie służy naszym oczom. Czasami nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak ogromne znaczenie ma prawidłowo ułożony jadłospis. Przetworzone produkty, słodkie napoje gazowane, alkohol i papierosy powinny jak najszybciej zniknąć z naszego życia, jeśli chcemy cieszyć się zdrowym organizmem pracującym na najwyższych obrotach.
Podczas gdy jedne produkty spożywcze niszczą nasz wzrok, inne mogą go poprawiać i to właśnie one powinny znaleźć się w naszym menu. Zwłaszcza, jeśli masz problemy ze wzrokiem lub wiele godzin dziennie spędzasz przed monitorem komputera. Znajdź jak najszybciej miejsce na produkty spożywcze bogate w witaminy (przede wszystkim: A, C i E), składniki mineralne (głównie: miedź, cynk, selen, mangan) oraz antocyjany, luteinę i zeaksantynę. Zmiana nawyków żywieniowych wyjdzie ci na zdrowie!
Owoce cytrusowe a ochrona przed kurzą ślepotą
Owoce cytrusowe to najlepsze źródło witaminy C. W wielu z nich znajdziesz również witaminy A i E, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania wzroku. To witaminy, które doskonale radzą sobie z wolnymi rodnikami tlenowymi w komórkach naszego ciała. Odpowiednie ich dawki poprawiają wzrok i zapobiegają utlenianiu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Co więcej, witamina A chroni oczy przed tzw. kurzą ślepotą, która objawia się słabym widzeniem po zmroku. Jej niedobór powoduje dodatkowo suchość oka, blizny oraz owrzodzenia rogówki. Witamina C wzmacnia naczynia krwionośne oka, przyspiesza również regenerację rogówki. Witamina E z kolei wspomaga proces wchłaniania beta-karotenu w jelitach. Niech w twojej diecie nie zabraknie pomarańczy, cytryn, mandarynek, grejpfrutów, klementynek oraz limonek.
Ryby i owoce morza a ryzyko chorób oczu
Ryby oraz owoce morza są doskonałym źródłem cynku, miedzi i selenu. Wraz z wiekiem nasz wzrok się pogarsza, co jest związane z naturalnymi procesami starzenia się organizmu. Aby jednak cieszyć się nim do późnej starości, nasza dieta powinna być bogata w cynk. Pozytywny wpływ na siatkówkę oka mają również kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, których najwięcej znajdziesz w tłustych rybach morskich, takich jak: łosoś, makrela czy sardynki.
Zastąp białe pieczywo produktami pełnoziarnistymi
Produkty pełnoziarniste sprawią, że nie tylko będziesz cieszyć się piękną sylwetką, ale również doskonałym wzrokiem. Znajdziesz w nich cenne witaminy oraz składniki mineralne – miedź, cynk i mangan, które ochronią oczy przed zaćmą, kurzą ślepotą i rozprawią się z wolnymi rodnikami tlenowymi odpowiadającymi za starzenie się organizmu i uszkodzenia komórek. Włącz zatem już dziś do swojego menu pieczywo pełnoziarniste, zdrowe płatki i makarony.
Produkty bogate w luteinę: marchew, dynia, papryka, pomarańcze
Czy wiesz, co łączy pomarańcze, dynię i paprykę? Występujący w nich naturalny barwnik – luteina. To bardzo cenna dla naszego wzroku substancja, która nie tylko chroni oczy przed szkodliwym działaniem promieni UVA i UVB, ale również zmniejsza ryzyko powstania zmian degeneracyjnych siatkówki.
Innym, cennym naturalnym barwnikiem roślinnym jest zeaksantyna. Znajdziesz ją w zielonych warzywach, takich jak: jarmuż, szpinak, natka pietruszki, brukselka czy brokuły. Oprócz ochrony oczu przed promieniami UVA i UVB zeaksantyna zapobiega niebezpiecznym zakrzepom tętnic gałki ocznej.
Owoce jagodowe i cenna dla oczu zeaksantyna
Owoce jagodowe, takie jak borówki, jeżyny czy maliny, oprócz ważnych dla zdrowych oczu witamin: A, E i C, zawierają nieocenione antocyjany. Są to roślinne barwniki owoców i warzyw, które poprawiają znacząco jakość widzenia. Dodatkowo owoce jagodowe spożywane regularnie poprawiają ukrwienie siatkówki, wzmacniają naczynia krwionośne oka, sprawiają, że gałka oczna jest lepiej odżywiona, działają przeciwzapalnie i chronią narząd wzroku przed bakteriami. W dodatku są źródłem antyutleniaczy zwalczających wolne rodniki tlenowe.