Suszony korzeń lukrecji sprzymierzeńcem w walce o zdrowe zęby
Naukowcy ogłosili, że udało im się zidentyfikować dwie substancje w lukrecji, które zabijają główne bakterie odpowiedzialne za próchnicę i chorobę dziąseł, prowadzące do utraty zębów przez dzieci i dorosłych. Substancje te mogą odegrać rolę w leczeniu i zapobieganiu próchnicy i choroby dziąseł.
1. Badania nad nową metodą zapobiegania próchnicy
Suszony korzeń lukrecji jest powszechnie stosowany w tradycyjnej chińskiej medycynie, zwłaszcza jako środek poprawiający aktywność innych ziołowych składników oraz jako dodatek smakowy. Cukierki o smaku lukrecji są dość popularne na Zachodzie, ale zamiast lukrecji dodaje się do nich olejek anyżowy, który ma podobny smak. Dlatego też nie należy spodziewać się, że spożywanie tego typu słodyczy poprawi stan jamy ustnej.
W przeszłości korzeń lukrecji był suszony i wykorzystywany do leczenia wielu dolegliwości, na przykład problemów z układem oddechowym lub pokarmowym. Skuteczność lukrecji była jednak przedmiotem niewielu nowoczesnych badań. W związku z tym przed podjęciem decyzji o stosowaniu lukrecji należy skonsultować się z lekarzem, ponieważ może ona wywoływać skutki uboczne i wchodzić w reakcje z niektórymi lekami dostępnymi na receptę.
Aby sprawdzić, czy słodki korzeń może zwalczać bakterie odpowiedzialne za chorobę dziąseł i ubytki w zębach, naukowcy postanowili zbadać substancje znajdujące sie w lukrecji. Okazało się, że dwa związki wchodzące w skład lukrecji - licoricidin oraz licorisoflavan A – są najbardziej skuteczne w zabijaniu bakterii. Te substancje zwalczają dwie główne bakterie przyczyniające się do ubytków w zębach oraz dwie inne bakterie powodujące chorobę dziąseł. Naukowcy są zdania, że te związki mogą leczyć, a nawet zapobiegać infekcjom jamy ustnej.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.