NewsyRyzyko raka spada o 30 proc. Wystarczy kilka filiżanek

Ryzyko raka spada o 30 proc. Wystarczy kilka filiżanek

Regularne picie kawy i herbaty może zmniejszać ryzyko raka głowy i szyi. Spadek może sięgać nawet 30-40 proc. przy kilku filiżankach dziennie.

Badania wykazały, że picie więcej niż czterech filiżanek kawy z kofeiną dziennie może zmniejszyć ryzyko raka głowy i szyi
Badania wykazały, że picie więcej niż czterech filiżanek kawy z kofeiną dziennie może zmniejszyć ryzyko raka głowy i szyi
Źródło zdjęć: © Getty Images

Kawa i herbata chronią przed rakiem

Badania naukowców z USA wskazują, że kawa i herbata mogą zmniejszać ryzyko nowotworów głowy i szyi. Wyniki opublikowane na łamach "Cancer" pokazują, że regularne spożycie tych napojów ma działanie przeciwnowotworowe.

Badania wykazały, że picie więcej niż czterech filiżanek kawy z kofeiną dziennie może zmniejszyć ryzyko raka głowy i szyi o 17 proc. oraz raka jamy ustnej o 30 proc.

Herbata również wykazuje działanie ochronne. Spożywanie trzech do czterech filiżanek dziennie zmniejsza ryzyko raka dolnej części gardła o 40 proc. oraz raka krtani o prawie 30 proc.

Objawy raka krtani

Picie kawy może zmniejszyć ryzyko nowotworów głowy i szyi
Picie kawy może zmniejszyć ryzyko nowotworów głowy i szyi© Getty Images

Badania opierały się na analizie 25 tys. danych z 14 wcześniejszych badań z Europy, Ameryki Północnej i Łacińskiej.

- Chociaż istniały wcześniejsze badania dotyczące spożycia kawy i herbaty i zmniejszonego ryzyka nowotworów, to nowe badanie podkreśliło ich różne skutki w różnych podkategoriach nowotworów głowy i szyi, w tym - obserwację, że nawet kawa bezkofeinowa miała pewien pozytywny wpływ - wskazała autorka badania dr Yuan-Chin Amy Lee z Huntsman Cancer Institute i University of Utah School of Medicine.

Unikaj gorącego

Każdego roku nowotwory głowy i szyi są diagnozowane u ok. 11 tys. Polaków.

Dane Krajowego Rejestru Nowotworów wskazują, że liczba chorych na przestrzeni ostatnich dziesięciu lat wzrosła aż o jedną czwartą - z 8694 do 10801. O 18 proc. wzrosła też liczba zgonów w Polsce.

Badania naukowe na temat korzyści profilaktycznych wynikających z diety są więc cenne, ale ich wyników nie należy traktować zerojedynkowo. Mimo pozytywnych doniesień na temat ochronnego działania kawy i herbaty należy pamiętać o ryzyku płynącym z picia bardzo gorących napojów, które mogą zwiększać ryzyko raka krtani.

WHO ostrzega przed spożywaniem napojów o temperaturze powyżej 65 stopni, uznając je za prawdopodobnie rakotwórcze. Powiązania wykazują, że wysoka temperatura może działać drażniąco na błonę śluzową gardła.

Pamiętajmy też, że kawa i herbata mogą mieć potencjalne ryzyka przy nadmiernym spożyciu. Kawa może zakłócać sen i wpływać na zdrowie serca, podczas gdy herbata może m.in. utrudniać wchłanianie żelaza. Kluczowe jest więc umiarkowane i świadome spożywanie obu napojów.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. WP abcZdrowie
  2. Cancer

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie