Zastosuj podczas grillowania. Unikniesz przykrych dolegliwości

Długi weekend trwa, a to czas nie tylko odpoczynku, ale także spotkań z rodziną czy znajomymi. Często obfitują one w pyszne jedzenie, które niekiedy jest ciężkostrawne i kaloryczne. Aby serwowane dania były zdrowe, wystarczy przestrzegać kilku istotnych zasad. Jakich? O to zapytaliśmy dietetyków.

Jak grillować, by nie bolał potem brzuch? Eksperci wyjaśniająJak grillować, by nie bolał potem brzuch? Eksperci wyjaśniają
Źródło zdjęć: © Getty Images / Facebook
Anna Klimczyk

Zdrowe grillowanie

Kiełbasa z grilla, kaszanka, zapiekanki, hot dogi czy pizza często trafiają do menu Polaków na urlopie. Jak przygotować się do ich spożycia, by przez resztę wypoczynku nie walczyć z bólem?

- Polacy kochają grillować. Można powiedzieć, że jest to jedna z ulubionych form spędzania wolnego czasu. Trzeba zacząć od tego, że takie grillowane, ciężkie jedzenie nie sprawi, że poczujemy się dobrze. Może nam poprawić nastrój, ale tylko na chwilę. Jednak potem możemy zmagać się ze skutkami przejedzenia, które mogą być bardzo dotkliwe. Zamiast cieszyć się długim weekendem, spędzimy czas na kanapie z ziołową herbatką w ręku albo pójdziemy spać, bo spadnie nam cukier - wyjaśnia w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyk kliniczny dr n. o zdrowiu Hanna Stolińska.

By do tego nie dopuścić, należy pamiętać o kilku zasadach.

- Do każdej imprezy na świeżym powietrzu można się przygotować. Zamiast tłustego mięsa wrzućmy na ruszt drób, warzywa czy tofu. Nie zapominajmy także o sałatkach, które doskonale urozmaicą danie. W sytuacji, gdy to nie my jesteśmy organizatorami takiego grilla, po prostu przynieśmy jedzenie ze sobą. Zaręczam, że nasz żołądek nam za to podziękuje - przekonuje dr Stolińska.

- Możemy zrobić również kociołek, który jest moją ulubioną potrawą podczas takich spotkań. Do garnka wrzucamy kapustę, ziemniaki, kurczaka, warzywa, takie jak na przykład cukinia, papryka, i gotujemy to na lekkim ogniu. Takie jednogarnkowe danie będzie zdecydowanie zdrowsze niż klasyczna kiełbasa z ketchupem i będzie miało mniej kalorii. Można powiedzieć, że upieczemy dwie zdrowotne pieczenie na jednym ogniu - dodaje w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyk kliniczny Kamil Paprotny.

Pamiętajmy, że ważne jest nie tylko to, co na ruszt wrzucamy, ale także, na czym jedzenie przygotowujemy. Podczas grilla warto skorzystać z tacek. Trzeba jednak koniecznie zwrócić uwagę, z jakiego materiału są wykonane.

- Dobrą opcją będą tacki stalowe lub żeliwne. Nie zaleca się codziennego używania produktów aluminiowych, szczególnie w kontakcie z kwaśnymi marynatami. Istnieje wtedy większe prawdopodobieństwo, że aluminium może się przedostawać do żywności i przekroczyć bezpieczne dawki, szczególnie u osób z chorobami nerek. Jednak już lepiej jest używać tacki aluminiowej niż żadnej i grillować na tzw. żywym ogniu. Wtedy naprawdę może dojść do wytworzenia wielu niebezpiecznych substancji - podnosi Paprotny.

Mowa o benzo[a]pirenie i benzo[e]pirenie. Są to znane składniki smogu, które nie tylko unoszą się w dymie, ale też osiadają na jedzeniu. - Są uznawane za silnie rakotwórcze i szkodliwe dla środowiska. Powstają głównie w wyniku niepełnego spalania materiałów organicznych, takich jak drewno, węgiel i śmieci - mówi Kamil Paprotny.

Dietetyk zwraca także uwagę, żeby nie głodzić się przed biesiadowaniem z rodziną czy znajomymi. - Wiele osób robi tak, że nic nie je przez cały dzień, a potem na takim grillu się odpala, bo apetyt jest tak duży, że nie są w stanie kontrolować spożywanych ilości jedzenia. A to ogromny błąd. Gdy nie dostarczymy organizmowi odpowiedniej ilości kalorii, on po prostu wariuje i w konsekwencji rzucamy się na jedzenie. Dlatego przed grillem zjedzmy jeden lub dwa lekkie posiłki, które będą zawierały na przykład warzywa. To również wspomoże nasze trawienie - wyjaśnia ekspert.

