Rodzaje preparatów ziołowych
Preparaty ziołowe wykorzystywane są w ziołolecznictwie. Zioła kryją się pod postacią tabletek, kropel, soków. Przetwarzane są na przeróżne sposoby. Można stosować je do użytku zewnętrznego lub doustnie. Właściwości zdrowotne mają korzenie, nasiona, kłącza oraz owoce...
1. Postaci preparatów ziołowych
- Zioła - mieszanki ziołowe wykonane z drobno pokrojonych roślin.
- Napary - wykonuje się z ziół, które pod wpływem długiego gotowanie tracą właściwości. Suszone zioła zalewa się wrzątkiem i odstawia się na kilka minut. Napary z ziół nie powinny długo stać, należy je wypić w dniu zrobienia.
- Odwary - wykonuje się z ziół, które wymagają gotowania. Zioła zalewamy wodą i stawiamy na gaz. Czekamy aż woda zacznie wrzeć i gotujemy jeszcze 3-5 minut. Jeżeli robimy odwar z twardych ziół, wówczas czas gotujemy je ok.10 minut. Następnie, ostudzony już odwar przecedzamy i możemy go spożyć. Odwary z ziół, podobnie jak napary, musimy wypić niedługo po ich przyrządzeniu.
- Maceraty - suszone zioła zalewamy letnią woda i odstawiamy na 3-10 godzin. Zalane zioła powinny stać w temperaturze pokojowej. Następnie przecedzamy i odciskamy zioła. Macerat jest gotowy do spożycia. Natomiast jeżeli wykonujemy go z twardego surowca wówczas należy odstawić zalane mieszanki ziołowe na dwie godziny. Potem zagotować macerat i gdy zacznie wrzeć, odstawić na kolejne 6-8 godzin.
- Nalewki - rozdrobnione zioła należy zalać alkoholem lub winem. Potem trzeba odstawić to na tydzień lub dwa i przez ten czas mieszać. Po odpowiednim czasie nalewkę można zlać, a zioła wycisnąć.
- Intrakty - przypominają nalewki. Świeże zioła zalewa się wrzącym etanolem. Dzięki temu preparaty ziołowe nie rozkładają się na pierwotne substancje czynne.
- Wyciągi - to zioła oczyszczone przez rozpuszczalnik. Wyciągi dzieli się na suche i płynne. Wyciągi suche mają konsystencję proszku lub masy, którą można rozdrobnić. Z kolei wyciągi płynne są wyprodukowane w ten sposób, że jedna ich część odpowiada jednej części surowca roślinnego. Sok uzyskuje się przez wyciśnięcie świeżej rośliny.
- Mikstura - jest to mieszanka płynnych ziół.
- Krople ziołowe - płynne zioła, które dawkuje się, odmierzając krople.
- Syropy - zioła gotowane z cukrem. Powinno się je przechowywać w chłodnym miejscu, ponieważ szybko się psują.
- Tabletki - suche wyciągi z ziół w postaci małych krążków.
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.