Sprawdzone sposoby na zgagę w ciąży
Zgaga to nieprzyjemna dolegliwość objawiająca się uczuciem pieczenia lub dyskomfortu w dolnej części klatki piersiowej, zwykle za mostkiem. Przez niektórych nazywana jest „paleniem w przełyku". Dolegliwość ta jest konsekwencją cofania się kwaśnej treści pokarmowej do dolnego odcinka przełyku.
Jednym z częstych problemów towarzyszących ciąży jest wspomniana wyżej zgaga. Rozciągnięcie macicy w trakcie ciąży może wywierać nacisk na żołądek, co sprzyja cofaniu się treści żołądkowej do przełyku. Zgaga ciążowa może być wynikiem stosowania niezdrowej, zbyt tłustej diety. Dolegliwość może stanowić także efekt przejedzenia.
Jak radzić sobie ze zgagą w ciąży? Po jakie naturalne metody sięgnąć, by zniwelować nieprzyjemne uczucie pieczenia w przełyku?
Sześć małych posiłków dziennie
Kobiety ciężarne nie powinny sięgać po obfite porcje jedzenia, ale raczej po mniejsze. Duże ilości jedzenia mogą zwiększać nacisk na żołądek i prowadzić do cofania się kwasów żołądkowych do przełyku. Wielogodzinne przerwy między posiłkami też nie są wskazane, ponieważ takie postępowanie może z kolei skutkować spożywaniem w niekontrolowany sposób ogromnych porcji jedzenia.
Ciężarne powinny zadbać o odpowiednie źródła zdrowych tłuszczów w swojej diecie. Mogą sięgać po orzechy, migdały, awokado, oliwę z oliwek. Na obiad dobrym wyborem będą chude mięsa takie jak cielęcina, królik, drób, mięso wołowe. Słodycze w ciąży nie są wskazane, ponieważ zawierają dużą ilość cukru i sztucznych dodatków.
Liczenie do 10
Powolne spożywanie pokarmów to sposób, by dać naszemu ciału więcej czasu na wydzielanie enzymów trawiennych i odpowiednie rozdrobnienie pożywienia. Wypróbuj pewien dziecinnie prosty sposób – licz do 10, zanim połkniesz daną porcję jedzenia.
Prawidłowe przeżuwanie jedzenia przed jego połknięciem wspomaga trawienie i zmniejsza prawdopodobieństwo zgagi. Ta metoda jest też pomocna, ponieważ pozwala lepiej przyswoić składniki odżywcze z pożywienia. Gdy jemy szybko i łapczywie, połykamy nadmierne ilości powietrza, co z kolei może powodować refluks żołądkowy i zgagę.
Ograniczenie jedzenia powodującego zgagę
Niektóre produkty żywnościowe mogą wzmagać zgagę. Na liście takich produktów lekarze zawsze uwzględniają: kofeinę, cytrusy, pikatne potrawy, dania tłuste, smażone oraz wędzone. Śmieciowe jedzenie również należy traktować jak wroga naszego układu pokarmowego.
Dlaczego? Dania typu fast food są ciężkostrawne i zawierają ogromną ilość niezdrowych tłuszczów. Po ich spożyciu dochodzić może do rozluźnienia dolnego zwieracza przełyku. Jeśli problemem jest nawracająca zgaga, warto również wykluczyć ciężkostrawne warzywa np. czosnek, cebulę, szparagi, karczochy oraz kwaśne produkty takie jak pomidory, ogórki kiszone czy kiszona kapusta.
Gotowanie na parze
Gotowanie na parze nie tylko pozwala zachować większą ilość składników odżywczych w produktach. Ta metoda stanowi doskonałą alternatywę dla smażenia, które wymaga użycia określonego tłuszczu np. oleju rzepakowego czy smalcu. Ponieważ produkty przyrządzane na parze nie wymagają też zanurzania w wodzie, nie dochodzi do rozpuszczenia soli mineralnych. Dania są nie tylko smaczne, ale i zdrowe.
Przygotowywanie potraw przy pomocy pary może być niezwykle pomocne zarówno przy chorobie refluksowej, jak i zgadze ciążowej. Ten sposób polecany jest także osobom, które zmagają się z zespołem jelita drażliwego. Schorzenie powoduje u pacjentów przewlekłe dolegliwości bólowe brzucha, wzdęcia, zaparcia czy rozwolnienia.
Picie wody
Wypicie ok. 250 mililitrów wody może w sposób znaczący złagodzić piekący ból w klatce piersiowej, dokładnie w okolicy zamostkowej. Zostało to nawet potwierdzone badaniami naukowymi. Gdy pijemy wodę niegazowaną, dochodzi do rozrzedzenia kwasu żołądkowego, a także wypłukania kwasów i resztek treści żołądkowej z przełyku.
Oprócz wody, pomocne może okazać się także siemię lniane. Osoby borykające się z problemem zgagi powinny wypijać je godzinę przed spożyciem posiłku. Nasiona lnu zwyczajnego wykazują działanie osłaniające na błonę śluzową przewodu pokarmowego.
Unikaj słodyczy w ciąży
Spożywanie dużych ilości słodyczy, szczególnie tych bogatych w cukry prostowane i tłuszcze, może prowadzić do zwiększonej produkcji kwasu żołądkowego. To właśnie powód, dla którego w ciąży warto zrezygnować ze słodkich batoników, ciasteczek, czekolady mlecznej, pralinek, lodów czekoladowych, żelek z cukrem, lizaków czy wafli ryżowych z polewą.
Podsumowanie badania prowadzonego przez Marię Śmiechowską i Magdalenę Cugowską wskazuje, że spożywanie słodyczy może być istotnym czynnikiem zwiększającym nasilenie zgagi. Badania przeprowadzone na próbie 90 osób z objawami choroby refluksowej wykazały, że aż 71 proc. badanych doświadczyło nasilenia dolegliwości po spożyciu czekolady.
Nie najadaj się przed snem
Kobiety spodziewające się dziecka nie powinny najadać się przed snem. Spożywanie ostatniego posiłku późnym wieczorem podnosi ryzyko wystąpienia nieprzyjemnego, palącego uczucia w przełyku. Produkty zjedzone niedługo przed pójściem spać trawią się znacznie dłużej (spowodowane jest to spowolnionym metabolizmem).
Prócz nocnej zgagi, ciężarne mogą również zaobserwować u siebie wzdęcia czy dolegliwości bólowe brzucha. Kolację najlepiej zjeść nie później niż 3 godziny przed położeniem się do łóżka.
Rzucenie używek
Rzuć palenie i alkohol w ciąży. Nie tylko pomaga to zniwelować objawy zgagi, ale również nie wpłynie negatywnie na przebieg ciąży i zdrowie dziecka. Kobiety palące w ciąży mają większe ryzyko wystąpienia powikłań ciążowych, takich jak poród przedwczesny, [poronienie](mają często problemy z koncentracją, uwagą czy pamięcią. ), niska masa urodzeniowa dziecka.
Regularne picie napojów zawierających alkohol może z kolei zakończym się płodowym zespołem alkoholowym (FAS). Dzieci dotknięte tym problemem bardzo często przejawiają problemy z koncentracją i pamięcią.
Skonsultuj się z lekarzem
Ginekolog może przepisać bezpieczne leki, które zwalczają zgagę. Pamiętaj, aby nie brać żadnych leków podczas ciąży bez skonsultowania się z lekarzem.