Sanepid wycofuje mąkę. Znaleziono w niej pestycydy przekraczające dopuszczalną normę
Państwowa Inspekcja Sanitarna ostrzega: w mące wykryto przekroczenie dopuszczalnego poziomu pestycydu – chlorpiryfosu. Produkt jest wycofywany z rynku, a eksperci zalecają, by absolutnie go nie spożywać.
W tym artykule:
Jakiej mąki dotyczy ostrzeżenie?
Komunikat dotyczy produktu mąka jaglana:
- w opakowaniach 1 kg, 5 kg i 25 kg,
- numer partii: 06 2025,
- najlepiej spożyć przed końcem: 06.2026,
- dystrybutor: "TAR-GROCH-FIL" Spółka Jawna, Filipowice 161, 32-840 Zakliczyn.
Po informacji o nieprawidłowościach dystrybutor uruchomił procedurę wycofania całej wskazanej partii z rynku. We współpracy z producentem prowadzone są działania wyjaśniające, skąd wziął się problem, a Państwowa Inspekcja Sanitarna monitoruje przebieg wycofywania. Konsumentom zaleca się jednoznacznie. "Nie należy spożywać partii produktu wskazanej w komunikacie" - apeluj GIS w oficjalnym komunikacie.
Objawy zatrucia dioksynami
Czym jest chlorpiryfos i dlaczego jest niebezpieczny?
Chlorpiryfos to insektycyd fosforoorganiczny, stosowany od lat w rolnictwie do zwalczania szkodników żerujących na roślinach. Substancje z tej grupy działają na układ nerwowy owadów, ale mogą szkodzić również ludziom.
W Unii Europejskiej chlorpiryfos nie ma już odnowionego zezwolenia do stosowania w środkach ochrony roślin, m.in. ze względu na wątpliwości dotyczące bezpieczeństwa, szczególnie dla dzieci i kobiet w ciąży. Eksperci zwracali uwagę na możliwy wpływ na rozwój mózgu, zaburzenia poznawcze i behawioralne u dzieci, a także na ryzyko działań niepożądanych ze strony układu nerwowego u dorosłych.
Największy problem polega na tym, że pestycydów nie widać, nie czuć i nie da się ich ocenić "na oko". W tym przypadku Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego podkreśla, że każde przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości (NDP) może potencjalnie stwarzać zagrożenie dla zdrowia konsumentów – zwłaszcza przy regularnym spożywaniu produktu.
Możliwe konsekwencje narażenia na nadmiar chlorpiryfosu i innych pestycydów to m.in.:
- objawy ostrego zatrucia – bóle i zawroty głowy, nudności, wymioty, osłabienie, zaburzenia widzenia, w skrajnych przypadkach problemy z oddychaniem,
- działanie neurotoksyczne – zaburzenia koncentracji, pamięci, spowolnienie reakcji,
- u dzieci: zaburzenia rozwoju układu nerwowego, gorsze funkcjonowanie poznawcze, problemy z zachowaniem,
- możliwy wpływ na układ hormonalny i metabolizm przy długotrwałym, przewlekłym narażeniu.
Istotne jest to, że organizm może być obciążany wieloma źródłami pestycydów naraz – z różnych produktów spożywczych. Nawet jeśli pojedyncza dawka nie wywoła ostrego zatrucia, to powtarzające się, długotrwałe narażenie może zwiększać ryzyko problemów zdrowotnych.
Dlaczego przekroczenie NDP to poważny sygnał?
Najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości (NDP) wyznaczany jest tak, aby przy typowym spożyciu żywności nawet wrażliwe grupy (dzieci, seniorzy, kobiety w ciąży) były bezpieczne z dużym marginesem. Jeżeli badania pokazują, że w produkcie poziom środka chemicznego jest powyżej tej granicy, to:
- nie da się już zagwarantować, że produkt jest bezpieczny,
- trudno ocenić indywidualne ryzyko, bo zależy ono m.in. od masy ciała, stanu zdrowia, diety i tego, z iloma innymi źródłami pestycydów stykamy się na co dzień.
Dlatego organy kontrolne przy każdym przekroczeniu NDP traktują sprawę bardzo poważnie i wydają ostrzeżenia oraz decyzje o wycofaniu.
Co robić jako konsument?
Jeśli masz w domu mąkę jaglaną, która pochodzi od dystrybutora "TAR-GROCH-FIL", ma numer partii 06 2025 i datę "najlepiej spożyć przed końcem 06.2026", nie używaj jej do gotowania ani pieczenia.
Najlepiej zwrócić ją do sklepu (wraz z paragonem, jeśli go mamy) lub zutylizować zgodnie z zaleceniami producenta.
Marta Słupska, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródło: gov.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.