Zbadali osoby, które piły sok z buraka. Wyniki "bardzo budujące"
Sok z buraka może znacząco wspierać zdrowie serca - potwierdzają badania brytyjskich naukowców. Regularne spożywanie tego napoju zmniejsza ryzyko zawału po wszczepieniu stentu, poprawia krążenie, wspiera mózg i chroni przed chorobami przewlekłymi. Jak działa i co zawiera?
Idealny na serce
Podczas konferencji British Cardiovascular Society naukowcy z londyńskich instytucji - St Bartholomew's Hospital i Queen Mary University - przedstawili wyniki badań wskazujących, że sok z buraka ma istotne korzyści zdrowotne, zwłaszcza dla osób cierpiących na chorobę wieńcową.
Zespół badawczy odkrył, że codzienne spożywanie soku z buraka przez pół roku po wszczepieniu stentu może znacząco obniżyć ryzyko zawału serca u pacjentów z dławicą piersiową.
Co więcej, może także zmniejszyć prawdopodobieństwo konieczności ponownego wykonania zabiegu. Statystyki pokazują, że u 16 proc. osób z chorobą niedokrwienną serca dochodzi do kolejnych poważnych incydentów sercowo-naczyniowych w ciągu dwóch lat po założeniu stentu. W grupie spożywającej sok z buraka odsetek ten spadł do 7,5 proc.
Jak szybko obniżyć zbyt wysokie tętno?
- Już badania laboratoryjne wskazywały, że nieorganiczny azotan, który naturalnie występuje w soku z buraków, będzie miał właśnie takie działanie. Teraz udało nam się zaobserwować również w badaniach klinicznych, że powoduje on dużą poprawę u pacjentów z dławicą piersiową. To bardzo budujące - mówi dr Krishnaraj Rathod, główny autor badania.
Po raz pierwszy korzystny wpływ buraków na serce opisano w 2017 roku na łamach "American Journal of Physiology". Naukowcy wskazali wówczas, że to właśnie obecne w burakach azotany odpowiadają za ich kardioprotekcyjne działanie.
Jak działa sok z buraka?
Jak wyjaśnia dietetyczka Sarah Thomsen Ferreira z Cleveland Clinic, związki obecne w burakach wspomagają krążenie krwi, poprawiają kondycję tętnic, pomagają obniżyć poziom cholesterolu LDL i homocysteiny.
Dodatkowo sok z buraka może wspierać wydolność organizmu i poprawiać funkcje oddechowe, co zawdzięcza się przekształcaniu azotanów w kwas azotowy - substancję, która zwiększa przepływ krwi. Dzięki temu dieta bogata w azotany może również korzystnie wpływać na pracę mózgu i procesy poznawcze.
Buraki zawierają także betalainy - naturalne barwniki roślinne nadające im intensywny kolor, które mają właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. To sprawia, że buraki mogą chronić organizm przed rozwojem chorób przewlekłych.
Dodatkowe prozdrowotne właściwości buraków to:
- działanie przeciwnowotworowe (dzięki betacyjaninie),
- obniżanie ciśnienia krwi (za sprawą azotanów),
- regulacja poziomu cukru we krwi,
- wspieranie pracy układu trawiennego (dzięki błonnikowi i glutaminie),
- dostarczanie potasu, który wspomaga zdrowie serca.
Marta Słupska, dziennikarka Wirtualnej Polski
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.