Wskazali dietę chroniącą przed rakiem. "Najbardziej solidne dane"

Od lat wiadomo, że sposób odżywiania wpływa na zdrowie, jednak coraz więcej danych wskazuje, że dieta oparta na roślinach może realnie zmniejszać ryzyko rozwoju nowotworów. Najnowsze badanie opublikowane w "American Journal of Clinical Nutrition" analizuje jedną z największych grup wegetarian i wegan w Ameryce Północnej i dostarcza bardzo przekonujących wyników.

Roślinna tarcza przed rakiem. Wegetarianie rzadziej chorują na niektóre nowotworyRoślinna tarcza przed rakiem. Wegetarianie rzadziej chorują na niektóre nowotwory
Źródło zdjęć: © Getty

Wegetarianie rzadziej chorują na raka

Badanie objęło 79468 osób należących do wspólnoty Adwentystów Dnia Siódmego w USA i Kanadzie. To grupa szczególnie cenna dla naukowców, ponieważ religia tej społeczności kładzie nacisk na zdrowy styl życia, co pozwala ograniczyć wpływ dodatkowych czynników, takich jak palenie czy nadużywanie alkoholu.

Uczestnicy badania byli obserwowani od 2002 do 2015 roku. Wyniki pokazały, że osoby na diecie wegetariańskiej miały:

Kuchnia wegańska. Tymi składnikami przekonasz rodzinę

- To prawdopodobnie najbardziej solidne dane, jakie mamy obecnie na temat ochronnego wpływu diety wegetariańskiej wobec niektórych nowotworów – podkreślił dr Gary Fraser, epidemiolog z Loma Linda University i główny autor badania.

Dlaczego dieta roślinna chroni?

Naukowcy wskazują, że układ pokarmowy jest w bezpośrednim kontakcie z jedzeniem, jego produktami trawienia i metabolitami bakteryjnymi, dlatego właśnie tam najłatwiej zaobserwować wpływ diety na zdrowie.

Autorzy przypominają, że Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) już w 2015 roku zaklasyfikowała przetworzone mięso jako czynnik rakotwórczy dla ludzi (Grupa 1), a czerwone mięso jako "prawdopodobnie rakotwórcze" (Grupa 2A).

Z drugiej strony liczne metaanalizy pokazują, że większe spożycie warzyw i owoców, szczególnie cytrusowych, wiąże się z niższym ryzykiem raka przewodu pokarmowego. Jak wskazano w badaniu, "dieta bogata w warzywa i owoce dostarcza polifenoli, błonnika, witamin i minerałów, które mogą działać ochronnie na komórki i mikroflorę jelitową".

Wnioski te nie są odosobnione. Analiza obejmująca 11 badań kohortowych i ponad 700 tys. osób opublikowana w "International Journal of Cancer" wykazała, że osoby na diecie wegetariańskiej miały średnio 8 proc. niższe ryzyko wszystkich nowotworów w porównaniu do osób jedzących mięso.

Z kolei badanie EPIC-Oxford (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) obejmujące ponad 65 tys. Brytyjczyków pokazało, że wegetarianie rzadziej zapadają na nowotwory żołądka i pęcherza moczowego.

Ograniczenia i wyzwania diety roślinnej

Autorzy podkreślają jednak, że nie wszystkie nowotwory reagują w ten sam sposób na zmiany diety. W nowym badaniu nie wykazano wyraźnej ochrony przed rakiem układu moczowego czy nerwowego. Istniały także jedynie "sugestie" niższego ryzyka raka płuca, jajnika czy trzustki – ale nie osiągnęły one progu istotności statystycznej.

- Nawet najlepsze badanie epidemiologiczne pokazuje raczej trendy niż związki przyczynowo-skutkowe. To, co możemy powiedzieć na pewno, to że dieta bogata w warzywa i uboga w przetworzone mięso jest powiązana z mniejszym ryzykiem zachorowania na nowotwory układu pokarmowego – zaznacza Fraser.

Eksperci zalecają, aby nie traktować wyników jako zachęty do restrykcyjnego weganizmu, ale raczej jako mocny argument za zwiększeniem udziału roślin w diecie.

- Nie każdy musi całkowicie rezygnować z mięsa, ale warto ograniczyć przetworzone produkty i wprowadzić do codziennej diety więcej warzyw, owoców, roślin strączkowych i pełnych ziaren – podsumowała dr Sabine Rohrmann, współautorka badania EPIC-Oxford.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. American Journal of Clinical Nutrition
  2. International Journal of Cancer
  3. EPIC-Oxford
  4. WHO

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin