Rak, który źle rokuje. Ryzyko rośnie nawet o 90 proc.
Choć rak przełyku należy do rzadkich nowotworów, jest niezwykle groźny. Symptomy mogą być mylące, przez co większość chorych słyszy diagnozę już na zaawansowanym etapie choroby. Poprawa rokowania jest więc potężnym wyzwaniem dla onkologii. Jakie są kluczowe objawy raka przełyku?
Podstępny nowotwór
Rak przełyku należy do stosunkowo rzadkich nowotworów. W skali Polski to ok. 1300 nowych zachorowań rocznie, które dotyczą przede wszystkim mężczyzn.
Niestety, pierwsze objawy są skąpe lub nie ma ich wcale, dlatego u większości pacjentów choroba jest rozpoznawana dopiero na zaawansowanym etapie, a to wpływa na rokowania. Szanse na 5 lat życia po radykalnej resekcji przełyku ma ok. 30-40 proc. pacjentów. Dlatego warto mieć świadomość sygnałów alarmowych, by zareagować jak najszybciej i w razie potrzeby skonsultować się z lekarzem.
- Guz sprawia, że dochodzi do zwężenia danego odcinka przełyku. W związku z tym podstawowymi objawami są problemy z przełykaniem, uczucie zatrzymania kęsa, zwracanie treści pokarmowej, czasem wymieszanej z krwią oraz zgaga i ból w górnej części jamy brzusznej, w klatce piersiowej lub w obrębie szyi, w zależności od tego, gdzie ten nowotwór jest zlokalizowany - tłumaczył w rozmowie z WP abcZdrowie onkolog dr n. med. Tomasz Sarosiek.
Objawy raka przełyku
Fundacja EuropaColon Polska przestrzega, że rak przełyku może być czasami błędnie diagnozowany ze względu na brak typowych objawów. Dlatego warto mieć świadomość symptomów, których nie wolno lekceważyć.
Pierwszy objaw, który powinien zaniepokoić, dotyczy trudności z połykaniem jedzenia. Może mu towarzyszyć ból.
Ponadto rozwijający się nowotwór może wywoływać:
niestrawność, częste odbijanie,
uporczywy ból brzucha,
nudności lub wymioty,
uczucie pełnego brzucha po posiłkach, wzdęcia,
chrypkę,
duszności, kaszel.
W bardziej zaawansowanym stadium raka przełyku objawy mogą obejmować:
krew w stolcu lub czarne stolce,
utratę apetytu lub uczucie pełności po zjedzeniu małych ilości,
znaczną niezamierzoną utratę wagi (ponad 10 proc. masy ciała).
Jeśli którykolwiek z tych objawów utrzymuje się kilka dni, należy skonsultować się z lekarzem.
Rak przełyku. Ryzyko rośnie o 90 proc.
Wśród najsilniejszych czynników ryzyka wymienia się palenie tytoniu i alkohol, które groźne są już solo, a w duecie ich działanie może być nawet dwa razy silniejsze.
W przypadku raka płaskonabłonkowego przełyku, który jest najczęstszą postacią nowotworów złośliwych przełyku (90 proc. przypadków), ryzyko zachorowania u osób pijących alkohol regularnie może wzrastać nawet o 34 proc.
Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem wskazuje też, że ryzyko zachorowania na raka przełyku jest wyższe u osób, które piją regularnie gorącą kawę, herbatę czy inne napoje. Dotyczy to także gorących zup.
Potwierdzają to też m.in. badania, których wyniki zostały opublikowane na łamach "International Journal of Cancer". Ich autorzy wskazali, że osoby, które piły herbatę o temperaturze przekraczającej 60 stopni Celsjusza, były znacznie bardziej narażone na zachorowanie. 700 ml gorącego napoju dziennie zwiększało ryzyko choroby nawet o 90 proc. (dotyczyło to raka płaskonabłonkowego przełyku).
Źródła
- WP abcZdrowie
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.