Rozwolnienie – przyczyny, choroby objawiające się rozwolnieniem
Rozwolnienie to inaczej biegunka. Oznacza najczęściej zakażenie wirusowe lub bakteryjne układu pokarmowego. Są jednak przypadki, w których rozwolnienie może świadczyć o bardziej poważnej chorobie. Chociaż u zdrowego, dorosłego człowieka to dosyć częste schorzenie, u niemowląt i ludzi starszych rozwolnienie bywa prawdziwym problemem prowadzącym do poważnego odwodnienia. Czego symptomem może być rozwolnienie i jak z nim skutecznie walczyć?
W tym artykule:
Co to jest rozwolnienie?
Rozwolnienie to płynny, półpłynny lub papkowaty stolec. Najczęściej wydalany jest częściej niż 3 razy na dobę. Biegunce towarzyszą kurczowe bóle brzucha, silne osłabienie, nudności i wymioty, niekiedy gorączka i odwodnienie. Jeżeli rozwolnienie trwa do 10 dni, wówczas przyjmuje postać ostrą, natomiast gdy trwa dłużej – przewlekłą.
Najczęstsze przyczyny rozwolnienia
Jeżeli rozwolnienie wywołane jest przez wirusy, może świadczyć o tak zwanej grypie żołądkowej. Za bezpośrednią przyczynę jelitówki uznaje się rotawirusy.
Do zakażenia dochodzi przez przewód pokarmowy. Przy grypie żołądkowej pojawiają się:
- nudności,
- wymioty,
- bóle brzucha,
- osłabienie.
Chorobie towarzyszy najczęściej gorączka. Przy leczeniu rozwolnienia tego typu należy przede wszystkim nawadniać organizm. Nie wolno dopuścić do zaburzeń w obrębie gospodarki wodno-eletrolitowej. Wymioty można ograniczyć przez spożywanie schłodzonych płynów. Jeżeli rozwolnieniu towarzyszą skurcze brzucha, wówczas można posiłkować się lekami rozkurczowymi.
W innym przypadku rozwolnienie może być wywołane przez bakterie, na przykład przez bakterię Salmonelli, Escherichii coli lub Campylobacter jejuni.
Do zakażenia dochodzi zwyczajowo przez drogę pokarmową lub w wyniku niestosowania zasad higieny. Również w tym przypadku trzeba właściwie nawadniać organizm. Na rozwolnienie polecany jest również węgiel, który hamuje perystaltykę jelit i wychwytuje toksyny oraz substancje gnilne.
Ponadto rozwolnienie jest wywoływane przez stres i silne emocje. Najczęściej cierpią na taką postać biegunki osoby charakteryzujące się słabym systemem nerwowym. Rozwolnienie może pojawić się znienacka, na przykład w czasie egzaminu lub podczas rozmowy o pracę. W takich przypadkach należy łagodzić skutki stresu, chociażby poprzez branie bezpiecznych tabletek ziołowych.
Choroby spowodowane rozwolnieniem
Rozwolnienie może mieć bardziej poważne przyczyny. Zaliczymy do nich między innymi:
- Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – dotyczy przede wszystkim końcowego odcinka jelita grubego. Przy rozwolnieniu pojawia się krew w kale oraz śluz, przyśpieszona akcja serca oraz wysoka gorączka. W takich przypadku koniecznie należy wybrać się do lekarza w celu podjęcia odpowiedniej terapii.
- Alergia pokarmowa – wywoływana jest przez nieprawidłową pracę układu pokarmowego. Oprócz rozwolnienia pojawia się wysypka na skórze, katar, problemy z oddychaniem. W takich przypadkach wymagane są testy uczuleniowe.
- Nadczynność tarczycy – przy nadczynności tarczycy może wystąpić rozwolnienie z takimi objawami, jak duszność, nadmierna potliwość, spadek masy ciała, kołatanie serca oraz drżenie rąk. Prawidłowe leczenie ustali endokrynolog.
Dieta podczas rozwolnienia
Podczas rozwolnienia należy wprowadzić dietę lekkostrawną, aby wspomagać organizm w powrocie do zdrowia. Do najważniejszych zaleceń dotyczących diety podczas biegunki należą:
- Odpowiednie nawodnienie. Picie dużej ilości wody zapobiega odwodnieniu. Warto do wody dodać elektrolity (np. w postaci tabletek rozpuszczanych w wodzie, może to być również rozcieńczony sok owocowy), aby zapobiec ich niedoborom. Ważne jest, aby w czasie rozwolnienia unikać alkoholu, który może nasilać objawy odwodnienia.
- Lekkostrawna dieta. Łagodna dla żołądka będzie dieta BRAT (banany, ryż, mus jabłkowy, tosty). Można jeść suche krakersy, które pomogą w ustabilizowaniu żołądka oraz gotowane ziemniaki (bez dodatku masła lub śmietany).
- Unikanie tłustego i pikantnego jedzenia oraz cukru. Smażone, tłuste mięsa, tłuste sery czy śmietana mogą podrażniać układ pokarmowy. Słodkie dania mogą nasilać biegunkę poprzez zwiększanie ilości wody w jelitach.
- Ograniczenie produktów mlecznych (mogą nasilać objawy).
- Unikanie surowych warzyw i owoców. Surowe warzywa mogą być trudne do strawienia, a wysoka zawartość błonnika będzie nasilać objawy.
Przy wprowadzaniu pokarmów do diety po rozwolnieniu, należy robić to stopniowo, obserwując reakcje organizmu. Jeśli objawy utrzymują się lub nasilają, warto skonsultować się z lekarzem.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.