Taka dieta zapewnia długowieczność. Lekarz wymienia cztery zasady

Amerykański lekarz i badacz żywienia dr Kurt Hong twierdzi, że to, jak jemy, może realnie spowolnić proces starzenia i zmniejszyć ryzyko chorób przewlekłych. Opierając swoją dietę na prostych zasadach i wzorcach diety śródziemnomorskiej, pokazuje, że zdrowe odżywianie nie musi być skomplikowane ani restrykcyjne. Wystarczy świadomie wybierać to, co trafia na nasz talerz.

Wiele chorób związanych z wiekiem jest bezpośrednio powiązanych z tym, co jemy i jaką mamy masę ciałaWiele chorób związanych z wiekiem jest bezpośrednio powiązanych z tym, co jemy i jaką mamy masę ciała
Źródło zdjęć: © Getty Images
Marta Słupska

Najzdrowszy na świecie sposób żywienia

Dr Kurt Hong, lekarz zajmujący się leczeniem otyłości, badacz żywienia i profesor medycyny oraz gerontologii, od lat zgłębia zależności między dietą a procesami starzenia. Pomaga pacjentom zmniejszać ryzyko chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca typu 2 czy nowotwory, ale - jak żartobliwie przyznaje - jego praca ma też wymiar osobisty.

- Zawsze żartuję z żoną, że robię to także z egoistycznych powodów. Zawsze szukam sposobów, by pozostać młodym - mówi.

Jego zdaniem wiek to w dużej mierze kwestia stylu życia. - Twoje ciało może mówić ci, że masz 52 lata, ale możesz zachowywać się lub czuć jak 35-latek. I odwrotnie - zauważa.

Witamina D w walce z rakiem jelita grubego

Hong podkreśla, że wiele chorób związanych z wiekiem jest bezpośrednio powiązanych z tym, co jemy i jaką mamy masę ciała. Sam stosuje prostą strategię opartą na diecie śródziemnomorskiej, bogatej w świeże warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty, zdrowe tłuszcze i chude białko. To sposób żywienia, który od ośmiu lat jest uznawany przez US News & World Report za najzdrowszy na świecie.

Zdrowotne właściwości diety śródziemnomorskiej potwierdzają liczne badania wskazujące na zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, nowotworów, cukrzycy typu 2, chorób neurodegeneracyjnych oraz wydłużenie życia. Przykładowo badania włoskich naukowców, opublikowane w czasopiśmie "JACC CardioOncology", sugerują, że pacjenci chorujący na raka, którzy stosują dietę śródziemnomorską, żyją dłużej.

W innym badaniu porównano dietę śródziemnomorską i dietę o niskim poziomie FODMAP - obie zmniejszyły ból brzucha w zespole jelita drażliwego (IBS) o co najmniej 30 proc., co sugeruje, że dieta taka może być efektywną, mniej restrykcyjną alternatywą. Wyniki raportu opublikowano w "Neurogastroenterology & Motility".

Warzywa i owoce jako podstawa

Najważniejsza zasada Honga to codzienna, obfita porcja roślin. Chodzi nie tylko o witaminy, ale przede wszystkim o błonnik, który sprzyja zdrowiu jelit, obniża cholesterol, wspiera układ krążenia i zmniejsza ryzyko niektórych nowotworów. Badania pokazują, że osoby spożywające cztery-pięć porcji warzyw i owoców dziennie, przy jednoczesnym ograniczeniu mięsa czerwonego i przetworzonego, rzadziej umierają przedwcześnie. - Drugą kwestią jest to, że jedząc owoce i warzywa, dostarczasz sobie także wielu witamin - dodaje lekarz.

Ryby dla mózgu i serca

Głównym źródłem białka zwierzęcego w diecie Honga są ryby, szczególnie dzikie gatunki, takie jak łosoś, tuńczyk albacore czy halibut. Piecze je lub gotuje na parze. Zawarte w nich kwasy tłuszczowe omega-3 wspierają pracę mózgu i mogą zmniejszać ryzyko demencji czy choroby Alzheimera. - Nawet jeśli nie jesz ryb codziennie, postaraj się o to, by pojawiały się w menu dwa-trzy razy w tygodniu - radzi.

Umiar w jedzeniu

Hong uważa, że ilość spożywanego jedzenia jest równie ważna jak jego jakość. Nadmiar kalorii - nawet z warzyw i owoców - sprzyja stanom zapalnym i chorobom przewlekłym. Dlatego dobiera porcje tak, by dostarczyć sobie odpowiednią ilość białka, tłuszczów i roślin, ale bez nadwyżki energetycznej.

Przykładowo na śniadanie zjada trzy jajka na twardo, ale żółtka pozostawia tylko w jednym, by zmniejszyć kaloryczność. - To odpowiednia objętość, ale też odpowiedni rodzaj jedzenia - podkreśla.

Unikanie ultraprzetworzonej żywności

Ponieważ żywność wysokoprzetworzona jest wszędzie, całkowita rezygnacja z niej jest trudna. Hong minimalizuje jej udział dzięki przygotowywaniu posiłków z wyprzedzeniem. Kiedy to niemożliwe, korzysta z gotowych zestawów składników dostarczanych do domu, które wystarczy ugotować w 20-30 minut. W ten sposób łatwiej kontrolować jakość jedzenia i ograniczać niepożądane dodatki.

W przesłaniu Honga nie ma skomplikowanych zasad ani restrykcyjnych zakazów - kluczem jest prostota, równowaga i świadome wybory. Jego podejście pokazuje, że zdrowe jedzenie może być zarówno smacznym, jak i realnym narzędziem w walce ze skutkami starzenia.

Marta Słupska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródło: businessinsider.com, news-medical.net, health.com.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców