Sokołów wycofuje kolejną wędlinę. Wykryto w niej groźną bakterię
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożyciem jednej partii metki cebulowej marki Sokołów, w której wykryto groźne bakterie Escherichia coli.
W tym artykule:
Bakterie E. coli w metce Sokołów
Państwowa Inspekcja Sanitarna w ramach rutynowych kontroli wykryła obecność bakterii E. coli (STEC) w próbkach produktu Sokołów Metka Kiełbasa Surowa Cebulowa 170 g. Dotyczy to partii o numerze 8225281102 z terminem przydatności do 24 października 2025 roku. Producentem jest Sokołów S.A., Oddział w Robakowie (ul. Poznańska 14, Gądki).
Bakterie z tej grupy mogą wytwarzać toksyny uszkadzające komórki jelita i nerek. Spożycie zanieczyszczonego produktu grozi poważnym zatruciem pokarmowym, a w ciężkich przypadkach może prowadzić do rozwoju zespołu hemolityczno-mocznicowego (HUS), zwłaszcza u dzieci i osób starszych.
Produkt wycofywany ze sklepów
Firma Sokołów S.A., po otrzymaniu informacji od inspektoratu, rozpoczęła natychmiastowe wycofywanie produktu z obrotu handlowego. Trwa także postępowanie wyjaśniające mające ustalić źródło skażenia i zapobiec podobnym incydentom w przyszłości. To już druga taka sytuacja na przestrzeni zaledwie kilku dni, po tym jak Sokołów zmuszony był do wycofania konkretnych partii tatara wołowego ze sklepów Lidl - również na skutek skażenia bakterią E.coli.
Zdrowie przy kawie. Jak jelita wpływają na kondycję organizmu?
GIS zaleca konsumentom, którzy kupili metkę z tej partii, aby nie spożywali produktu i zwrócili go do sklepu, w którym dokonali zakupu.
Objawy zatrucia i zalecenia dla konsumentów
Objawy zakażenia bakterią E. coli mogą pojawić się już po kilku godzinach od spożycia i obejmują:
biegunkę (często z domieszką krwi),
ogólne osłabienie.
W przypadku wystąpienia takich symptomów po spożyciu produktu z zakażonej partii należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.
GIS przypomina również o konieczności przestrzegania zasad higieny przy obróbce surowych wyrobów mięsnych oraz o dokładnym myciu rąk i powierzchni kuchennych, aby uniknąć zakażenia krzyżowego.
Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.