Te zmiany zachodzą, gdy jemy pomidory. "Większość będzie bardzo zaskoczona"

Pomidory to warzywa pełne wartości odżywczych, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Nie każdy jednak wie o tym, że nie są najlepszym wyborem na śniadanie, ponieważ mogą prowadzić do różnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Jakich?

Zdrowe, ale niekonieczne na śniadanie. Pomidorów lepiej nie jedz ranoZdrowe, ale niekonieczne na śniadanie. Pomidorów lepiej nie jedz rano
Źródło zdjęć: © Getty Images / YouTube

Dlaczego warto jeść pomidory?

Pomidory zawierają duże ilości witaminy C, potasu oraz beta-karotenu, wspierając odporność i pracę serca. Są także bogate w likopen - silny przeciwutleniacz, który chroni organizm przed wolnymi rodnikami i może zmniejszać ryzyko chorób serca oraz nowotworów. Najnowsze badania opublikowane w czasopiśmie "Food Science & Nutrition" wskazują, że likopen może także wspomóc walkę z depresją.

Dzięki wysokiej zawartości wody i błonnika wspomagają trawienie i nawodnienie organizmu. Niskokaloryczne i lekkostrawne, są doskonałym składnikiem zdrowej diety. Spożywane na surowo, gotowane lub w postaci przetworów zachowują swoje cenne właściwości, przyczyniając się do lepszego samopoczucia i kondycji organizmu.

Jednak likopen, jeden z najcenniejszych przeciwutleniaczy w pomidorach, jest lepiej przyswajalny po obróbce termicznej. Dlatego przetwory, takie jak sosy, przeciery czy pomidory pieczone, mogą być jeszcze korzystniejsze dla zdrowia.

#dziejesienazywo: Sama woda nie wystarczy. Jak myć warzywa i owoce?

Dodatkowo połączenie pomidorów z tłuszczami, np. oliwą z oliwek, zwiększa wchłanianie likopenu. Najmniej wartościowe są pomidory w postaci mocno przetworzonej, np. ketchup z dodatkiem cukru i konserwantów.

W "European Journal of Preventive Cardiology" opublikowano wyniki trzyletniego badania, które wykazało, że u osób regularnie spożywających pomidory spadło ciśnienie krwi i obniżyło się ryzyko nadciśnienia tętniczego.

Pomidory okiem lekarza

Dr Marek Skoczylas, specjalista w dziedzinie toksykologii żywności i absolwent Akademii Medycznej w Lublinie, w jednym ze swoich filmów na YouTube wyjaśnił, jakie korzyści zdrowotne niesie ze sobą codzienne spożywanie pomidorów. Już na początku podkreślił, że warto uwzględnić je w diecie, ponieważ ich wpływ na organizm jest niezwykle szeroki.

- Myślę, że większość z państwa będzie bardzo zaskoczona, jak wiele zdrowia pozwolą nam zyskać pomidory - mówi.

Jednym z kluczowych aspektów jest ich pozytywne oddziaływanie na układ sercowo-naczyniowy. Dzięki obecności likopenu, potasu, witaminy C i witamin z grupy B pomidory pomagają regulować ciśnienie krwi, zmniejszając napięcie naczyń krwionośnych. Badania wykazały, że u osób z nadciśnieniem, które przez osiem tygodni przyjmowały ekstrakt z pomidorów, doszło do obniżenia zarówno skurczowego, jak i rozkurczowego ciśnienia krwi.

Dodatkowo pomidory wspierają zdrowy profil lipidowy, pomagając w redukcji złego cholesterolu. Dr Skoczylas przywołał badania, według których osoby po przebytych incydentach wieńcowych miały znacznie niższy poziom likopenu niż osoby zdrowe.

Spożywanie pomidorów może być szczególnie korzystne dla palaczy, ponieważ zawarty w nich likopen neutralizuje wolne rodniki dostające się do organizmu wraz z dymem tytoniowym. Może to zmniejszać ryzyko zachorowania na raka płuc. Pomidory wykazują także działanie ochronne w przypadku prostaty, przyczyniając się do obniżenia ryzyka nowotworów.

Pomidory okiem lekarza

Jeść, ale nie na śniadanie?

Okazuje się, że jedzenie pomidorów na pusty żołądek nie jest korzystne dla organizmu. Może ono prowadzić do różnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Pomidorów najlepiej unikać podczas śniadania, zwłaszcza osoby z wrażliwym układem trawiennym powinny o tym pamiętać. Powodem są taniny, które podnoszą kwasowość w żołądku.

Choć pomidory są bogate w antyoksydanty, spożywane na czczo mogą wywołać ból brzucha, mdłości czy pieczenie. Osoby z wrzodami, refluksem czy zgagą powinny być szczególnie ostrożne.

Dodatkowo taniny utrudniają wchłanianie żelaza, dlatego osoby z anemią także powinny unikać pomidorów na śniadanie. Korzyści zdrowotne osiągniemy, spożywając je później w ciągu dnia.

Źródła

  1. abc zdrowie

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Może generować cukrzycę i "dziurawić" jelita. Potwierdzone badaniami
Może generować cukrzycę i "dziurawić" jelita. Potwierdzone badaniami
Nowe podejście do leków krytycznych? CMA ma wzmocnić produkcję i zapasy
Nowe podejście do leków krytycznych? CMA ma wzmocnić produkcję i zapasy
Wyjątkowy pomysł szpitala w Legnicy. "Święta to czas szczególny"
Wyjątkowy pomysł szpitala w Legnicy. "Święta to czas szczególny"
Dick Van Dyke skończył 100 lat. Zdradza, czego od lat nie pije
Dick Van Dyke skończył 100 lat. Zdradza, czego od lat nie pije
Nawyki, które mają wpływ na starzenie mózgu. Naukowcy mówią o 8 latach różnicy
Nawyki, które mają wpływ na starzenie mózgu. Naukowcy mówią o 8 latach różnicy
Najczęściej nadużywany suplement. Takie są skutki nadmiaru witaminy D
Najczęściej nadużywany suplement. Takie są skutki nadmiaru witaminy D
Katalog usług na Akademii NFZ. Spore ułatwienie dla pacjentów
Katalog usług na Akademii NFZ. Spore ułatwienie dla pacjentów
Mąka, która wspiera odchudzanie. Jeszcze niedawno egzotyka, dziś hit wśród dbających o jelita
Mąka, która wspiera odchudzanie. Jeszcze niedawno egzotyka, dziś hit wśród dbających o jelita
Pozwala szybko wychwycić spadki i nagłe wzrosty cukru we krwi. Dane od razu w telefonie
Pozwala szybko wychwycić spadki i nagłe wzrosty cukru we krwi. Dane od razu w telefonie
Masa makowa w puszce. Czytaj skład, może być bombą cukru i konserwantów
Masa makowa w puszce. Czytaj skład, może być bombą cukru i konserwantów
RPO alarmuje. Zmiany w ochronie zdrowia psychicznego za bardzo ograniczą prawa obywateli?
RPO alarmuje. Zmiany w ochronie zdrowia psychicznego za bardzo ograniczą prawa obywateli?
Jak barszcz to tylko taki. Przepis, który podreperuje zdrowie
Jak barszcz to tylko taki. Przepis, który podreperuje zdrowie