"Swoista pułapka". Eksperci mówią, kiedy jeść śniadanie

Coraz więcej badań pokazuje, że nie tylko to, co jemy, ma znaczenie dla zdrowia i długowieczności, ale także pora. Najnowsze doniesienia naukowców opublikowane w czasopiśmie "Communications Medicine" wskazują, że opóźnianie śniadania może wiązać się z poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi, w tym z depresją, problemami z jamą ustną i wyższym ryzykiem przedwczesnej śmierci.

Późno sięgasz po śniadanie? Tak możesz sobie szkodzićPóźno sięgasz po śniadanie? Tak możesz sobie szkodzić
Źródło zdjęć: © Getty

Śniadanie to nie tylko posiłek

Zespół kierowany przez dr. Hassana Dashtiego z Massachusetts General Hospital przeanalizował dane zdrowotne niemal 3 tys. osób w wieku 42–94 lat, które przez ponad 20 lat uczestniczyły w brytyjskim badaniu na University of Manchester.

Wyniki były jednoznaczne – osoby jedzące śniadanie później w ciągu dnia częściej doświadczały zmęczenia, obniżonego nastroju, problemów z uzębieniem, a także wykazywały wyższe ryzyko zgonu w czasie obserwacji.

"W naszej analizie odkryliśmy, że szeroki zakres chorób często wiązał się z późnym spożywaniem śniadania. Depresja, lęk, zmęczenie czy zła kondycja jamy ustnej mogą utrudniać wczesne jedzenie, a to z kolei przesuwa całkowity rytm odżywiania" – podkreślił Dashti.

Rewelacyjne zapiekanki na kromkach chleba

Chronożywienie a starzenie biologiczne

Naukowcy zwracają uwagę, że godziny posiłków są ściśle powiązane z zegarem biologicznym człowieka, czyli rytmem dobowym. W miarę starzenia się często dochodzi do przesunięcia zarówno czasu snu, jak i odżywiania, co może sprzyjać zaburzeniom metabolicznym i pogorszeniu jakości życia.

"Zależność między późnym śniadaniem a wyższym ryzykiem zgonu sugeruje, że nie chodzi wyłącznie o osobiste preferencje, lecz o procesy biologicznego starzenia lub pogarszający się stan zdrowia" – dodał Dashti.

"To swoista pułapka – późne śniadanie może być zarówno skutkiem depresji, zmęczenia czy problemów z jamą ustną, jak i czynnikiem nasilającym te dolegliwości" – tłumaczy Richard.

Dodatkowo, opóźnione rozpoczęcie dnia posiłkiem sprawia, że trudniej jest dostarczyć odpowiednią ilość kalorii, białka i błonnika przed końcem dnia. To może skutkować niedoborami, gorszą kondycją mięśni i pogorszeniem nastroju.

Praktyczne wskazówki dla zdrowego rytmu posiłków

Eksperci zalecają, by śniadanie spożywać w ciągu 1–2 godzin od pobudki. Optymalny rozkład posiłków u osób starszych to:

  • śniadanie między 7:00 a 8:00,

  • obiad w południe lub wczesnym popołudniem,

  • kolacja najpóźniej między 17:00 a 19:00.

Ważne jest też dostarczenie 25–30 g białka już przy pierwszym posiłku – np. w postaci jogurtu greckiego z orzechami, omletu z warzywami czy owsianki z dodatkiem odżywczym.

Nowe badania wpisują się w rozwijającą się dziedzinę tzw. chronożywienia, która bada zależności między porą spożywania posiłków a metabolizmem, rytmem dobowym i zdrowiem.

Jak podkreślają naukowcy, choć wyniki są na razie obserwacyjne, mogą stać się podstawą dla przyszłych badań klinicznych, które sprawdzą, czy proste przesunięcie śniadania na wcześniejszą godzinę faktycznie wydłuża życie i poprawia jego jakość.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. Communications Medicine

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
Suplement, który rozprawia się z tłuszczem. Wpiera wątrobę, pomaga schudnąć
Suplement, który rozprawia się z tłuszczem. Wpiera wątrobę, pomaga schudnąć
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Zaleźli je w mięsie. Nieprawidłowości w 4 na 10 sklepów
Zaleźli je w mięsie. Nieprawidłowości w 4 na 10 sklepów
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Polacy robią zapasy leków. Apteki notują większe zapotrzebowanie
Polacy robią zapasy leków. Apteki notują większe zapotrzebowanie