Sophia Loren opowiedziała, co zapewnia jej długowieczność. Sekret zdrowia tkwi w jej diecie
Chociaż lata mijają nieubłaganie, ona zdaje sobie nic z tego nie robić. Sophia Loren jest w świetnej formie, a to w dużej mierze za sprawą jej diety. To ona utrzymuje ją w pełni sił i zdrowiu przez te wszystkie lata.
1. Wino i makaron kluczem do sukcesu?
Sophia Loren swego czasu uważana była za jedną z najpiękniniejszych kobiet świata. Aktorka ma już 88 lat. Nie zwalnia jednak tempa i, jak sama zaznacza, czuje się na zaledwie 20 lat i wciąż jest aktywna zawodowo - jeszcze dwa lata temu premierę miał jej ostatni film “Życie przed sobą”.
Aktorka wiele razy była pytana przez dziennikarzy, czemu zawdzięcza swoje zdrowie i sprawność. Zawsze z uśmiechem odpowiadała, że to zasługa wina i makaronu. To prawda, ale wymagająca rozwinięcia. Nie chodzi bowiem o samo wino i makaron, a raczej o pełnowartościową dietę śródziemnomorską. Zawiera ona mnóstwo witamin, mikroelementów i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które, gdy są odpowiednio zbilansowane, mogą wydłużyć młodość naszego organizmu. To właśnie tradycyjna i przemyślana dieta śródziemnomorska mogą być jedną z przyczyn długiego życia oraz sprawności intelektualnej blisko 90-letniej aktorki.
2. Dieta śródziemnomorska wydłuża życie
W tradycyjnej diecie śródziemnomorskiej makarony odgrywają dużą rolę. Są one głównym źródłem węglowodanów i odrobiny białka. Może zawierać też - a jakżeby inaczej! - czerwone wino. Chociaż sam alkohol nie służy zdrowiu, to zawarte w nim flawonoidy - już tak. Obniżają one ciśnienie krwi, a nawet zawartość cukru we krwi (czym trochę kompensują działanie czystego alkoholu). Są także zmiataczami wolnych rodników, dzięki czemu chronią przed chorobami nowotworowymi i neurodegeneracyjnymi.
Dodatkowo świeże owoce, warzywa i orzechy, zawarte w diecie śródziemnomorskiej, zawierają mikroelementy, witaminy i błonnik. Dwa pierwsze są ważne dla całego ciała, a ten ostatni w szczególności służy właściwemu trawieniu i zachowaniu zdrowego układu pokarmowego na długie lata.
Również obecność w diecie ryb, owoców morza i oliwy z oliwek jest tu istotna. Zawierają one wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych obniżających zły cholesterol, a także koniecznych do właściwego funkcjonowania układu nerwowego (kwasy DHA i EPO) oraz kwasy omega.
Maciej Rugała, dziennikarz Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.