TEDi wycofuje produkt. GIS ostrzega przed niebezpieczną substancją

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu z polskiego rynku chochli do zupy marki TEDi. Powodem decyzji jest wykrycie w produkcie niebezpiecznych substancji chemicznych. Jeśli masz ten produkt w swojej kuchni, to lepiej go wyrzuć lub oddaj do sklepu.

Wycofanie produktu ze sprzedaży w sieci TEDiWycofanie produktu ze sprzedaży w sieci TEDi
Źródło zdjęć: © Getty Images

Wycofanie w TEDi

Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) ostrzega, że we wskazanym produkcie wykryto pierwszorzędowe aminy aromatyczne, które które mogą przenikać z chochli do żywności i stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów.

Szczegóły wycofywanego produktu:

  • Nazwa: Chochla do zupy (Suppenkelle),

Eksperci biją na alarm. Mikroplastik w wodzie szkodliwy dla zdrowia

  • Numer artykułu: 29821001001000000100,
  • Kraj pochodzenia: Niemcy,
  • Dystrybutor w Polsce: TEDi Sieć Handlowa Sp. z o.o., ul. 11 Listopada 11, 40-387 Katowice,
  • Okres sprzedaży: od 2 maja 2024 r. do 31 marca 2025 r.
Chochla do zupy z sieci TEDi
Chochla do zupy z sieci TEDi © GIS

Sklepy sieci TEDi zostały zobowiązane do natychmiastowego wycofania produktu z obrotu i zabezpieczenia go do utylizacji. Dystrybutor umożliwia klientom zwrot chochli w dowolnym sklepie TEDi. Szczegóły dotyczące procedury zwrotu są dostępne na stronie internetowej.

Pierwszorzędowe aminy aromatyczne

Pierwszorzędowe aminy aromatyczne (PAA) to związki chemiczne wykorzystywane m.in. w produkcji tworzyw sztucznych, barwników i farb. Mogą powstawać także jako produkty uboczne w procesie wytwarzania niektórych przedmiotów z plastiku, np. naczyń kuchennych.

Badania naukowe wskazują, że część pierwszorzędowych amin aromatycznych wykazuje działanie:

  • rakotwórcze (mogą uszkadzać materiał genetyczny komórek i zwiększać ryzyko nowotworów),
  • mutagenne (mogą powodować zmiany w DNA),
  • toksyczne (mogą szkodzić układowi nerwowemu, wątrobie, nerkom).

Z tego powodu prawo Unii Europejskiej bardzo ściśle reguluje dopuszczalne poziomy tych substancji w produktach mających kontakt z żywnością. Ich obecność w naczyniach kuchennych, zwłaszcza takich jak chochle, które mogą długo mieć kontakt z gorącą zupą, stanowi realne zagrożenie dla zdrowia.

Migracja oznacza przenikanie cząsteczek z materiału, z którego wykonany jest produkt, do żywności, z którą ten produkt ma kontakt. Im wyższa temperatura i dłuższy czas kontaktu, tym więcej szkodliwych substancji może przedostać się do potraw.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. GIS

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu