Topinambur to zapomniany skarb natury. Wsparcie dla jelit i serca

Topinambur znany jest także jako słonecznik bulwiasty. Choć w Europie pojawił się już w XVII wieku, dziś zyskuje na nowo uznanie - zarówno w dietetyce, jak i w badaniach naukowych. Jego jadalne bulwy kryją bogactwo składników prozdrowotnych, z których najważniejszym jest inulina - prebiotyk o udowodnionym wpływie na zdrowie jelit, gospodarkę cukrową i odporność.

Wspiera serce i jelita. Hamuje mnożenie się komórek groźnego rakaWspiera serce i jelita. Hamuje mnożenie się komórek groźnego raka
Źródło zdjęć: © Getty Images

Naturalne wsparcie mikrobiomu i poziomu cukru

Inulina to fruktan - rodzaj rozpuszczalnego błonnika, który nie jest trawiony w jelicie cienkim, ale stanowi pożywkę dla dobroczynnych bakterii jelitowych. Badanie opublikowane w "British Journal of Nutrition" z 2010 roku wykazało, że spożywanie inuliny z topinamburu zwiększa liczebność bakterii Bifidobacterium i Lactobacillus, co korzystnie wpływa na równowagę mikrobiomu jelitowego.

Co więcej, inulina nie podnosi poziomu glukozy we krwi, a nawet może go obniżać. W badaniu opublikowanym w 2020 roku w "Nutrients" u osób starszych spożywających 5 g inuliny z topinamburu dziennie zaobserwowano poprawę glikemii na czczo i spadek poziomu cholesterolu całkowitego.

Dzięki właściwościom prebiotycznym topinambur pomaga w regulacji wypróżnień, zmniejsza wzdęcia i poprawia trawienie. Inulina wspomaga wytwarzanie krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA), które działają przeciwzapalnie i wspierają szczelność bariery jelitowej.

Topinambur zamiast ziemniaków

Zespół badawczy pod kierunkiem Morales-Quintany wskazał również, że inulina z topinamburu może działać antybakteryjnie i przeciwzapalnie, a dodatkowo wspierać gojenie się ran.

Zobacz także: Mogą ważyć nawet kilkanaście kilogramów. Tak pozbędziesz się złogów z jelit

Potencjał przeciwnowotworowy i antyoksydacyjny

W liściach i kwiatach topinamburu wykryto kilkadziesiąt związków fenolowych, w tym chlorogenian, tyrosol, a także flawonoidy o silnym działaniu antyoksydacyjnym i przeciwnowotworowym. Badania wykazały, że niektóre z nich hamują proliferację komórek raka jelita grubego oraz działają cytotoksycznie wobec patogenów takich jak Enterococcus faecium.

Topinambur zawiera znaczące ilości potasu, magnezu i żelaza. Potas pomaga w regulacji ciśnienia krwi, a błonnik rozpuszczalny – obecny w bulwach – przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu LDL i trójglicerydów. Zgodnie z analizą opublikowaną w "American Journal of Clinical Nutrition", spożycie błonnika rozpuszczalnego jest jednym z kluczowych czynników w profilaktyce chorób serca.

Topinambur w kuchni

Topinambur można spożywać zarówno na surowo (np. w plasterkach jako dodatek do sałatek), jak i w postaci gotowanej, pieczonej czy duszonej. W przemyśle spożywczym inulinę z topinamburu wykorzystuje się do produkcji pieczywa, jogurtów, makaronów, pasztetów i deserów funkcjonalnych.

Ze względu na wysoką zawartość inuliny, niektóre osoby mogą odczuwać wzdęcia i gazy po spożyciu większych ilości topinamburu. Dlatego eksperci zalecają wprowadzać go do diety stopniowo, zaczynając od małych porcji.

Topinambur to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych i funkcjonalnych, która zasługuje na miejsce w codziennej diecie. Co więcej - jest łatwy w uprawie, tani i wszechstronny w kuchni.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. MDPI
  2. NIH

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin