GIS: Coraz więcej zakażeń WZW A. Oto najlepsza ochrona przed żółtaczką pokarmową
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega - w Polsce rośnie liczba przypadków wirusowego zapalenia wątroby typu A (WZW A), potocznie nazywanego żółtaczką pokarmową. Jak wynika z danych PZH - od początku 2025 roku zgłoszono już 158 przypadków tej choroby, podczas gdy w 2024 roku było ich łącznie 319, a rok wcześniej 209.
W tym artykule:
WZW A, czyli "choroba brudnych rąk"
WZW A to ostra choroba zakaźna wywoływana przez wirusa HAV (hepatitis A virus), przenoszoną głównie drogą fekalno-oralną. Do zakażenia dochodzi najczęściej przez kontakt z zanieczyszczoną żywnością, wodą lub bezpośrednio – np. przez nieumyte ręce po skorzystaniu z toalety, stąd też mówi się o niej "choroba brudnych rąk".
Wirus może też przenosić się podczas kontaktów seksualnych, zwłaszcza analnych. Choroba wylęga się zwykle od 2 do 6 tygodni (średnio ok. 28–30 dni). Najbardziej zakaźny jest okres tuż przed wystąpieniem objawów, kiedy chory nie wie jeszcze, że jest nosicielem wirusa.
Objawy i przebieg WZW A
Objawy WZW A są szczególnie nasilone u dorosłych. Do typowych należą:
Szczepienia przeciwko WZW A
- objawy grypopodobne (gorączka, osłabienie, bóle mięśni),
- dolegliwości żołądkowo-jelitowe: nudności, zgaga, odbijanie, wzdęcia,
- ciemne zabarwienie moczu, jasne stolce,
- żółtaczka (zażółcenie skóry, oczu i błon śluzowych).
U dzieci choroba często przebiega bezobjawowo lub bardzo łagodnie. Natomiast u osób starszych, kobiet w ciąży i pacjentów z chorobami wątroby może mieć ciężki, a nawet piorunujący przebieg.
Wirus nie powoduje przewlekłego zapalenia wątroby ani raka wątroby, ale powrót do pełni zdrowia może zająć nawet kilka miesięcy. Leczenie jest wyłącznie objawowe.
Zobacz także: WZW typu A w borówkach. Zakaźnicy mają radę dla Polaków
Dlaczego liczba zachorowań rośnie?
Od końca 2024 roku w Polsce obserwuje się zwiększoną aktywność wirusa HAV. Jak podkreśla GIS, choroba może rozprzestrzeniać się przez wiele tygodni, ponieważ zakażone osoby, nawet nieświadome choroby, mogą wydalać wirusa z kałem przez długi czas.
W ogniskach epidemicznych WZW A wdrażane są zaostrzone procedury sanitarne, m.in. wzmożona dezynfekcja w toaletach i punktach gastronomicznych. Osobom narażonym oferowane są bezpłatne szczepienia poekspozycyjne.
Choć WZW A kojarzy się często z podróżami do krajów o niższym standardzie sanitarnym, dane pokazują, że zagrożenie dotyczy także Polski. Wysoka zakaźność i długi okres inkubacji sprawiają, że wirus łatwo rozprzestrzenia się w społecznościach.
Jak się chronić przed żółtaczką pokarmową?
Najskuteczniejszą metodą profilaktyki jest szczepienie ochronne. Odporność po podaniu dwóch dawek utrzymuje się nawet 20 lat. W Polsce szczepienie przeciwko WZW A jest szczepieniem zalecanym, szczególnie rekomendowanym dla:
- osób wyjeżdżających do krajów o wysokim ryzyku zakażenia,
- pracowników gastronomii i branży wodno-kanalizacyjnej,
- dzieci i młodzieży, które nie chorowały na WZW A,
- osób mających ryzykowne kontakty seksualne,
- osób z kontaktu z chorymi (np. członkowie rodziny).
Dodatkowo warto przestrzegać zasad higieny - myć ręce po skorzystaniu z toalety, spożywać wyłącznie bezpieczną żywność i wodę, oraz unikać jedzenia surowych owoców morza czy nieumytych warzyw.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- GIS
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.