Przepisy w zdrowej diecie dla ciężarnych
Dieta dla ciężarnych różni się zasadniczo od jadłospisu normalnego człowieka. Musi zawierać nie tylko zwiększone ilości witamin i składników mineralnych, ale także dostarczać większej ilości kalorii niż wcześniej. Zapotrzebowanie energetyczne wzrasta w pierwszym trymestrze o 150 kcal, a w dwóch pozostałych o 350 kcal dziennie. Należy jednak pamiętać, że zdrowa dieta dla kobiet w ciąży powinna być nie tylko pożywna, ale także smaczna, a wiele potraw można włączyć do codziennego jadłospisu całej rodziny.
Dieta dla kobiet w ciąży
Pomimo iż dieta ciężarnych wiąże się z wieloma wyrzeczeniami i restrykcjami, nie oznacza to jednak, że kobieta musi wyeliminować ze swojej diety wszystkie ulubione potrawy. Ważne jest, by przyrządzała je w odpowiedni sposób, a niezdrowe produkty zastępowała pełnowartościowymi substytutami.
Zdrowe przepisy dla ciężarnych
Ciasto marchwiowe z przyprawami - składniki:
- 400 ml oleju słonecznikowego,
- 300 g cukru,
- 6 ubitych dużych jaj,
- łyżeczka esencji waniliowej,
- ziele angielskie,
- 6 średnich, drobno utartych marchwi,
- 400 g mąki razowej wymieszanej z proszkiem do pieczenia,
- krem: 30g miękkiego masła, 40 g sera śmietankowego, łyżka soku z cytryny, 150g proszku do pieczenia (jeśli chcesz, żeby ciasto było mniej kaloryczne, zrezygnuj z kremu).
Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać (najlepiej drewnianą łyżką), a masę wlać do dwóch podłużnych foremek. Piec przez 40 - 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostygnięciu ciasto przekrój na pół i posmaruj kremem. Ciasto marchewkowe to doskonały składnik
zdrowej diety ciężarnych kobiet, ponieważ występujący w marchwi beta-karoten nie znika pod wpływem wysokiej temperatury.
Piersi z kurczaka faszerowane szpinakiem i szynką parmeńską - składniki
Piersi z kurczaka należy naciąć poziomo (tak, by powstały "kieszenie") i nafaszerować uprzednio wymieszanymi pozostałymi składnikami. Następnie ostrożnie owinąć szynką i przymocować ją za pomocą nici lub wykałaczek. Podgrzać oliwę na patelni i smażyć nadziewane piersi przez 3 minuty po każdej stronie, aż lekko się przyrumienią, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową i piec w rozgrzanym piekarniku przez pól godziny. Danie to jest polecane w diecie dla ciężarnych, ponieważ stanowi cenne źródło białka.
Zupa z brokułów i mięty
Pokrojoną cebulę smażyć pod przykryciem przez 5 minut, następnie włożyć brokuły i podgrzewać przez kolejne 3 - 5 minut. Dodać mleko i wodę, pokruszoną kostkę bulionową oraz liście mięty i mieszać aż do momentu wrzenia. Następnie przykryć i gotować około 20 - 25 minut, aż cebula i brokuły będą miękkie. Zupę zmiksować i podawać z grzankami. Brokuły są niezwykle cennym źródłem wielu witamin i minerałów, min. kwasu foliowego. Ponadto zawierają duże ilości błonnika pokarmowego, więc powinny stać się nieodłącznym elementem diety ciężarnych.
Wiele kobiet zadaje sobie pytanie: co jeść w ciąży? Uważają, że będą musiały zrezygnować ze swoich ulubionych potraw, bo mogą one negatywnie wpłynąć na zdrowie dziecka. Należy jednak pamiętać, że zdrowa dieta dla ciężarnych to nie tylko ograniczenia i restrykcje, ale także smaczne posiłki, które może przygotować każda przyszła mama.
Źródła
- Brown J. Odżywianie w ciąży - przewodnik żywieniowy dla kobiet w ciąży i młodych matek, Mada, Warszawa 2002, ISBN 83-86170-75-1
- Cichocka A., Szostak-Węgierek D., Żywienie kobiet w ciąży, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005, ISBN 83-200-3131-1
- Eisenberg A., Hathaway S.E., Murkoff H.E. Dieta przyszłej matki - poradnik dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, REBIS, Poznań 2002, ISBN 83-7301-258-3
- Stanway P. Zdrowa dieta - zdrowe życie, Medium, Warszawa 1998, ISBN 83-87863-15-7
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.