Co pić do do dań z grilla?

Można wspomóc się również ziołami. - Możemy stosować na przykład miętę, pokrzywę czy rumianek. Wspomogą one trawienie. Jednak na miętę bym uważał, gdyż nie każdemu może pomóc. U niektórych może ona wzmagać zgagę - ostrzega Kamil Paprotny.

- Możemy wypić także ostropest. Jest to zioło, które poprawia pracę wątroby i trawienie. Pamiętajmy także, by po jedzeniu trochę się poruszać. Pójdźmy na spacer, wybierzmy się na rower. Przyspieszy to prace jelit i sprawi, że nie będziemy czuć się przejedzeni - mówi dr Hanna Stolińska.

Nie zapominajmy także o odpowiednim nawodnieniu. - Jeśli chodzi o napoje, to na pierwszym miejscu powinna znaleźć się woda. Wypijmy jej przynajmniej dwa litry. Jeśli nie lubimy smaku wody, urozmaićmy ją owocami, takimi jak truskawki czy pomarańcze, lub warzywami, na przykład ogórkiem. Omijajmy gazowane, słodkie napoje i alkohol, który również jest winowajcą wielu naszych problemów gastrycznych - wyjaśnia dr Stolińska.

Jedzenie podczas wyjazdu

Jednak długi weekend to nie tylko grillowanie z rodziną czy znajomymi, ale także wyjazdy. Na co zwracać uwagę, gdy zdecydujemy się na jedzenie poza domem?

- Patrzmy na opinie miejsca, gdzie idziemy, sprawdzajmy oceny w internecie. Unikajmy także lokali, w których czujemy, że ta frytura jest przesmażona, bo to czuć. Popatrzmy także na to, co inni mają na talerzach, żeby to nie była spalona ryba z frytkami - radzi dr Stolińska.

- Gdy ja wybieram miejsce, w którym chcę zjeść, to stawiam na lokalne smaki lub dania regionalne. Wierzę, że są one przygotowywane ze świeżych produktów - podsumowuje Paprotny.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Król Karol III apeluje, by badać się pod kątem chorób nowotworowych. Sam zmaga się z rakiem
Król Karol III apeluje, by badać się pod kątem chorób nowotworowych. Sam zmaga się z rakiem
Unikaj w czasie infekcji. Nasilają objawy choroby i spowalniają powrót do zdrowia
Unikaj w czasie infekcji. Nasilają objawy choroby i spowalniają powrót do zdrowia
Otwierasz oczy, zanim zadzwoni poranny alarm? To dlatego ciało czasem wyprzedza budzik
Otwierasz oczy, zanim zadzwoni poranny alarm? To dlatego ciało czasem wyprzedza budzik
Więcej pieniędzy, ale rosnąca dziura w budżecie NFZ. Mija dwa lata rządu Donalda Tuska
Więcej pieniędzy, ale rosnąca dziura w budżecie NFZ. Mija dwa lata rządu Donalda Tuska
Nowy pasożyt w Polsce. Przybył z Ameryki, a szkodzić może nie tylko przyrodzie
Nowy pasożyt w Polsce. Przybył z Ameryki, a szkodzić może nie tylko przyrodzie
Prosty sposób na dłuższe życie. Ten nawyk chroni przed chorobami serca i przedwczesną śmiercią
Prosty sposób na dłuższe życie. Ten nawyk chroni przed chorobami serca i przedwczesną śmiercią
Serce ostrzega wcześniej, niż myślisz. Tych siedmiu objawów pod żadnym pozorem nie ignoruj
Serce ostrzega wcześniej, niż myślisz. Tych siedmiu objawów pod żadnym pozorem nie ignoruj
Sześć milionów chorych i brak planu. Choroby płuc nadal bez krajowej strategii
Sześć milionów chorych i brak planu. Choroby płuc nadal bez krajowej strategii
Co sypiemy do świątecznych ciast? Mak i skórka pomarańczowa pod lupą fundacji Pro-Test
Co sypiemy do świątecznych ciast? Mak i skórka pomarańczowa pod lupą fundacji Pro-Test
GIF wycofuje z obrotu serie plastrów leczniczych. Produkt nie działa, jak powinien
GIF wycofuje z obrotu serie plastrów leczniczych. Produkt nie działa, jak powinien
Jedz, kiedy niedomaga serce. Te produkty wspomogą regenerację i spowolnią starzenie
Jedz, kiedy niedomaga serce. Te produkty wspomogą regenerację i spowolnią starzenie
Tych produktów unikaj, gdy jesteś przeziębiony. Lekarze ostrzegają
Tych produktów unikaj, gdy jesteś przeziębiony. Lekarze ostrzegają