Trwa ładowanie...

Zabiła go lukrecja. Serce nie wytrzymało

Lukrecja, choć ma wiele prozdrowotnych właściwości, potrafi błyskawicznie uzależnić. Szczególnie narażeni są miłośnicy landrynek i żelków. A o tym, że nadmierne spożycie tego składnika może prowadzić do śmierci, najlepiej świadczy historia 54-latka z Massachusetts.

Zobacz film: "Czerwone wino nie pomaga w walce z trądzikiem"

1. Lukrecja i jej właściwości

Lukrecja jest rośliną, która znalazła zastosowanie w wielu różnych dziedzinach życia, a przede wszystkim w ziołolecznictwie oraz kosmetyce. Bylina ta obejmuje co najmniej 21 gatunków.

Korzeń lukrecji jest szczególnie bogaty w prozdrowotne składniki. Znajdziemy w nim cenne kwasy, flawonoidy, saponiny, pektyny, izoflawony i minerały. Związki te wykazują właściwości nawilżające przeciwłojotokowe, antyobrzękowe, antyoksydacyjne. Łagodzą też stany zapalne i stymulują system odpornościowy. Wyciąg lukrecji jest stosowany w wielu schorzeniach i dolegliwościach.

Lukrecja jest również bardzo słodka – nawet 50 razy słodsza od cukru, dlatego chętnie wykorzystuje się ją w przemyśle spożywczym. Z pewnością wiedzą to miłośnicy żelek i landrynek, bo jest ich podstawowym składnikiem. Warto jednak uważać na ilość spożywanej lukrecji, gdyż jej nadmiar w organizmie może prowadzić do tragedii.

2. Czarna lukrecja doprowadziła do śmierci

Najlepszym na to dowodem jest historia 54-latka z Massachusetts, który uwielbiał zajadać się cukierkami z czarną lukrecją. Jego przypadek opisano w czasopiśmie "New England Journal of Medicine".

Mężczyzna przez kilka tygodni zjadał 1,5 paczki przysmaku dziennie. Pewnego dnia stracił przytomność w restauracji. Po wstępnych badaniach lekarze stwierdzili niebezpiecznie niski poziom potasu we krwi. Na drugi dzień nagle zmarł. Przyczyną zgonu było zatrzymanie akcji serca.

"Nawet nieznaczna ilość lukrecji może podnieść ciśnienie krwi" - powiedział dr Neel Butala, kardiolog ze szpitala Massachusetts General Hospital, który opisał przypadek.

Przyczyną jest kwas o nazwie glicyryzyna, który obniża poziom potasu w organizmie. To z kolei może prowadzić do zaburzenia równowagi elektrolitowej. Eksperci zaznaczają, że przypadek mieszkańca Massachusetts to jeden ze skrajnych przypadków, jednak należy zwracać uwagę ilość spożywanych produktów zawierających lukrecję.

"Jedzenie tylko dwóch uncji (30 gramów) czarnej lukrecji dziennie przez dwa tygodnie może powodować problemy z rytmem serca, szczególnie u osób powyżej 40 roku życia" - ostrzega amerykańska Agencja ds.Żywności i Leków (FDA).

Zobacz także: Energetyki mogą zawierać szkodliwy wybielacz. Nowe badania Australijczyków niepokoją

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.