Wino w profilaktyce cukrzycy
Zauważono korzystne działanie spożywania umiarkowanych ilości wina w profilaktyce cukrzycy typu 2. Najnowsze badania wykazały, iż wynika to z właściwości czerwonego wina, które są bardzo zbliżone do właściwości leku na cukrzycę.
W tym artykule:
Wino a lek przeciwcukrzycowy
Wiedeńscy naukowcy przetestowali 10 rodzajów czerwonego wina i 2 rodzaje białego. Zbadali stopień wiązania się składników wina z receptorami aktywowanymi proliferatorami peroksysomów typu gamma (PPAR-gamma), z którymi wiąże się także lek na cukrzycę. Białko PPAR-gamma bierze udział w syntezie i transporcie glukozy. Działając na nie można zmniejszyć insulinooporność.
Przeciwcukrzycowe działanie wina
Z badań wynika, iż białe wino słabiej niż lek na cukrzycę łączy się z PPAR-gamma. Z kolei 100 ml wina czerwonego wiąże się z białkiem aż 4 razy silniej niż dzienna dawka wspomnianego farmaceutyku. Dzieje się tak dzięki zawartemu w czerwonym winie galusanowi epikatechiny, który dostaje się do trunku z dębowych beczek, w których jest trzymany.
Nie jest jednak wiadomo, w jakim stopniu nasz organizm jest w stanie wykorzystać tą substancję. Aby się o tym przekonać niezbędne będzie przeprowadzenie kolejnych badań wpływu poszczególnych składników wina na organizm człowieka.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.