Te grzyby są najbardziej robaczywe. Mykolog zdradza, czy można je zjeść
Sezon grzybowy powoli się zaczyna, a wraz z nim pojawiają się pytania o tzw. "robaczywe" okazy. Widok larw w borowiku czy podgrzybku nie musi jednak oznaczać, że grzyb nie nadaje się do zjedzenia. Mykolodzy podkreślają, że obecność owadów w owocnikach jest zjawiskiem naturalnym.
W tym artykule:
Grzyby to nie tylko przysmak ludzi
- Muchówki i drutowce uwielbiają borowiki i podgrzybki - wyjaśniła w rozmowie z PAP dr hab. Marta Wrzosek, mykolog z Uniwersytetu Warszawskiego. Jak zaznaczyła, owocniki grzybów powstają przede wszystkim po to, by się rozmnażać i rozsiewać zarodniki, dlatego nie dziwi fakt, że owady chętnie z nich korzystają.
Najpowszechniejsze są larwy muchówek z rodziny grzybiarkowatych (Mycetophilidae). Samice składają jaja w młodych owocnikach, a wylęgłe larwy drążą w nich tunele. - Widziałam chmary muchówek krążące nad opieńkami w momencie, gdy kapelusze zaczynały się otwierać. Czekały, by natychmiast złożyć jaja - opisała badaczka.
Drugą grupę stanowią drutowce, czyli larwy chrząszczy sprężykowatych. - Wyglądają jak brązowe sznureczki, mają twardy pancerzyk i drążą w trzonach borowików korytarze o średnicy milimetra. Z muchówką ich nie pomylimy - zaznaczyła Wrzosek.
Oprócz nich w grzybach spotkać można także roztocza, kusaki czy skoczogonki, np. błękitnego czworozęba bielańskiego, który preferuje purchawki.
Robaki są jadalne, ale z pewnym "ale"
Choć wiele osób reaguje niechęcią, a czasem i obrzydzeniem, na widok zaczerwionego borowika, mykolodzy uspokajają. - Owady w grzybach są jadalne i nietoksyczne - najwyżej dostarczą nam dodatkowego białka - podkreśliła ekspertka.
Warto jednak pamiętać, że owady nie tylko żerują, ale także wydalają wewnątrz owocnika. - Ich kupa to wciąż grzybnia, ale wzbogacona w bakterie. Dlatego konieczna jest wysoka temperatura, by je unieszkodliwić - ostrzegła Wrzosek. Z tego względu zaczerwione grzyby najlepiej podsmażyć lub wysuszyć, co eliminuje ryzyko spożycia bakterii.
A co z tymi, którzy planują sprzedaż grzybów? Obowiązujące przepisy pozwalają na sprzedaż grzybów z zaczerwieniem sięgającym do 10 proc. Wkrótce limit ten ma zostać podniesiony. Jeśli grzyb jest tylko lekko uszkodzony, wystarczy wyciąć fragmenty z larwami. W przypadku silnie zainfekowanego owocnika lepiej go wyrzucić lub ususzyć – wówczas larwy same opuszczą grzyb.
Dlaczego jedne gatunki są odporne, a inne nie?
Niektóre grzyby, jak kurki, rzadko są atakowane przez owady. Z kolei np. muchomory czerwieniejące bywają zajmowane przez larwy bardzo szybko. - To, czy grzyb będzie robaczywy, nie zależy od pogody, lecz od gatunku owada i budowy grzyba - wyjaśniła mykolog.
Gdzie na grzyby teraz?
Zdaniem Marty Wrzosek w najbliższych dniach najlepsze warunki do zbiorów będą na Mazurach, Pomorzu Zachodnim, w Borach Tucholskich oraz na Kujawach. - Wschód Polski jeszcze poczeka, ale deszcze są już w drodze - dodała badaczka.
Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- PAP
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.