Tak nie wygląda mięso dobrej jakości. Ważny szczegół

Coraz częściej na sklepowych półkach pojawia się drób dotknięty chorobą białych włókien, która negatywnie wpływa na jakość mięsa. Jak rozpoznać ten problem i jakie ma on znaczenie dla konsumentów?

Tak nie wygląda mięso dobrej jakości. Ważny szczegółTak nie wygląda mięso dobrej jakości. Ważny szczegół
Źródło zdjęć: © Getty Images
Anna Piątkowska-Borek

Polacy zajadają się drobiem. To w miarę chude mięso, polecane w wielu dietach. Dodatkowo nie jest przeraźliwie drogie, więc nic dziwnego, że często występuje w postaci dania głównego. Szczególnie popularny jest filet z kurczaka, który pod różnymi postaciami ląduje na polskich stołach. Niestety, jakość sprzedawanych mięs pozostawia wiele do życzenia.

Choroba białych włókien w drobiu – co warto wiedzieć?

Według PolsatNews, choroba białych włókien (ang. white striping) to schorzenie wynikające z intensywnego chowu kurczaków nastawionego na szybki przyrost masy. Objawia się białymi pręgami tłuszczu biegnącymi wzdłuż włókien mięśniowych, co świadczy o patologicznych zmianach w strukturze mięśni.

Badania naukowców z Uniwersytetu Bolońskiego opublikowane w "Italian Journal of Animal Science" wskazują, że mięso z białymi włóknami zawiera nawet trzykrotnie więcej tłuszczu niż zdrowe. "Wpływa to na obniżenie wartości odżywczej mięsa" – podkreślają eksperci. Podobne wnioski przedstawili badacze z Uniwersytetu Kalifornijskiego na łamach magazynu "Poultry".

Choć choroba nie stanowi bezpośredniego zagrożenia dla zdrowia. Niemniej mięso jest mniej soczyste i mniej atrakcyjne wizualnie. Polscy hodowcy zapewniają, że krajowe normy hodowli drobiu są surowe, a stosowanie antybiotyków podlega ścisłej kontroli weterynaryjnej.

Drób najwyższej jakości. Na co zwracać uwagę?

Aby wybrać mięso najwyższej jakości, warto zwracać uwagę na wygląd filetów. Unikajmy tych z widocznymi białymi pręgami tłuszczu, przebarwieniami czy wodnistą strukturą. Świeże mięso drobiowe powinno być różowe, sprężyste i nie wydzielać nieprzyjemnego zapachu.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Palce stają się sine na mrozie? Może za tym stać jedno zaburzenie
Palce stają się sine na mrozie? Może za tym stać jedno zaburzenie
Nazywana "szwajcarskim scyzorykiem długowieczności". Gdzie znaleźć spermidynę?
Nazywana "szwajcarskim scyzorykiem długowieczności". Gdzie znaleźć spermidynę?
Poziom CRP tak samo ważny, jak cholesterol? Zwróć uwagę na ten parametr
Poziom CRP tak samo ważny, jak cholesterol? Zwróć uwagę na ten parametr
George Michael odszedł w święta. Na co zmarł artysta?
George Michael odszedł w święta. Na co zmarł artysta?
"Tylko jedna ość" na świątecznym dyżurze. Czym grozi wbicie ości w przełyk?
"Tylko jedna ość" na świątecznym dyżurze. Czym grozi wbicie ości w przełyk?
Naturalne wsparcie dla wątroby. Może pomóc po przejedzeniu
Naturalne wsparcie dla wątroby. Może pomóc po przejedzeniu
Główny sprawca raka w tym kraju. Odpowiada aż za 62 proc. przypadków
Główny sprawca raka w tym kraju. Odpowiada aż za 62 proc. przypadków
Globisz przeszedł rozległy udar. Dziś mówi o sobie: Jestem szczęśliwy
Globisz przeszedł rozległy udar. Dziś mówi o sobie: Jestem szczęśliwy
Ser i śmietana mogą obniżać ryzyko demencji? Zaskakujące wyniki badań
Ser i śmietana mogą obniżać ryzyko demencji? Zaskakujące wyniki badań
"Pierwszy sygnał" uszkodzenia nerek, wątroby. Kluczowe badanie
"Pierwszy sygnał" uszkodzenia nerek, wątroby. Kluczowe badanie
Suplementy, które mogą podnosić ciśnienie krwi. Ważne ostrzeżenie dla sercowców
Suplementy, które mogą podnosić ciśnienie krwi. Ważne ostrzeżenie dla sercowców
Denga i chikungunya coraz częstsze. Tak można się ochronić
Denga i chikungunya coraz częstsze. Tak można się ochronić