Tak nie wygląda mięso dobrej jakości. Ważny szczegół

Coraz częściej na sklepowych półkach pojawia się drób dotknięty chorobą białych włókien, która negatywnie wpływa na jakość mięsa. Jak rozpoznać ten problem i jakie ma on znaczenie dla konsumentów?

Tak nie wygląda mięso dobrej jakości. Ważny szczegółTak nie wygląda mięso dobrej jakości. Ważny szczegół
Źródło zdjęć: © Getty Images
Anna Piątkowska-Borek

Polacy zajadają się drobiem. To w miarę chude mięso, polecane w wielu dietach. Dodatkowo nie jest przeraźliwie drogie, więc nic dziwnego, że często występuje w postaci dania głównego. Szczególnie popularny jest filet z kurczaka, który pod różnymi postaciami ląduje na polskich stołach. Niestety, jakość sprzedawanych mięs pozostawia wiele do życzenia.

Choroba białych włókien w drobiu – co warto wiedzieć?

Według PolsatNews, choroba białych włókien (ang. white striping) to schorzenie wynikające z intensywnego chowu kurczaków nastawionego na szybki przyrost masy. Objawia się białymi pręgami tłuszczu biegnącymi wzdłuż włókien mięśniowych, co świadczy o patologicznych zmianach w strukturze mięśni.

Badania naukowców z Uniwersytetu Bolońskiego opublikowane w "Italian Journal of Animal Science" wskazują, że mięso z białymi włóknami zawiera nawet trzykrotnie więcej tłuszczu niż zdrowe. "Wpływa to na obniżenie wartości odżywczej mięsa" – podkreślają eksperci. Podobne wnioski przedstawili badacze z Uniwersytetu Kalifornijskiego na łamach magazynu "Poultry".

Choć choroba nie stanowi bezpośredniego zagrożenia dla zdrowia. Niemniej mięso jest mniej soczyste i mniej atrakcyjne wizualnie. Polscy hodowcy zapewniają, że krajowe normy hodowli drobiu są surowe, a stosowanie antybiotyków podlega ścisłej kontroli weterynaryjnej.

Drób najwyższej jakości. Na co zwracać uwagę?

Aby wybrać mięso najwyższej jakości, warto zwracać uwagę na wygląd filetów. Unikajmy tych z widocznymi białymi pręgami tłuszczu, przebarwieniami czy wodnistą strukturą. Świeże mięso drobiowe powinno być różowe, sprężyste i nie wydzielać nieprzyjemnego zapachu.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Cenna rada neurologa. "Jeśli chcesz utrzymać swój mózg w młodości"
Cenna rada neurologa. "Jeśli chcesz utrzymać swój mózg w młodości"
Miłość, która odchudza? Ten typ małżeństwa może wpływać na wagę
Miłość, która odchudza? Ten typ małżeństwa może wpływać na wagę
Protest rodziców dzieci z autyzmem. "Mamy dość bycia obwinianymi i ignorowanymi"
Protest rodziców dzieci z autyzmem. "Mamy dość bycia obwinianymi i ignorowanymi"
Tych leków nadal brakuje. GIF aktualizuje listę
Tych leków nadal brakuje. GIF aktualizuje listę
Tabletki zamiast czekoladek? Taki prezent może się skończyć pobytem w szpitalu
Tabletki zamiast czekoladek? Taki prezent może się skończyć pobytem w szpitalu
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza 'pięta achillesowa'"
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza 'pięta achillesowa'"
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Napoje, które zbijają ciśnienie. Warto pić w trosce o serce
Napoje, które zbijają ciśnienie. Warto pić w trosce o serce