NewsyWystarczy 10 minut. W ten prosty sposób obniżysz cholesterol, zapobiegniesz skokom cukru we krwi

Wystarczy 10 minut. W ten prosty sposób obniżysz cholesterol, zapobiegniesz skokom cukru we krwi

Lekarz i specjalista od żywienia Tim Spector podpowiada banalny trik, który pomoże w walce z cholesterolem. Można z niego skorzystać, gotując warzywa i tym samym zmniejszyć ryzyko zawału i udaru.

Prosty trik na zbicie cholestrolu. Lekarz mówi, jak to zrobić w 10 minut
Prosty trik na zbicie cholestrolu. Lekarz mówi, jak to zrobić w 10 minut
Źródło zdjęć: © Instagram

Zbijesz cholesterol w 10 minut

Prof. Tim Spector zaleca 10-minutowy trik podczas gotowania warzyw, który może pomóc obniżyć poziom cholesterolu i zmniejszyć ryzyko chorób serca.

"Cebula i czosnek, a także kapusta i brokuły, są dobrym źródłem sulforafanu – związku chemicznego, co do którego wykazano, że poprawia kontrolę glukozy i poziom cholesterolu" – wskazuje Spector, cytowany przez serwis express.co.uk.

Wyjaśnił, że gotowanie niszczy enzym mirozynazę obecny w tych warzywach, niezbędny do wytwarzania sulforafanu.

Cholesterolu nie trzeba się bać

Prost trik na zbicie cholesterolu można zastosować podczas gotowania
Prost trik na zbicie cholesterolu można zastosować podczas gotowania© Getty Images

"Ale jeśli pozwolisz pokrojonym warzywom odleżeć przez 5 do 10 minut przed gotowaniem, sulforafan zostanie aktywowany i przetrwa proces gotowania" – dodaje ekspert.

Ta prosta zmiana pozwala zachować cenne właściwości prozdrowotne warzyw, które pomogą w walce z cholesterolem. Jego nadmiar może prowadzić do zatkania naczyń krwionośnych, zwiększając ryzyko miażdżycy, która sprzyja zawałom i udarom.

Wyrzuć kostki, postaw na kimchi

"Pojawiają się dowody na to, że jedzenie sałatek lub innych warzyw jako przystawki na około 10 minut przed posiłkiem bogatym w węglowodany może pomóc utrzymać uczucie sytości na dłużej i zmniejszyć skoki cukru we krwi po spożyciu skrobiowych pokarmów" – wskazuje też prof. Spector.

Ekspert zdecydowanie odradza używanie do gotowania wysoko przetworzonych kostek bulionowych i zastąpienie ich pastą miso z fermentowanej soi, która jest korzystna dla zdrowych bakterii jelitowych.

Zachęca też do włączenia do codziennej diety innych fermentowanych produktów np. kimchi.

Ponadto sugeruje gotowanie pomidorów z dodatkiem oliwy z oliwek extra virgin, co pozwala wydobyć z nich więcej składników odżywczych.

Ekspert poleca też stosowanie octu np. do przygotowania sosów sałatkowych. Wyjaśnia, że jego kwasowość pomaga stabilizować poziom cukru we krwi, co jest prostym sposobem na zmniejszenie apetytu między posiłkami.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. express.co.uk
  2. WP abcZdrowie

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie