Wystarczą cztery filiżanki dziennie. Zmniejsza raka o 17 proc.
Największa dotąd analiza badań nad wpływem kawy i herbaty na ryzyko nowotworów głowy i szyi przynosi obiecujące wnioski. Jak pokazują dane z 14 międzynarodowych ośrodków badawczych, regularne picie tych napojów – nawet w wersji bezkofeinowej – może znacząco zmniejszać ryzyko raka jamy ustnej, gardła i innych obszarów głowy.
W tym artykule:
Kawa i herbata w roli ochronnej
Nowotwory głowy i szyi należą do siódmej najczęściej diagnozowanej grupy nowotworów na świecie, a wskaźniki zachorowań rosną szczególnie w krajach o niższych i średnich dochodach. Wobec braku jednoznacznych wyników wcześniejszych badań międzynarodowy zespół naukowców z konsorcjum International Head and Neck Cancer Epidemiology Consortium postanowił zebrać dane z 14 różnych analiz i przyjrzeć się im wspólnie.
Badacze przeanalizowali dane 9548 pacjentów z nowotworami głowy i szyi oraz 15783 osób zdrowych. Wszyscy uczestnicy wypełnili szczegółowe kwestionariusze dotyczące spożycia kawy i herbaty – zarówno z kofeiną, jak i bez niej. Wyniki opublikowano w prestiżowym czasopiśmie "CANCER".
4 filiżanki dziennie robią różnicę
Okazało się, że osoby pijące więcej niż cztery filiżanki kawy z kofeiną dziennie miały o 17 proc. niższe ryzyko zachorowania na nowotwory głowy i szyi ogółem. W przypadku raka jamy ustnej ryzyko spadało aż o 30 proc., a w przypadku raka gardła – o 22 proc. Co ciekawe, picie 3-4 filiżanek kawy wiązało się z aż 41-procentowym zmniejszeniem ryzyka raka dolnej części gardła.
Jak szybko obniżyć zbyt wysokie tętno?
Naukowcy zauważyli też pozytywny wpływ napojów bezkofeinowych – kawa bezkofeinowa wiązała się z o 25 proc. niższym ryzykiem raka jamy ustnej. Z kolei picie herbaty korelowało z 29-procentowym spadkiem ryzyka raka dolnej części gardła.
Niezwykła złożoność – korzyści i wyjątki
Choć wyniki wydają się jednoznacznie pozytywne, autorzy podkreślają, że zależność między napojami a zdrowiem nie jest prosta. Umiarkowane picie herbaty – jedna filiżanka dziennie lub mniej – wiązało się z niższym o 9 proc. ryzykiem nowotworów głowy i szyi oraz 27-procentowym spadkiem ryzyka raka dolnej części gardła. Jednak spożycie większych ilości (więcej niż filiżanka dziennie) mogło zwiększać prawdopodobieństwo raka krtani o 38 proc.
- Chociaż istniały wcześniejsze badania dotyczące spożycia kawy i herbaty i zmniejszonego ryzyka nowotworów, to nowe badanie podkreśliło ich różne skutki w różnych podkategoriach nowotworów głowy i szyi, w tym obserwację, że nawet kawa bezkofeinowa miała pewien pozytywny wpływ – podkreśla dr Yuan-Chin Amy Lee z Huntsman Cancer Institute i University of Utah School of Medicine (USA).
Zdaniem autorów uzyskane wyniki otwierają drogę do dalszych badań nad tym, jakie dokładnie substancje zawarte w kawie i herbacie odpowiadają za efekt ochronny. Jak zauważa dr Lee, "nawyki związane z kawą i herbatą są dość złożone, a te wyniki potwierdzają potrzebę większej ilości danych i dalszych badań".
Choć nie oznacza to jeszcze, że filiżanka espresso zastąpi wizytę u onkologa, naukowcy podkreślają, że regularne – ale umiarkowane – spożywanie kawy i herbaty może być elementem zdrowego stylu życia, który wspiera profilaktykę nowotworową.
Marta Słupska, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródło: PAP
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.